Τελευταία Νέα
old

Στο 3% μειώνεται ο φόρος μεταβίβασης, «φορομπόνους» στους κατοίκους 73 ελληνικών νησιών - Οι 20 αλλαγές του νομοσχεδίου

Στο 3% μειώνεται ο φόρος μεταβίβασης, «φορομπόνους» στους κατοίκους 73 ελληνικών νησιών - Οι 20 αλλαγές του νομοσχεδίου
Kαθίσταται υποχρεωτική η έκτακτη εισφορά σε εφοπλιστές για την τριετία 2014 - 2016
Με μειωμένο συντελεστή 3% θα υπολογίζεται ο φόρος στις μεταβιβάσεις των ακινήτων ενώ εφόδους και στα σπίτια που έχουν δηλωθεί ως επαγγελματική στέγη θα πραγματοποιεί από νέο έτος το υπουργείο Οικονομικών.
Αυτά προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο για τα ακίνητα με το οποίο δίνονται «φορομπόνους» στους κατοίκους 73 ελληνικών νησιών ενώ καθίσταται υποχρεωτική η έκτακτη εισφορά σε εφοπλιστές για την τριετία 2014 - 2016.
Ακόμη επιβάλλονται πρόστιμα 5.000 ευρώ σε συμβολαιογράφους για κάθε παράβαση του νόμου και ώς 100.000 ευρώ σε εταιρίες που δεν θα εκδίδουν φορολογικό πιστοποιητικό. Επίσης, φόρο με βάση τα στοιχεία και τις πληροφορίες για τις δαπάνες διαβίωσης που θα συλλέγει η ελεγκτική αρχή θα πληρώνουν οι φορολογούμενοι που δεν υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις.

Αναλυτικότερα όλες οι αλλαγές έχουν ως εξής:

1. Μειώνεται στο 3% από την 1-1-2014 ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων (από 8% για το μέχρι 20.000 ευρώ τμήμα της αξίας του ακινήτου και σε 10% πάνω από αυτό). Η μείωση δεν αφορά τις μεταβιβάσεις που γίνονται από χαριστική αιτία όπως γονική παροχή, δωρεά, κληρονομιά (απώλειες εσόδων 150 εκατ. ευρώ).
2. Παρέχεται η δυνατότητα χρήσης του αιγιαλού και της παραλίας για επιχειρηματικές δραστηριότητες.
3. Μεγαλύτερες διασφαλίσεις θα αναζητά το δημόσιο για φοροδιαφυγή άνω των 150.000 ευρώ ή πλαστά τιμολόγια αξίας άνω των 300.000 ευρώ.
4. Επιβάλλεται τριετής φόρος σε εφοπλιστές . Για τα έτη 2014-2016 θα καταβληθεί έκτακτη παροχή της ναυτιλιακής κοινότητας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ίση με το διπλάσιο του τελικού φόρου που βεβαιώθηκε την προηγούμενη χρονιά για κάθε πλοίο. Τα προσδοκώμενα έσοδα θα φτάσουν τα 300 εκατ. ευρώ στην τριετία. Ουσιαστικά κάνει υποχρεωτική την εθελοντική συνεισφορά που είχαν συμφωνήσει οι εφοπλιστές με τον Αντώνη Σαμαρά.
5. Παρατείνεται για ένα ακόμη χρόνο, έως τις 20 Δεκεμβρίου του 2014, το μέτρο της απόσυρσης (σε 50 εκατ. ευρώ οι απώλειες εσόδων).
6. Επιβάλλονται πρόστιμα από 10.000 έως 100.000 ευρώ για τη μη έκδοση φορολογικού πιστοποιητικού.
7. Φορομπόνους στους νησιώτες. Αυξάνεται από 25.000 σε 37.500 ευρώ το κλιμάκιο εισοδήματος στο οποίο επιβάλλεται συντελεστής φόρου εισοδήματος 22% στη νέα κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων, προκειμένου για φορολογούμενους που κατοικούν σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους. Αντίστοιχα μειώνονται κατά 40% οι φορολογικοί συντελεστές , για επιχειρήσεις στα νησιά. Η διάταξη αυτή θα ισχύσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015.
8. Εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα επιχειρήσεων, κατά το χρόνο πραγματοποίησής τους, τόκοι έως 3 εκατ. ευρώ που πληρώνουν για την εξυπηρέτηση δανείων τους καθώς και οι δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας προσαυξημένες κατά 30%.
9. Απαλλάσσονται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων όσοι επενδυτές πραγματοποιούν περισσότερες από τρεις χρηματιστηριακές πράξεις το χρόνο σε μετοχές και παράγωγα το χρόνο.
10. Επιβάλλεται πρόστιμο 5.00 ευρώ για κάθε παράβαση σε συμβολαιογράφους και προϊσταμένους κτηματολογικών γραφείων που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους.
11. Μετά την κατάργηση του ΦΑΠ, οι ΟΤΑ Α΄ βαθμού θα λαμβάνουν το 11,3% των εσόδων από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων.
12. Φοροέλεγχοι σε 24ώρη βάση. Ανοίγει ο δρόμος για τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων όλο το 24ώρο ενώ προβλέπεται πως εκτός από το ΣΔΟΕ, θα μπορούν να αναστέλλουν τη λειτουργία επαγγελματικών εγκαταστάσεων και οι ελεγκτές που υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, μετά τη διαπίστωση φορολογικών παραβάσεων.
13. Έλεγχοι και στα σπίτια. Η είσοδος στην κατοικία του φορολογουμένου από ελεγκτές, επιτρέπεται μόνο με εντολή του Εισαγγελέα εφόσον αυτή έχει δηλωθεί από το φορολογούμενο και ως χώρος άσκησης επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας. Σε αυτή την περίπτωση η πρόσβαση περιορίζεται μόνο στους χώρους στους οποίους ασκείται η δραστηριότητα.
14. Επιτρέπεται η εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών με εκχώρηση ακινήτου από την πλευρά του οφειλέτη.
15. Έως τον Δεκέμβριο του 2014 θα μπορούν οι φορείς του Δημοσίου να συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις με απευθείας ανάθεση μέχρι του ποσού των 60.000 ευρώ, με πρόχειρο μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ και με τακτικό διαγωνισμό άνω των 100.000 ευρώ.
16. Φορολογική μεταχείριση καθυστερούμενων μισθών. Διενεργείται παρακράτηση φόρου με συντελεστή 20% στα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, που καταβάλλονται αναδρομικά σε μεταγενέστερο χρόνο από το έτος στο οποίο ανάγονται.
17. Επεκτείνεται σε ολόκληρο το δημόσιο το μέτρου συμψηφισμών των οφειλών.
18. Από 1 Φεβρουάριο έως 30 Απριλίου θα υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις.
19. Άγιο Όρος: Αυτοκίνητα τα οποία έχουν αγοραστεί ατελώς από τις Μονές, μπορούν να μεταβιβάζονται ,χωρίς φόρους και δασμούς- με εξαίρεση τον ΦΠΑ- για τα επόμενα δέκα χρόνια.
20. Φόρο με βάση τα στοιχεία και τις πληροφορίες για τις δαπάνες διαβίωσης που θα συλλέγει η ελεγκτική αρχή θα πληρώνουν οι φορολογούμενοι που δεν υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης