Τελευταία Νέα
old

Ανάπτυξη 0,6% στην Ελλάδα εκτιμά για το 2014 η Κομισιόν - Εναρμονίζεται με τις ευρωπαϊκές οικονομικές προβλέψεις

Ανάπτυξη 0,6% στην Ελλάδα εκτιμά για το 2014 η Κομισιόν - Εναρμονίζεται με τις ευρωπαϊκές οικονομικές προβλέψεις
Το ποσοστό βρίσκεται σε πλήρη αντιστοίχηση με τις ευρωπαϊκές οικονομικές προβλέψεις, επισημαίνει ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη
Τις προβλέψεις για ανάπτυξη +0,6% για την Ελλάδα το 2014 επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ανάπτυξη, Αlexander Ρolak, σε συνέντευξή του στο ηλεκτρονικό περιοδικό του ΑΠΕ, «Muteline» και πρόσθεσε ότι το ποσοστό αυτό βρίσκεται σε πλήρη αντιστοίχηση με τις ευρωπαϊκές οικονομικές προβλέψεις.
Αναφερόμενος στις δράσεις τις Ε.Ε. ως προς την ανάπτυξη, ο κ. Ρolak επισήμανε ότι η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια αναδεικνύεται στον μεγαλύτερο δωρητή παγκοσμίως, επενδύοντας 50,6 δισ. αναπτυξιακής βοήθειας σε τρίτες χώρες.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των κονδυλίων αυτών διατίθεται σε χώρες της περιφέρειάς της και σε χώρες της ανατολικής και νοτίου Αφρικής. Πρόσθεσε όμως ότι «οι αναπτυξιακές προκλήσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι οι ίδιες, ούτε στο πεδίο εφαρμογής τους, ούτε ως προς τα αίτια, ούτε ως προς την έκτασή τους.
Είναι ωστόσο διασυνδεδεμένες, καθώς επενδύοντας στην αρωγή εκτός συνόρων, θα επωφεληθεί και η ίδια η Ευρώπη.
Γι αυτόν τον λόγο οι δύο αυτές προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν ταυτόχρονα».
Όσον αφορά το εσωτερικό της Ε.Ε., παραδέχεται πως η Κομισιόν έχει πλήρη επίγνωση της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που έχουν να αντιμετωπίσουν οι περισσότερες χώρες - μέλη.
«Δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι οι επιπτώσεις της κρίσης στην Ευρώπη είναι ανησυχητικές, οδηγώντας έναν στους τέσσερις Ευρωπαίους στα πρόθυρα του κινδύνου της φτώχειας ή του αποκλεισμού», επισημαίνει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Σημειώνει, ωστόσο, ότι «η Ευρώπη είναι μέρος της λύσης και δεν φείδεται προσπαθειών ούτως ώστε να βοηθήσει στην επιστροφή στην ανάπτυξη και την απασχόληση, δίνοντας στους λαούς ελπίδα και προοπτική».
«Η Ε.Ε. πραγματοποιεί μια θεμελιώδη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα, έτσι ώστε να διασφαλιστούν οι αποταμιεύσεις των πολιτών, βελτιώνοντας παράλληλα τον τρόπο συνεργασίας των κυβερνήσεων και έχει κινητοποιήσει περισσότερα από 700 δισ. ευρώ για να τραβήξει από το χείλος του γκρεμού τις χώρες που χτυπήθηκαν από την κρίση, η μεγαλύτερη προσπάθεια σταθεροποίησης μεταξύ κρατών, διαχρονικά».
Προσθέτει δε ότι «ακόμα και αν είμαστε μακριά από το να πούμε ότι η κρίση τελείωσε, βλέπουμε μία αχνή, αλλά ενθαρρυντική επιστροφή στην ανάπτυξη» υπογραμμίζει.
Εν όψει της επικαιροποίησης των Στόχων Ανάπτυξης της Χιλιετίας (Millenium Development Goals) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο μετά το 2015, οι ζυμώσεις για τη διαμόρφωση της νέας ατζέντας, συνεχίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο, επισήμανε και πρόσθεσε ότι συνεχίζεται παράλληλα να ασκείται έντονη κριτική για την αποτελεσματικότητα της επίτευξης των στόχων.
Όλα αυτά ως τη διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ για την ανάπτυξη, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν και θα υιοθετηθεί η τελική παγκόσμια συμφωνία για την μετά το 2015 περίοδο με βασικό στόχο «μια αξιοπρεπή ζωή για όλους», όπου κι αν βρίσκονται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης