Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χατζηδάκης (υπ.Ανάπτυξης): Νομοθετική ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου

Χατζηδάκης (υπ.Ανάπτυξης): Νομοθετική ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου
Αναγκαία μια «ποιοτική στροφή» στο νέο ΕΣΠΑ


(upd)Την άποψη ότι η ανάπτυξη δεν διατάσσεται και ότι δεν είναι αποτέλεσμα προσευχών αλλά θέμα πολιτικής εξέφρασε ο υπ.Ανάπτυξης, Κ.Χατζηδάκης.
Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο κ.Χατζηδάκης αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες που θα κινηθεί το υπ.Ανάπτυξης κατά την περίοδο 2014-2020, τονίζοντας ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει μια «ποιοτική στροφή» στο νέο ΕΣΠΑ.
«Στόχος δεν είναι μονά η απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων αλλά πρωτίστως η αξιοποίηση τους» υπογραμμίζει ο κ.Χατζηδάκης.
Όπως είπε ο κ.Χατζηδάκης βασική προτεραιότητα είναι η προώθηση της «επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας, της εξωστρέφειας και της καινοτομίας» και κατόπιν τα κοινωνικά προγράμματα, όπου στόχος της κυβέρνησης είναι να υλοποιηθεί ένα «εμπροσθοβαρές» πρόγραμμα.
Ο υπ.Ανάπτυξης υπογράμμισε πως τα κεφάλαια του ΕΣΠΑ δεν αποτελούν παρά το ένα πέμπτο της συνολικής προσπάθειας που πρέπει να γίνει σε επενδύσεις, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος δημιουργίας 640.000 θέσεων εργασίας, που έχει τεθεί από μελέτη της McKinsey.

Προστασία της πρώτης κατοικίας
Όσον αφορά το μείζον ζήτημα των πλειστηριασμών, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην υιοθέτηση μιας μεταβατικής ρύθμισης για το 2014, με στόχο την προστασία της πρώτης κατοικίας των «πραγματικά αδύναμων».
Η ρύθμιση αναμένεται, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2013.
Σχετικά με το όριο για την άρση της προστασίας, ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε πως θα είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, μεταξύ αυτών και του περιουσιακού προφίλ του εκάστοτε δανειολήπτη.
Αναφερόμενος στο μέτωπο της αγοράς, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε πως το κύριο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η έλλειψη ρευστότητας, με κύρια συνιστώσα την ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς τις τράπεζες και την «πλήρη» λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.
«Πρέπει να γυρίσουν οι καταθέσεις, να φύγει το σύννεφο της αμφιβολίας πλήρως από τη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Χατζηδάκης, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως χρειάζεται προσοχή στη διοχέτευση δανείων σε επιχειρήσεις, καθότι πολλοί αιτούντες για πιστώσεις δεν έχουν βιώσιμες εταιρείες.

Πρώτη ενημέρωση: 10:48, 10 Δεκεμβρίου 2013

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης