Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μικρή αύξηση των επενδύσεων εντοπίζει ο ΣΕΒ

tags :
Μικρή αύξηση των επενδύσεων εντοπίζει ο ΣΕΒ
Χωρίς επαναβιομηχάνιση δεν υπάρχει πραγματικό «happy end» για το ελληνικό δράμα, επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, σε ημερίδα του Συνδέσμου για τη βιομηχανική πολιτική
Ενδείξεις σταθεροποίησης και μικρή τάση ενίσχυσης των επενδύσεων καταδεικνύει έρευνα του ΣΕΒ, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ και το Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας, η οποία έγινε σε δείγμα 2.000  επιχειρήσεων από τους κλάδους του εμπορίου και της βιομηχανίας.
Στην έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε σήμερα σε ημερίδα του ΣΕΒ για τη βιομηχανική πολιτική, επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι το ποσοστό των επιχειρήσεων που προχώρησαν σε κάποια σημαντικού ύψους επένδυση, από 63% το 2009-2010 υποχώρησε στο 53% κατά τη διετία 2011-2012, όμως προβλέπεται να ενισχυθεί στο 57% το 2013-2014.
Το 2013 προβλέπεται επίσης αύξηση του ποσοστού των κερδοφόρων επιχειρήσεων στο 60% (από 50% πέρυσι), ενώ ενθαρρυντικό στοιχείο αποτελεί και το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων που αναμένουν αύξηση πωλήσεων το 2013 (26%) σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση (18%).
Ακόμη, σύμφωνα με την έρευνα, η εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων έχει ενισχυθεί σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, τάση που είναι περισσότερο εμφανής στον τομέα της μεταποίησης. Το μέγεθος πάντως των επιχειρήσεων φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς όπως καταδεικνύεται οι μικρότερες επιχειρήσεις δυσκολεύονται να προχωρήσουν σε εξαγωγές
Υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα, περισσότερο απειλητικό και από την κάμψη της κερδοφορίας, εκτιμάται ότι είναι η έλλειψη ρευστότητας, που προκύπτει από την αντίστοιχη έλλειψη ρευστότητας των προμηθευτών ή πελατών, αλλά και τη μη έγκριση δανείων από τις τράπεζες. Πάνω από το 70% των επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, έναντι 50% το 2011, ενώ οι πλέον πιεστικές ανάγκες χρηματοδότησης αφορούν κεφάλαια κίνησης.
Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, οι επιχειρήσεις του δείγματος προχώρησαν σε συνδυασμό λύσεων (μείωση αποδοχών/ πρόσθετων αμοιβών, απολύσεις, μείωση τιμών) για την αντιμετώπιση της κρίσης. Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, παρά τη σφοδρότητα της κρίσης τα 2/3 των επιχειρήσεων της έρευνας δεν προχώρησαν κατά τα τελευταία 2 χρόνια σε σημαντική μείωση του αριθμού των εργαζομένων τους.


Δ. Δασκαλόπουλος: Μόνο με επαναβιομηχάνιση μπορεί να υπάρξει πραγματικό «happy end»


Χωρίς επαναβιομηχάνιση δεν μπορεί να υπάρξει πραγματικό «happy end» για το ελληνικό δράμα, επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, στην ομιλία του στην ημερίδα του Συνδέσμου για τη βιομηχανική πολιτική.
«Η πραγματική έξοδος από την κρίση δεν θα έρθει με το πρόγραμμα της τρόικας, όσο μεγάλη πολιτική ανοχή κι αν επιδείξουν οι δανειστές μας, όση αντοχή κι αν επιδείξει ακόμη ο λαός μας», σημείωσε ο κ. Δασκαλόπουλος και πρόσθεσε ότι «η οικονομία του παρασιτισμού και της αρπαχτής πρέπει να αντικατασταθεί από σίδερα, τσιμέντο και φουγάρα, ώστε να δημιουργήσει δουλειές, παραγωγή και προκοπή».
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ υποβάθμισε τη σημασία της επίτευξης «ενός μικρού έστω πρωτογενούς πλεονάσματος», επισημαίνοντας ναι μεν αποτελεί θετική εξέλιξη, ωστόσο «ακόμα κι αν επικυρωθεί τον Απρίλιο από τη Eurostat, θα είναι βασισμένο στη δημοσιονομική συμπίεση και τη μείωση του βιοτικού μας επίπεδου».
Η μνημονιακή συνταγή δεν προσφέρει πια λύσεις και αυτό το γνωρίζουν οι ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ, που βρίσκονται όμως σε αμηχανία -πολιτική και οικονομική- για το πώς θα αλλάξουν δρόμο, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.
«Εμείς παραμένουμε όμηροι και οι ευρωπαίοι εταίροι μας παγιδευμένοι σε ένα πρόγραμμα που μειώνει συνεχώς το εισόδημα και αυξάνει διαρκώς τους φόρους, διαιωνίζοντας έτσι την ύφεση», τόνισε ο κ. Δασκαλόπουλος και συμπλήρωσε ότι με το μνημόνιο, οι δημόσιες επενδύσεις αντιμετωπίζονται ως δημοσιονομικό και όχι ως αναπτυξιακό εργαλείο, συρρικνώνεται το τραπεζικό σύστημα και καθίσταται αδύναμο να στηρίξει την ανάπτυξη, οδηγώντας τα ασφαλιστικά ταμεία σε κατάρρευση, αφήνοντας τους ασθενέστερους χωρίς δίχτυ προστασίας».

Οι 10 προτεραιότητες του ΣΕΒ για να συγκλίνουμε με την Ευρώπη στη βιομηχανική πολιτική

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ παρουσίασε επίσης τις 10 προτεραιότητες προκειμένου να συγκλίνει η Ελλάδα με την Ευρώπη στη βιομηχανική πολιτική και συγκεκριμένα:
• Διεθνώς ανταγωνιστικό και διαχρονικά σταθερό φορολογικό σύστημα, άμεσος επανασχεδιασμός του συνόλου των φορολογικών διατάξεων με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
• Διεθνώς ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας.
• Νέα κανάλια χρηματοδότησης, ενώ ταυτόχρονα να συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς η διαδικασία ανασυγκρότησης του τραπεζικού μας συστήματος.
• Κατάργηση ή συγχώνευση των άχρηστων δημόσιων οργανισμών και φορέων.
• Πραγματική εξυγίανση των δημοσίων επιχειρήσεων.
• Να αποκλειστούν οι δημοσιονομικού χαρακτήρα παρεμβάσεις στον ΠΔΕ ώστε να αποτελέσει ξανά επενδυτικό εργαλείο ανάπτυξης.
• Nα υιοθετηθούν νέα κριτήρια στην κατανομή των πόρων του ΕΣΠΑ για την ιδιωτική οικονομία, με στόχο τη χρηματοδότηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης των επιχειρήσεων.
• Να καταργηθούν οι γραφειοκρατικοί περιορισμοί στην αδειοδότηση και στη λειτουργία των επιχειρήσεων.
• Να ενισχυθεί η εξωστρέφεια με την υποστήριξη των εξαγωγών με κάθε μέσο (μείωση κόστους που οφείλεται σε φόρους ή διοικητικά βάρη, απλοποίηση διαδικασιών, στήριξη της εξαγωγικής προσπάθειας με χρηματοδοτικά εργαλεία, κλπ.)
• Να δημιουργηθεί ένας «ενιαίος χώρος» καινοτομίας, τεχνολογίας και έρευνας μεταξύ επιχειρήσεων, ΑΕΙ και ερευνητικών φορέων, ώστε να ενθαρρυνθεί η καινοτομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης