Τελευταία Νέα
Οικονομία

Υπογράφεται σήμερα η κλαδική σύμβαση στον τουρισμό

Υπογράφεται σήμερα η κλαδική σύμβαση στον τουρισμό
Προβλέπονται μηδενικές αυξήσεις στους βασικούς μισθούς για το 2014 και μικρή αύξηση 1% για το 2015
Διετή κλαδική σύμβαση, η οποία προβλέπει μηδενική αύξηση στους βασικούς μισθούς για το 2014 και αύξηση 1% το 2015, θα υπογράψουν σήμερα το μεσημέρι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και η Ομοσπονδία των εργαζομένων του κλάδου.
Η νέα διετής συμφωνία αφορά 130.000 εργαζόμενους.
Σε θεσμικό επίπεδο συμφωνήθηκε:
• Για την περίοδο τουριστικής αιχμής, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, να παρέχεται η δυνατότητα σε ξενοδοχειακές μονάδες με ποσοστό πληρότητας 75% και άνω, να απασχολούν το προσωπικό έως και 10 ώρες ημερησίως για 8 εβδομάδες με την υποχρέωση να επιστρέφουν τον χρόνο αυτό σε ρεπό ή μειωμένη απασχόληση.
• Η σύσταση επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των δύο πλευρών, η οποία θα εξετάσει τη δυνατότητα διεύρυνσης του πεδίου εφαρμογής της σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων και σε εργαζόμενους άλλων ειδικοτήτων στον κλάδο, όπως λογιστές, μηχανικούς, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους κ.α.
Σημειώνεται ότι με την προηγούμενη σύμβαση οι αποδοχές των εργαζομένων στον ξενοδοχειακό κλάδο είχαν υποστεί μείωση 15% με τη σύμφωνη γνώμη και των εργαζομένων.


Σταθμός για τα εργασιακά δεδομένα υποστηρίζουν οι Ξενοδόχοι

Σταθμό για τα εργασιακά δεδομένα σε εθνικό επίπεδο χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γιάννης Ρέτσος, την υπογραφή της νέας Εθνικής Κλαδικής Σύμβασης, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι θα συμβάλλει καθοριστικά στη θωράκιση του εργασιακού περιβάλλοντος στην ξενοδοχειακή αγορά.
Η νέα σύμβαση που είναι διετούς ισχύος, προβλέπει διατήρηση των βασικών μισθών και των επιδομάτων στα τρέχοντα επίπεδα, για το 2014 και αύξηση 1% για το 2015, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΟΞ.
Στην ανακοίνωση τονίζεται ακόμα ότι για την υπογραφή της Κλαδικής Σύμβασης συνεκτιμήθηκαν πολλοί παράγοντες, μεταξύ αυτών και οι διαφαινόμενες θετικές εξελίξεις στα μεγέθη του Ελληνικού τουρισμού, αλλά και η ανάγκη εξασφάλισης της εργασιακής ειρήνης σε ένα πολύ σημαντικό για την εθνική οικονομία και
την απασχόληση κλάδο.
Μάλιστα η ΠΟΞ  καλεί την κυβέρνηση να επισπεύσει το μεταρρυθμιστικό της έργο και να προχωρήσει τάχιστα σε γενναίες αποφάσεις και παρεμβάσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας, την απελευθέρωση της επιχειρηματικότητας από τις στρεβλώσεις και αγκυλώσεις του παρελθόντος, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και την ενίσχυση της απασχόλησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης