Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εύσημα στο Χρηματιστήριο Αθηνών από τη Daily Mail - Κέρδη +24% από τα τέλη του 2012 - Ο Γ.Δ. ξεπέρασε ακόμη και τον FTSE 100 του Λονδίνου

tags :
Εύσημα στο Χρηματιστήριο Αθηνών από τη Daily Mail - Κέρδη +24% από τα τέλη του 2012 - Ο Γ.Δ. ξεπέρασε ακόμη και τον FTSE 100 του Λονδίνου
Προς έκπληξη πολλών, τα χρηματιστήρια των δοκιμαζόμενων χωρών της ευρωζώνης, κατέγραψαν τα μεγαλύτερα κέρδη
Εύσημα στα χρηματιστήρια των χωρών της ευρωζώνης που μαστίζονται από την κρίση, μεταξύ των οποίων και το χρηματιστήριο της Αθήνας, αποδίδει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail.
Με τον χαρακτηριστικό τίτλο  «P.I.G.S can fly (οι χώρες των P.I.G.S. μπορούν να πετάξουν)», ο αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail σχολιάζει ότι προς έκπληξη πολλών, τις μεγαλύτερες επιτυχίες στους δείκτες των χρηματιστηρίων της Ευρώπης κατέγραψαν οι σκληρά δοκιμαζόμενες από την κρίση χώρες, με την Ιρλανδία και την Ελλάδα να καταγράφουν -από τα τέλη του 2012- τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών των μετοχών τους.
Τα κέρδη που σημειώθηκαν, ξεπερνώντας ακόμη και την αξιοσημείωτη αύξηση του 12% που εμφάνισε ο βρετανικός δείκτης FTSE 100, αντανακλούν τη διαρκώς αυξανόμενη σταθερότητα που αποκτούν οι προβληματικές οικονομίες της ευρωζώνης, αυξάνοντας αντιστοίχως και τα επενδυτικά κίνητρα
Ειδικότερα, αναφέρει το δημοσίευμα, , για το ιρλανδικό χρηματιστήριο η αύξηση αυτή των μετοχών διαμορφώνεται στο 32% από τα τέλη του 2012, ενώ ο δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου έχει ενισχυθεί κατά 24% για την ίδια περίοδο.
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα και οι δύο χώρες ξεπερνούν με μεγάλη άνεση την απόδοση του δείκτη FTSE στο Λονδίνο.
Παράλληλα, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι δείκτες άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων όπως ο γαλλικός CAC 40 και ο γερμανικός DAX υπολείπονται αυτών της Ελλάδας και της Πορτογαλίας.
Όπως σχολιάζει ο Lars Kreckel, στρατηγικός επενδυτής της διεθνούς εταιρείας Legal & General, «έναν χρόνο πριν, αναρωτιόμασταν εάν η ευρωζώνη θα επιβιώσει. Αυτός ο φόβος έχει παρέλθει»,και συμπληρώνει:
«Στο παρελθόν, εάν κάποιοι fund managers αποφάσιζαν να επενδύσουν σε αυτές τις «μη- αγαπητές» χώρες της ευρωζώνης, πιθανόν θα είχαν χάσει τη δουλειά τους, σήμερα όμως βλέπουμε μια τελείως διαφορετική κατάσταση».
Ελλάδα και Ιρλανδία ήταν οι πρώτες χώρες που μπήκαν σε καθεστώς μνημονίου. Σήμερα, η άνοδος αυτή που παρατηρείται στους δείκτες των χρηματιστηρίων τους, ακολουθεί τις αντίστοιχες βελτιώσεις των οικονομικών τους προοπτικών, σχολιάζει η εφημερίδα.
Σύμφωνα με τον Howard Archer, οικονομολόγο της HIS Global Insight,  «η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα σε ύφεση, παρόλα αυτά υπάρχουν αισθητά σημάδια εξόδου από αυτήν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης