old

Τοκογλυφικές πρακτικές υιοθετεί το Δημόσιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές - Τα ποσά θα τοκίζονται έως και με 30% μέχρι να πληρωθούν

tags :
Τοκογλυφικές πρακτικές υιοθετεί το Δημόσιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές - Τα ποσά θα τοκίζονται έως και με 30% μέχρι να πληρωθούν
Αντίστοιχο σύστημα επιβαρύνσεων θα ισχύει και για ασφαλιστικές εισφορές
Ληστρικά επιτόκια και επαχθή πρόστιμα θα περιμένουν όσους φορολογούμενους δεν καταβάλλουν εμπρόσθετα τους φόρους τους.
Σύμφωνα με την τελική ρύθμιση για τα πρόστιμα και τους τόκους που θα υπολογίζονται επί των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, από την 1η-1-2014 όποιος φορολογούμενος δεν μπορεί να πληρώσει εμπρόθεσμα οποιονδήποτε φόρο θα επιβαρύνεται:
α) με τόκους που θα «τρέχουν» με ετήσιο επιτόκιο 8,5%, δηλαδή με 0,71% κάθε μήνα,
β) με πρόστιμο το οποίο θα ανέρχεται σε ποσοστό 10% επί της αρχικής οφείλής αν η καθυστέρηση πληρωμής φθάσει τους 2 μήνες, 20% αν η καθυστέρηση φθάσει τους 12 μήνες και 30% εάν φθάσει τα 2 χρόνια.
Έτσι, εάν ένα χρέος 1.000 ευρώ καθυστερήσει να πληρωθεί για 2 μήνες θα επιβαρύνεται με πρόστιμο 10% και τόκους 0,71% για κάθε έναν από τους δύο μήνες που έχουν παρέλθει  και θα εκτινάσσεται αυτόματα.
Με το παλιό σύστημα των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής 1% κάθε μήνα, που ίσχυε μέχρι 31-12-2013 αλλά καταργήθηκε προβλεπόταν «οροφή» στις προσαυξήσεις, ίση με το 100% του αρχικού χρέους.
Ουσιαστικά, δηλαδή με το παλιό σύστημα η ληξιπρόθεσμη οφειλή δεν μπορεί να υπερβεί το διπλάσιο του αρχικού χρέους όσο χρόνος κι αν περάσει από τη λήξη της προθεσμίας καταβολής.

Ασφαλιστικές εισφορές και άλλες επιβαρύνσεις

Αντίστοιχο σύστημα επιβαρύνσεων θα ισχύει και για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο που δεν προέρχονται από φόρους, δηλαδή για χρέη που βεβαιώνονται στις Εφορίες για λογαριασμό άλλων φορέων του Δημοσίου (ασφαλιστικών ταμείων, υπουργείων κ.λπ.). Για τα χρεή αυτά, εφόσον δεν πληρώνονται στην ώρα τους, θα ισχύουν από την 1η-1-2014 τα εξής:
α) Επιβάρυνση με τόκους που θα υπολογίζονται με ετήσιο επιτόκιο 8,5%.
β) Πρόστιμο 10% επί της αρχικής οφειλής, εφόσον παρέλθουν 6 μήνες από την προθεσμία καταβολής και η οφειλή δεν έχει εξοφλήθεί. Το πρόστιμο θα γίνεται 20% εφόσον παρέλθουν 12 μήνες και 30%, εφόσον παρέλθουν 2 χρόνια.
Ουσιαστικά, θα ισχύει δηλαδή περίπου το ίδιο καθεστώς με αυτό που προβλέπεται για τις φορολογικές οφειλές, με τη διαφορά ότι το πρόστιμο του 10% θα υπολογίζεται μετά την πάροδο 6 - κι όχι 2 - μηνών από τη λήξη της προθεσμίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης