Τελευταία Νέα
old

ΔΝΤ – Κίνδυνος να εκτοξευθεί το δημόσιο χρέος της Κύπρου στο 170% του ΑΕΠ εάν δεν επαληθευτούν οι μακροοικονομικές εκτιμήσεις

tags :
ΔΝΤ – Κίνδυνος να εκτοξευθεί το δημόσιο χρέος της Κύπρου στο 170% του ΑΕΠ εάν δεν επαληθευτούν οι μακροοικονομικές εκτιμήσεις
Δεν αποκλείονται πρόσθετα χρηματοδοτικά μέτρα και δεσμεύσεις από τους Ευρωπαίους

Τον κίνδυνο το δημόσιο χρέος της Κύπρου να εκτοξευθεί έως και το 170% του ΑΕΠ, εάν δεν επαληθευτούν οι μακροοικονομικές εκτιμήσεις και υπάρξουν σημαντικές δημοσιονομικές αποκλίσεις επισημαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεση του με αφορμή τη θετική δεύτερη αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος.
Στην έκθεση, όπως μεταδίδουν κυπριακά ΜΜΕ, υπογραμμίζεται ότι η εξέλιξη του δημόσιου χρέους της Κύπρου είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στα μακροοικονομικά δεδομένα.
Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ, το οποίο υπολογίζει ότι το δημόσιο χρέος της Κύπρου θα ανέλθει στο 126% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια προτού αρχίσει την πτωτική του πορεία, εκτιμά ότι εάν η ύφεση της κυπριακής οικονομίας αποδειχθεί βαθύτερη ή διαρκέσει περισσότερο από τις σημερινές προβλέψεις, τότε δεν αποκλείεται το δημόσιο χρέος να εκτοξευτεί έως και το 145% του ΑΕΠ έως το 2020.
Το «μαύρο σενάριο» προβλέπει ότι εφόσον επιβεβαιωθεί αυτή η εκτίμηση και οι δημοσιονομικές επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας αποδειχθούν και αυτές κατώτερες των εκτιμήσεων, τότε θα μπορούσε το χρέος να ανέλθει στο 160% του ΑΕΠ.
Αλλά στην έκθεση του το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι το δημόσιο χρέος μπορεί να εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα επίπεδα, ακόμα και στο 170% του ΑΕΠ μέχρι να υποχωρήσει στο 150% του ΑΕΠ το 2020, εάν στις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προκλήσεις προστεθούν και άλλες - μη προβλεπόμενες – κεφαλαιακές ανάγκες των συνεργατικών τραπεζών.
«Τέτοιες εξελίξεις ενδεχομένως να συνεπάγονται πρόσθετα χρηματοδοτικά μέτρα και δεσμεύσεις από τους ευρωπαίους εταίρους, για διασφάλιση της βιωσιμότητας του κυπριακού χρέους», αναφέρεται στην έκθεση του ΔΝΤ.
Σημειώνεται πως το ΔΝΤ εκτιμά ότι η κυπριακή οικονομία θα συρρικνωθεί με ρυθμό 7,7% το 2013 και 4,8% το 2014, προτού αρχίσει να ανακάμπτει το 2015, αν και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου προβλέπει (όπως και άλλοι ιδιωτικοί φορείς) ότι η ύφεση του 2014 θα είναι μεγαλύτερη από ότι προβλέπει το ΔΝΤ.
Παρά τους κινδύνους που διαβλέπει, το ΔΝΤ εντοπίζει σημαντική πρόοδο στην υλοποίηση του προγράμματος, τόσο σε σχέση με το δημοσιονομικό όσο και σε σχέση με το χρηματοοικονομικό σκέλος.
Στην έκθεση του ΔΝΤ υπογραμμίζεται ότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις έχουν ξεπεράσει τις αρχικές εκτιμήσεις λόγω του καλύτερου από το αναμενόμενο μακροοικονομικού περιβάλλοντος ενώ σημαντική πρόοδος εντοπίζεται και στο χρηματοοικονομικό σκέλος.
Σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, το ΔΝΤ σημειώνει την ανάγκη επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων και καταγράφει τις ενισχυόμενες αντιδράσεις στο πρόγραμμα, από κόμματα και συντεχνίες.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης