Τελευταία Νέα
old

Στηρίζουν 8 ξένοι την κυβέρνηση που επισπεύδει την έξοδο στις αγορές γιατί ανησυχεί για ευρωεκλογές και ΣΥΡΙΖΑ

Στηρίζουν 8 ξένοι την κυβέρνηση που επισπεύδει την έξοδο στις αγορές γιατί ανησυχεί για  ευρωεκλογές και ΣΥΡΙΖΑ
Στο private placement θα συμμετάσχουν και οι ελληνικές τράπεζες καλύπτοντας έως και το 30% της έκδοσης
Την στήριξη 8-10 διεθνών επενδυτικών οίκων μεταξύ των οποίων την Blackrock, J P Morgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Deutsche bank, UBS, HSBC αλλά και των ελληνικών τραπεζών που θα μπορούσαν εκτάκτως να καλύψουν έως και το 30% της έκδοσης, έχει η ελληνική κυβέρνηση η οποία σχεδιάζει με προσοχή την πρώτη απόπειρα εξόδου στις αγορές μάλλον τέλη Απριλίου μέσω private placement.
Με βάση τους σχεδιασμούς η κυβέρνηση προσπαθεί με βάση το πρωτογενές πλεόνασμα του Απριλίου και την πρώτη έξοδο στις αγορές έστω και με private placement να αλλάξει το κλίμα ειδικά μέχρι τις ευρωεκλογές όπου λόγω της χαλαρής ψήφου η ΝΔ θα μπορούσε να υποστεί πολιτικό πλήγμα τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από την Χρυσή Αυγή.
Η κυβέρνηση επιχειρεί μέσω ορισμένων κινήσεων να μετριάσει το πολιτικό πλήγμα που μπορεί να υποστεί στις ευρωεκλογές.
Θα χρησιμοποιήσει αρχικά την ιδιωτικοποίηση της Eurobank ως ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την οικονομία.
Η Eurobank έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες να συγκεντρώσει τα 2 δισεκ. της αυξήσεως κεφαλαίου και να ιδιωτικοποιηθεί καθώς το ποσοστό του ΤΧΣ θα μειωθεί στο 55% και των ιδιωτών θα αυξηθεί στο 45%.
Τον Απρίλιο η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία θα επιβεβαιώσει την ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος.
Με βάση όλους τους σχεδιασμούς ακόμη και σε δυσμενές σενάριο η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα.
Με αφορμή το πρωτογενές πλεόνασμα η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να ανοίξει το μείζον θέμα της βιωσιμότητας του χρέους ωστόσο θα προβεί και σε μια κίνηση ουσίας και εντυπώσεων μαζί.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει με όρους αγοράς πολιτική έκπληξη πριν τις ευρωεκλογές.
Σχεδιάζει την έξοδο στις αγορές με private placement 3 δισεκ. ευρώ 5ετούς διάρκειας.
Πριν από την κίνηση αυτή θα έχει ολοκληρώσει το σχέδιο επιμήκυνσης του υφιστάμενου χρέους της Ελλάδος πλην των δανείων της Τρόικα μέσω νέων εκδόσεων αντικαθιστώντας τις παλαιότερες εκδόσεις ομολόγων που παραμένουν στην αγορά.
Μπορεί ο στόχος για το επιτόκιο για 5% με 5,5% να είναι προσδοκώμενος αλλά δεν είναι απόλυτα εφικτός αν και σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν προσυμφωνίες με ξένους οίκους.
Με βάση πληροφορίες ορισμένοι ξένοι οίκοι έχουν συμφωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση να στηρίξουν τα σχέδια εξόδου στις αγορές.
Π.χ. ο Fink της Blackrock που έχει επενδύσει 1,3 τρισεκ δολάρια σε ομόλογα έχει αναφέρει στην ελληνική κυβέρνηση ότι θα την στηρίξει στο εγχείρημα της, επίσης η J P Morgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Deutsche bank, UBS, HSBC αλλά και των ελληνικών τραπεζών που θα μπορούσαν εκτάκτως να καλύψουν έως και το 30% της έκδοσης.
Την στήριξη στο ενδεχόμενο ελληνικής έκδοσης έχει παράσχει και η Calamos Investments και συγκεκριμένα ότι θα καλύψει 200 εκατ ευρώ.
Οι 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες θα μπορούσαν να καλύψουν ως και το 30% του ελληνικού private placement ενδεχόμενο που έχει αποδεχθεί και η Τρόικα ειδικά η Γερμανία καθώς ακόμη το ΔΝΤ έχει ενστάσεις στα σχέδια εξόδου στις αγορές.
Η κυβέρνηση λοιπόν θέλει να χρησιμοποιήσει την έξοδο στις αγορές για λόγους πολιτικών εντυπώσεων παραμονές των ευρωεκλογών ώστε να μειώσει την διαφορά ή και να εξαλείψει από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και να ανακόψει την δυναμική της Χρυσής Αυγής.
Κατά ορισμένες πληροφορίες πάνω από 3% διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μη διαχειρίσιμη ήττα.
Η ΝΔ θα προσπαθήσει να ελαχιστοποιήσει αυτή την διαφορά και ταυτόχρονα να ανακόψει την Χρυσή Αυγή που θα μπορούσε να βρεθεί ακόμη και στο 15% ποσοστά ρεκόρ για το κόμμα που η ηγεσία του βρίσκεται προφυλακισμένη.
Η κυβέρνηση και ο Σαμαράς γνωρίζουν ότι στις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ θα συντριβεί στην κυριολεξία.
Ήδη σε ηλικίες έως 34 ετών το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει ποσοστά από 2% έως 3,5%.
Ο Σαμαράς λοιπόν γνωρίζει ότι δεν καταφέρει να μετριάσει τον πολιτικό κίνδυνο ότι έχει σχεδιάσει για να αλλάξει την πορεία της οικονομίας θα πέσει στο κενό.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες θα είναι ο πολιτικός κίνδυνος.
Όχι το ευρώ η δραχμή, όχι το κούρεμα των καταθέσεων αλλά ο μεγαλύτερος κίνδυνος της Ελλάδος θα είναι ο πολιτικός καθώς άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα οδηγήσει σε έξοδο από το ευρώ αυτό έχει αποκλειστεί αλλά θα προκαλέσει σοβαρό πισωγύρισμα στην οικονομία και τις αγορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης