Τελευταία Νέα
old

Αποκλείει haircut στα δάνεια του δεύτερου πακέτου προς την Ελλάδα ο Regling (ESM) – Μικρό περιθώριο μόνο στα δάνεια του πρώτου μνημονίου

tags :
Αποκλείει haircut στα δάνεια του δεύτερου πακέτου προς την Ελλάδα ο Regling (ESM) – Μικρό περιθώριο μόνο στα δάνεια του πρώτου μνημονίου
Ο αξιωματούχος της ευρωζώνης κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ευ. Βενιζέλου στη FAZ
Την αντίθεσή του σε μείωση των επιτοκίων στα δάνεια στήριξης από τον ESM προς την Ελλάδα, επανέλαβε o επικεφαλής του μηχανισμού Klaus Regling, αφήνοντας μόνο ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγής των όρων των δανείων του πρώτου μνημονίου.
«Ίσως υπάρχει ένα μικρό περιθώριο για τα διμερή δάνεια του πρώτου πακέτου», δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό Spiegel ο αξιωματούχος της ευρωζώνης, ξεκαθαρίζοντας πως απόφαση για κάτι τέτοιο θα έπρεπε να πάρει η κάθε χώρα της Ευρωζώνης ξεχωριστά.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου στη γερμανική εφημερίδα FAZ, οποίος απηύθυνε κάλεσμα για επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής και μείωση των επιτοκίων τόνισε:
«Δεν πρόκειται να υπάρξει κούρεμα», αναφερόμενος στο τρέχον πακέτο που χρηματοδοτείται από τον μόνιμο μηχανισμό.
«Ο ESM είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας.
Οι περίοδοι αποπληρωμής των δανείων βρίσκονται στα 30 χρόνια, τα επιτόκια ελαφρώς πάνω από το 1,5% και για τα επόμενα δέκα χρόνια τα τοκοχρεολύσια έχουν μεταφερθεί -όλα αυτά αναλογούν οικονομικά σε κούρεμα», σημείωσε ο Regling.
To περιθώριο για περαιτέρω κινήσεις είναι «εξαιρετικά μικρό» και τα επιτόκια των δανείων από τον ESM δεν μπορούν να μειωθούν, όπως ξεκαθάρισε ο αξιωματούχος.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «ούτε το ΔΝΤ αλλάζει σημαντικά τους όρους του », λέγοντας πως «ίσως θα υπήρχε ένα μικρό περιθώριο για τα διμερή δάνεια του πρώτου πακέτου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης