Τελευταία Νέα
old

Στα «νύχια» της Εφορίας για 10 χρόνια οι αδύναμοι οικονομικά οφειλέτες - Θα παρακολουθούνται τραπεζικοί λογαριασμοί

Στα «νύχια» της Εφορίας για 10 χρόνια οι αδύναμοι οικονομικά οφειλέτες - Θα παρακολουθούνται τραπεζικοί λογαριασμοί
Mόλις η εφορία διαπιστώσει παραπάνω χρήματα από το ακατάσχετο όριο των 1.000 ευρώ (μισθό ή σύνταξη) στον τραπεζικό τους λογαριασμό θα δεσμεύονται ευθύς αμέσως
Όμηροι της εφορίας για δέκα χρόνια θα είναι οι οφειλέτες του δημοσίου που για λόγους οικονομικής δυσχέρειας αδυνατούν να αποπληρώσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους.
Οι εν λόγω φορολογούμενοι θα μπαίνουν σε ειδική «λίστα» που καταρτίζει το υπουργείο Οικονομικών και θα ελέγχονται ανά τακτά χρονικά διάστημα από τις υπηρεσίες για το αν υπήρξε η παραμικρή μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση.
Σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο η εφορία διαπιστώσει παραπάνω χρήματα από το ακατάσχετο όριο των 1.000 ευρώ ( μισθό ή σύνταξη) στον τραπεζικό τους λογαριασμό θα δεσμεύονται ευθύς αμέσως. Ουσιαστικά η εφορία μπαίνει συνδικαιούχος στο τραπεζικό βιβλιάριο του κάθε μικρού οφειλέτη παρακολουθώντας για περίπου δέκα χρόνια τις κινήσεις του.
Ανάλογη τακτική θα ακολουθείται και για τα ακίνητα αφού θα «μπλοκάρεται» κάθε δυνατότητα των οφειλετών αυτών να πωλήσουν περιουσιακά στοιχεία που τυχόν θα αποκτήσουν στο μέλλον, αν προηγουμένως δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του δημοσίου.
Αυτά προβλέπει χθεσινή απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, με την οποία δίνονται επιχειρείται να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές «διαγράφοντας» όσες δεν είναι δυνατόν να εισπραχθούν.
Εκτιμάται πως από τη μεγάλη «δεξαμενή» των 62 δισ. ευρώ αυτά που μπορούν να εισπραχθούν ανέρχονται σε περίπου 15 - 20 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 42 με 47 δις. ευρώ που οφείλονται στο Δημόσιο θα «διαγραφούν» μόνο στα χαρτιά και με ένα ρυθμό 3 - 4 δις. ευρώ το χρόνο. Επί της ουσίας, όμως θα παραμείνουν διεκδικήσιμα για το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με την απόφαση για τον χαρακτηρισμό των ληξιπροθέσμων οφειλών ως ανεπίδεκτων είσπραξης θα πρέπει:
1.Να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για τον εντοπισμό πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων (κινητών, ακινήτων, απαιτήσεων στα χέρια τρίτων ή τυχόν άλλης πηγής εσόδων).
2.Να έχει ολοκληρωθεί η αναγκαστική εκτέλεση επί των υπαρχόντων περιουσιακών στοιχείων και να έχει εισπραχθεί το προϊόν της εκποίησης των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων και προσόδων του οφειλέτη.
3.Να μην υπόκειται σε ακύρωση η καθ' οιονδήποτε τρόπο εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη.
4. Σε περίπτωση που έχει λάβει χώρα κήρυξη του οφειλέτη σε πτώχευση, να έχει περατωθεί αυτή ή να έχει κηρυχθεί η παύση των εργασιών της.
5. Σε περίπτωση εκκαθάρισης επιχείρησης ή περιουσίας λόγω λύσης του φορέα της, υπαγωγής σε διαδικασία ειδικής εκκαθάρισης, δικαστικής εκκαθάρισης κληρονομιάς ή για άλλο λόγο, να έχει περατωθεί αυτή.
6. Να έχει υποβληθεί εμπεριστατωμένη έκθεση ελέγχου από ειδικά οριζόμενο για τον σκοπό αυτό ελεγκτή, ο οποίος πιστοποιεί ότι συντρέχουν οι ανωτέρω προϋποθέσεις και ότι δεν υφίσταται άλλη πηγή αποπληρωμής της οφειλής
7. Εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την κίνηση της ποινικής διαδικασίας, να έχει υποβληθεί αίτηση ποινικής δίωξης, όταν πρόκειται για συνολική βασική οφειλή άνω των 10.000 ευρώ
Στην ίδια απόφαση σημειώνεται επίσης ότι για τη διαπίστωση της συνδρομής των παραπάνω προϋποθέσεων οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές θα πρέπει
* Να διερευνούν τη δυνατότητα λήψης όλων των μέτρων (ασφαλιστικών, διοικητικών, αναγκαστικών, δικαστικών) σε βάρος του οφειλέτη και των συνυποχρέων προσώπων,
* Να πραγματοποιούν εκτεταμένη έρευνα για τον εντοπισμό κάθε κινητής ή ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη και να ελέγχουν αν έχουν γίνει μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων
* Να ερευνούν για τον εντοπισμό χρηματικών απαιτήσεων των οφειλετών (π.χ. ενοικίων, μισθών, συντάξεων, απαιτήσεων στις τράπεζες και λοιπά πιστωτικά ιδρύματα), καθώς και στοιχείων για μεταφορά εμβασμάτων στο εξωτερικό.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης