Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πληρωμές άνω του 1 δισ. ευρώ στους αγρότες έως το τέλος του 2013

Πληρωμές άνω του 1 δισ. ευρώ στους αγρότες έως το τέλος του 2013
Προκήρυξη 100 εκατ. ευρώ στη μεταποίηση - Στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας γεωργία και αλιεία
Με περισσότερα από 1 δισ. ευρώ αναμένεται να ενισχυθούν οι αγρότες πριν από τα Χριστούγεννα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, σε συνέντευξη Τύπου.
Το ποσό αυτό αφορά την εξόφληση της Ενιαίας Ενίσχυσης 2013, ύψους 1 δισ. ευρώ, καθώς και την πληρωμή ενστάσεων Εξισωτικής Αποζημίωσης παλαιότερων έτων, ύψους 30 εκατ. ευρώ. Ο κ. Τσαυτάρης επισήμανε ότι θα καταβληθεί άμεσα η τρίτη δόση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου, ύψους 23 εκατ. ευρώ, ενώ σταδιακά μέχρι το τέλος του έτους θα καταβληθούν οι πληρωμές διαφόρων μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξη, ύψους 65 εκατ. ευρώ, καθώς και του Προγράμματος Αλιείας 2007-2013, ύψους 8 εκατ. ευρώ. Τέλος, θα καταβληθούν 27 εκατ. ευρώ σε καπνοπαραγωγούς.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα προκηρυχθεί πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους εν δυνάμει δικαιούχους, οι οποίοι είτε δραστηριοποιούνται ήδη είτε προκειται να δραστηριοποιηθούν στον τομέα της μεταποίησης, από την οποία προκύπτει αγροτικό προϊόν. Το ποσό δημόσιας δαπάνης ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχει δυνατότητα να αυξηθεί, επισήμανε ο κ. Τσαυτάρης.
Παράλληλα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε και στο θέμα της διανομής φρούτων στα σχολεία, επισημαίνοντας ότι το υπουργείο θα προχωρήσει άμεσα στην επαναπροκήρυξη του προγράμματος. Πρόσθεσε δε ότι από αύριο ξεκινά η διανομή γάλακτος από ορισμένα σχολεία σε μαθητές, με επιδοτούμενη τιμή.
Ο κ. Τσαυτάρης αναφέρθηκε τέλος και στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στη γεωργία και την αλιεία, στην κορυφή των οποίων βρίσκεται η διευθέτηση όλων των εκκρεμοτήτων που αφορούν τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και τη νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική. Τόνισε δε ότι η νέα ΚΑΠ ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2015, οπότε οι εκτελεστικοί κανονισμοί θα προωθηθούν κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας, ενώ θα πρέπει να έχουν εγκριθεί πριν τη λήξη της θητείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στον τομέα της γεωργίας θα δοθεί έμφαση θέματα όπως η προώθηση γεωργικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά και σε τρίτες χώρες, η πολιτική ποιότητας της Ε.Ε. και η βελτίωση στη λειτουργία βασικών προϊόντων της ΚΟΑ, όπως τα φρούτα και το γάλα.
Όσον αφορά την αλιεία, προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας αποτελούν η υιοθέτηση του κανονισμού για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ) και το νομικό πλαίσιο για την υποχρεωτική εκφόρτωση των αλιευμάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης