Τελευταία Νέα
old

Χατζηδάκης Yπ. Ανάπτυξης - Το ν/σ για τους πλειστηριασμούς θα προκαλέσει τους πλουσίους - Δεν θα γίνουμε οι yes men της τρόικας

tags :
Χατζηδάκης Yπ. Ανάπτυξης -  Το ν/σ για τους πλειστηριασμούς θα προκαλέσει τους πλουσίους - Δεν θα γίνουμε οι yes men της τρόικας
Επανάσταση των πλουσίων και όχι των φτωχών θα μπορούσε να φέρει το  νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς
Επανάσταση των πλουσίων και όχι των φτωχών θα μπορούσε να φέρει το  νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς που ψηφίστηκε χτες στην Βουλή, σύμφωνα με τον Υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, o oποίος τονίζει ότι επιθυμία της κυβέρνησης δεν θα γίνουμε οι "yes men της τρόικα".  
Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρει ότι είναι πολύ χαμηλό το τίμημα – η δόση είναι 82 με 83 ευρώ το μήνα για κάποιον 10.000 ευρώ ετησίως – για να σώσει το σπίτι του. «Κάποιος που μένει σε ενοίκιο δίνει πολύ περισσότερα» αναφέρει σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο κ. Χατζηδάκης.
Το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, μία καλή ευκαιρία για το τραπεζικό σύστημα προκειμένου να ξεσκονίσει τα δάνεια του.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

– Ο νόμος για τους πλειστηριασμούς, τελικά, προστατεύει τις τράπεζες ή τους δανειολήπτες;

Προσπαθεί να βρει μια σωστή ισορροπία, ανάμεσα σε αυτούς που προστατεύονται, αυτούς που έχουν ανάγκη... και στο να μη βάλουν οι υπόλοιποι φορολογούμενοι για δεύτερη φορά το χέρι στην τσέπη για τις τράπεζες.
Αλλωστε 7 στους 10 δεν έχουν πάρει δάνεια. Η βασική τομή που κάνει αυτή η ρύθμιση είναι ότι καλύπτει εξωδικαστικά μια σειρά από συμπολίτες μας, με μια βασική προϋπόθεση, να δίνουν μία μίνιμουμ καταβολή για να επανεκκινήσει η σχέση τους με τις τράπεζες και να ξεκοκκινίσουν τα δάνειά τους. Αρα είναι καλό και για τους ίδιους και για το τραπεζικό σύστημα.

– Το άκουσα από συναδέλφους σας στη Βουλή. Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο κάποιος δανειολήπτης να κλειστεί στο σπίτι του με μια καραμπίνα;

Με βάση τις ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν θα έλεγα σχηματικά ότι αυτό το οποίο μπορεί να συμβεί μόνο, είναι μια επανάσταση των πλουσίων.

– Ξαφνικά εσείς και ο κ. Γ. Στουρνάρας στρέφεστε εναντίον των αστών...

 Οχι. Νομίζω, όμως, ότι πρέπει να μπει μια τελεία στον λαϊκισμό και να μπει αποφασιστικά. Εδώ καλύπτουμε με τον νόμο Κατσέλη και τον νόμο 4161 δικαστικά τα χαμηλά στρώματα.
Καλύπτουμε όλα τα μεσαία, και πάνω από τα μεσαία στρώματα και με την τελευταία ρύθμιση που φέραμε, υπό μία προϋπόθεση: ότι θα δίνουν ένα μικρό ποσοστό του εισοδήματός τους, το 10% οι ασθενέστεροι απ’ αυτούς.
Είναι 82-83 ευρώ τον μήνα αν έχεις εισόδημα 10.000 ευρώ τον χρόνο για να σώσεις το σπίτι σου.
Κάποιος που μένει σε νοίκι δίνει πολύ περισσότερα για να αποφύγει την έξωση. Εν πάση περιπτώσει, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποιες έννοιες και η παράταξή μας οφείλει να δώσει σταθερά τη μάχη εναντίον του λαϊκισμού.

– Κ. Χατζηδάκη μεταξύ των μονομερών ενεργειών της Αθήνας και της ανοχής της τρόικας, γιατί ακούστηκαν και τα δύο, ποια είναι η αλήθεια;

Χάρη στις προσπάθειες της κυβέρνησης Σαμαρά μπορούμε και διαπραγματευόμαστε με την τρόικα με μεγαλύτερη αξιοπιστία. Γι’ αυτό και μπορέσαμε και καταθέσαμε και ψηφίσαμε προϋπολογισμό χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα.
Γι’ αυτό προχωρήσαμε στη ρύθμιση για την προστασία των δανειοληπτών χωρίς τη ρητή συγκατάθεση της τρόικας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να αγνοήσει κανείς ότι η Ελλάδα είναι σε ένα ειδικό καθεστώς.
Ολοι αυτοί που μας κάνουν σήμερα κριτική για το ότι δήθεν είμαστε ενδοτικοί, αύριο θα μας κάνουν κριτική από την αντίθετη πλευρά αν η κατάσταση ξεφύγει.
Επομένως, εμείς είμαστε υπεύθυνοι αυτή την ώρα απέναντι στη συνείδησή μας κι απέναντι στην πατρίδα μας.
Ναι, δεν θέλουμε να γίνουμε οι yes men της τρόικας, αλλά δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να γίνουμε οι ήρωες της μιας εβδομάδας ή του ενός μηνός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης