Τελευταία Νέα
old

Κατά της συμφωνίας του Eurogroup για τον Μηχανισμό Εκκαθάρισης των τραπεζών ο Consancio (ΕΚΤ) - Στο Ecofin οι λεπτομέρειες

Κατά της συμφωνίας του Eurogroup για τον Μηχανισμό Εκκαθάρισης των τραπεζών ο Consancio (ΕΚΤ) - Στο Ecofin οι λεπτομέρειες
Υπήρξε συμφωνία για το πώς θα λειτουργεί το Ενιαίο Ταμείο Εκκαθάρισης στο Eurogroup, απομένει σήμερα να βρεθεί λύση και για το ποιος θα αποφασίζει για το κλείσιμο μιας προβληματικής τράπεζας
(upd4)Κατά της προκαταρκτικής συμφωνίας των υπουργών του Eurogroup για τον νέο ενιαίο μηχανισμό εκκαθάρισης των προβληματικών τραπεζών, τάχθηκε ο  Vitor Constancio, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ υποστήριξε ότι τα ταμεία εξυγίανσης  πρέπει να έχουν ισχυρότερη στήριξη ακόμη και στη φάση μετάβασης, μέσω της δυνατότητας συγκέντρωσης χρημάτων από τις αγορές.
Επίσης, χαρακτήρισε περίπλοκη τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, γεγονός που ια πλήξει την αξιοπιστία και ζήτησε να υιοθετηθεί μια επείγουσα διαδικασία η οποία θα προβλέπει λήψης απόφασης για το κλείσιμο μιας τράπεζας, εντός 24 ωρών.
Εν τω μεταξύ, αισιόδοξοι για την επίτευξη μιας συμφωνίας όσον αφορά την τραπεζική ένωση δηλώνουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, με τον ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Olli Rehn, να επισημαίνει χθες το βράδυ ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfang Schaeuble, ο οποίος σημειωτέον έχει εγείρει τα περισσότερα εμπόδια στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, , δήλωσε σήμερα ότι στόχος είναι η συμφωνία για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εκκαθάρισης Τραπεζών, εντός του 2013.
Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup,  Jeroen Dijsselbloem δήλωσε ότι οι εθνικές κυβερνήσεις θα  πρέπει να εγκρίνουν τα σχέδια, ενώ τόνισε ότι η συμφωνία θα μπορούσε να βοηθήσει στην ολοκλήρωση ενός βασικού τμήματος των σχεδίων της Ευρώπης για την τραπεζική ένωση.
Έσπευσε πάντως να προσθέσει ότι υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, M. Noonan, υποστήριξε ότι υπεύθυνες για το ταμείο πρέπει να είναι οι τράπεζες και όχι οι φορολογούμενοι.
Η πρόοδος αυτή, βεβαίως, αφορά ορισμένες από τις λεπτομέρειες για το κλείσιμο των προβληματικών τραπεζών και συγκεκριμένα το πώς θα διασφαλιστεί η χρηματοδότηση του ταμείου εκκαθάρισης.
Η συμφωνία προβλέπει ότι οι τράπεζες θα παρέχουν τα χρήματα για τη χρηματοδότηση του κλεισίματος των προβληματικών εταιρειών, καταβάλλοντας σε μια χρονική περίοδο 10 ετών περί τα 55 δισ. ευρώ στο Ενιαίο Ταμείο Εκκαθάρισης. Μέχρι τότε και στην περίπτωση που δεν έχουν συγκεντρωθεί αρκετά χρήματα από τις εισφορές, οι κυβερνήσεις θα μπορούν να επιβάλλουν νέες εισφορές στις τράπεζες και εν συνεχεία, αν και αυτό δεν επαρκεί, τότε θα βοηθούν παρέχοντας δημόσιο χρήμα. Στην περίπτωση που μια κυβέρνηση δεν έχει επαρκή κεφάλαια, τότε θα μπορεί να δανείζεται από τον ESM, όπως συνέβη το 2012 με την Ισπανία που δανείστηκε κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της.
Η παραπάνω συμφωνία αποτελεί νίκη της Γερμανίας, καθώς δεν επιθυμούσε οι χώρες της Ευρωζώνης να μοιραστούν το κόστος διάλυσης μιας τράπεζας.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, μετά το 2025 που θα έχει λήξει η περίοδος της συγκέντρωσης των απαιτούμενων πόρων στο Ενιαίο Ταμείο Εκκαθάρισης (SRF), το ίδιο το ταμείο θα μπορούσε να συγκεντρώσει επιπλέον κεφάλαια για έκτακτη χρηματοδότηση μέσω δανεισμού. Επισημαίνεται ακόμη ότι κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου θα αναπτυχθεί ένα «μαξιλάρι», το οποίο θα διευκολύνει τους δανεισμούς από το Ενιαίο Ταμείο Εκκαθάρισης. «Ο τραπεζικός τομέας θα είναι υπεύθυνος για την αποπληρωμη μέσω εισφορών που θα επιβληθούν σε όλα τα κράτη-μέλη που θα συμμετέχουν», τονίζεται χαρακτηριστικά.
Σήμερα, στη συνεδρίαση του Ecofin οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα κληθούν να βρουν λύση στο άλλο ζήτημα - «αγκάθι», ήτοι στο ποιος θα έχει την εξουσία να θέτει σε λύση και εκκαθάριση μια προβληματική τράπεζα.

Πρώτη ενημέρωση: 09:49, 18 Δεκεμβρίου 2013

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης