Τελευταία Νέα
old

Εφορία: Κατάσχεση μισθών από μία επιχείρηση όταν συλλαμβάνεται για φοροδιαφυγή

tags :
Εφορία: Κατάσχεση μισθών από μία επιχείρηση όταν συλλαμβάνεται για φοροδιαφυγή
«Μακρύ χέρι» της εφορίας σε περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής
Ακόμα και στους τραπεζικούς λογαριασμούς των επιχειρήσεων που προορίζονται για τη μισθοδοσία των εργαζομένων, θα φθάνει το «μακρύ χέρι» της εφορίας, στις περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής, προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δημοσίου.
Όταν διαπιστώνεται φοροδιαφυγή άνω των 150.000 ευρώ στον ΦΠΑ ή συναλλαγές με πλαστά ή εικονικά τιμολόγια άνω των 300.000 ευρώ, η εφορία θα έχει τη δυνατότητα να δεσμεύει «το 50% των καταθέσεων, των πάσης φύσεως λογαριασμών». Δηλαδή ακόμα και τους τραπεζικούς λογαριασμούς των επιχειρήσεων οι οποίοι προορίζονται για την καταβολή των μισθών των εργαζομένων τους.
Η διάταξη περιελήφθη στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που συζητιέται αυτές τις ημέρες στη Βουλή.
Ειδικότερα, με την παράγραφο 9 του άρθρου 48 του πολυνομοσχεδίου ενσωματώνονται στο νέο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών τα μέτρα διασφάλισης των συμφερόντων του Δημοσίου που λαμβάνονται από τις φορολογικές αρχές στις περιπτώσεις που εντοπίζουν μεγάλη φοροδιαφυγή.
Τα μέτρα αυτά, προβλέπονται και σήμερα με το άρθρο 14 του ν. 2523/1997, με τη μόνη διαφορά όμως ότι οι δεσμεύσεις στο 50% των καταθέσεων των επιχειρήσεων δεν μπορούν να επεκταθούν στους λογαριασμούς μέσω των οποίων καταβάλλονται μισθοί των εργαζομένων, ενώ η νέα διάταξη επιτρέπει τη δέσμευση του 50% όλων ανεξαιρέτως των καταθέσεων.
Με την εξαίρεση η οποία ισχύει σήμερα, επιτρέπεται η ομαλή καταβολή της μισθοδοσίας των υπαλλήλων των επιχειρήσεων στις οποίες εντοπίζονται οι παραπάνω σημαντικές φορολογικές παραβάσεις.
Η πρόβλεψη στη νέα διάταξη ότι οι λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου θα καθορίζονται με απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων σε καμιά περίπτωση δεν διασφαλίζει το ακατάσχετο των λογαριασμών μισθοδοσίας.
 
 M. Χριστοδούλου

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης