Τελευταία Νέα
old

Τo Bloomberg συμβουλεύει τον Σαμαρά ενόψει της ελληνικής προεδρίας - Δεν πρέπει να πιέσει για τη μείωση του χρέους - Οι πειρασμοί και ο …ΣΥΡΙΖΑ

tags :
Τo Bloomberg συμβουλεύει τον Σαμαρά ενόψει της ελληνικής προεδρίας - Δεν πρέπει να πιέσει για τη μείωση του χρέους - Οι πειρασμοί και ο …ΣΥΡΙΖΑ
Η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί την αδυναμία της, χωρίς ωστόσο να επιβάλλει τη δική της ατζέντα στην Ε.Ε.
Συμβουλές στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά, δίνει το πρακτορείο Ειδήσεων Bloomberg, ενόψει της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε.
Τo Bloomberg καλεί τον πρωθυπουργό να μην πιέσει δημοσίως τους Ευρωπαίους εταίρους για μια καλύτερη συμφωνίας διάσωσης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Σαμαράς έχει δύο στόχους για το α΄εξάμηνο του 2014, όταν η χτυπημένη από την κρίση Ελλάδα, θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Να κερδίσει νέα μείωση του χρέους και αν το καταφέρει, να παραμείνει στην εξουσία.
Ο καλύτερος τρόπος για να πετύχει τους στόχους του, είναι να παίξει τον ρόλο του τίμιου και ουδέτερου μεσολαβητή στη διαδικασία της λήψης αποφάσεων στους κόλπους της Ε.Ε. και όχι να πιέσει για την ελληνική ατζέντα, σημειώνει η Lucinda Creighton, υπουργός Ευρωπαϊκών Σχέσεων τη3ς Ιρλανδίας, η οποία καθοδήγησε τη χώρα της κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Ε.Ε. στο α΄εξάμηνο του 2013.
«Αν έρθεις με τα όπλα προτεταμένα, μιλώντας απλά για τις εθνικές σου προτεραιότητες, τότε δεν θα μπορέσεις να δημιουργήσεις ένα συνασπισμό στήριξης», προειδοποιεί η Creighton μιλώντας στο Bloomberg.
Και προσθέτει ότι, η ΕΕ χρειάζεται πολύ λεπτές ισορροπίες διπλωματίας και λεπτότητας.
Κατά τη διάρκεια της προεδρίας της, η Ιρλανδία συνεισέφερε στη συμφωνία για τον επταετή προϋπολογισμό της Ε.Ε. υπενθυμίζει το Bloomberg, ενώ στις 15 Δεκεμβρίου έγινε η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που βγήκε από το μνημόνιο.
Το Bloomberg παρουσιάζει ως παράδειγμα προς αποφυγήν, την κυπριακή προεδρία, σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, την χρησιμοποίησε, ώστε να καθυστερήσει τη λήψη απόφασης για το χρέος και τις τράπεζες της Κύπρου, επιρρίπτοντας στη συνέχεια τις ευθύνες στον διαδοχό του, Νίκο Αναστασιάδη.
Όπως εξηγεί το δημοσίευμα, η χώρα που αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ φιλοξενεί υπουργικές συνεδριάσεις και καθοδηγεί τις διαπραγματεύσεις σε διάφορα ζητήματα, όπως οι κανόνες για τον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, οι αγροτικές επιδοτήσεις, το ωράριο εργασίας των οδηγών φορτηγών μέχρι τα όρια ρύπανσης από οχήματα.
Η διαμεσολάβηση για την επίτευξη τελικής συμφωνίας σε ότι αφορά τους κανόνες για την διάλυση τραπεζών θα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της Ελλάδας.

Η Ελλάδα καλείται να αντισταθεί στον πειρασμό
Όπως εξηγεί ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Linas Linkevicius, ελλοχεύει πάντα ο πειρασμός για κάθε χώρα να προωθήσει τη δική της ατζέντα.
«Η Λιθουανία δεν εξέθεσε τα εθνικά της συμφέροντα και προσπάθησε να είναι ένας ουδέτερος διαμεσολαβητής», τονίζει.
Το Bloomberg αναφέρει επίσης ότι η προεδρία της Ελλάδας θα είναι σύμφωνη με το πνεύμα λιτότητας που επικρατεί στη χώρα, καθώς ο προϋπολογισμός ανέρχεται μόλις στα 500 εκατ. ευρώ.
Όπως δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες ο υφυπουργός Εξωτερικών. Δημήτρης Κούρκουλας, η Ελλάδας θα προσπαθήσει να διοργανώσει μια όχι ακριβή, αλλά αποτελεσματική προεδρία.
Ο Σαμαράς και οι υπουργοί του, πρέπει να αποδείξουν κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να…στρίψει στη γωνία, όσον αφορά την οικονομική προσαρμογή, μετά από τη λήψη εξωτερικής βοήθειας, ύψους 240 δισ. δολ.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με το Bloomberg, έχει καταβάλει προσπάθειες να χρησιμοποιήσει την αδυναμία αυτή ως ισχυρό «χαρτί», πιέζοντας τους ευρωπαίους ηγέτες-μεταξύ των οποίων και την Καγκελάριο Merkel, ώστε να χαλαρώσουν τη λιτότητα για να παραμείνει ανέπαφη η κυβέρνησή του και να αποτρέψει την ανάληψη της εξουσίας από ακραίες και αντιευρωπαϊκές δυνάμεις.
Πάντως το δημοσίευμα δεν παραλείπει να αναφερθεί και στον κίνδυνο που ελλοχεύει λόγω ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ηγείται των αντιδράσεων κατά της διάσωσης.
«Με αρχηγό τον Αλέξη Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει τις ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου ως τρόπο για να εκθέσει την περιορισμένη δημοφιλία του Σαμαρά και να εκβιάσει την διεξαγωγή νέων εθνικών εκλογών», αναφέρει το Bloomberg.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης