Τελευταία Νέα
old

Συνεχίζεται η πτώση του δείκτη NGBI 500 το Νοέμβριο τον Οκτώβριο

tags :
Συνεχίζεται η πτώση του δείκτη NGBI 500 το Νοέμβριο τον Οκτώβριο
Σε φθίνουσα πορεία βρέθηκε και τον Νοέμβριο ο δείκτης Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500), υποχωρώντας στο -26, έναντι -20 τον Οκτώβριο και -23 τον Σεπτέμβριο, ωστόσο, αυξημένη καταγράφηκε η τάση για προσλήψεις από τους βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της εταιρείας δημοσκοπήσεων-ερευνών "Interview", που πραγματοποιούν τις μηνιαίες στατιστικές μετρήσεις του δείκτη σε δείγμα 500 επιχειρήσεων της Β. Ελλάδας, η πτώση του NGBI 500 τον Νοέμβριο “αποτυπώνει την νευρικότητα που επικρατεί στο πεδίο της οικονομίας, απόρροια πιθανώς της μακράς και ατελέσφορης διαπραγμάτευσης των τελευταίων μηνών με την τρόικα”. Επιπλέον, οι αναλυτές αναφέρουν ότι “τα ευρήματα του δείκτη συνάδουν στο ότι οι Βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες "διαισθάνονται"πως η "περιπέτεια" της ελληνικής οικονομίας δεν έχει λάβει τέλος, καθώς παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα για ζητήματα, όπως η βιωσιμότητα του χρέους και ο χρόνος επαναφοράς της πραγματικής οικονομίας σε ένα σταδιακό καθεστώς εξόδου από την ύφεση”.
Στο πλαίσιο αυτό, και με βάση τις μετρήσεις του δείκτη για το μήνα Νοέμβριο, ποσοστό 15% των επιχειρηματιών της Β. Ελλάδας, έκρινε ότι η κατάστασή του είναι καλή, έναντι 19% τον Οκτώβριο του 2013, ενώ την ίδια στιγμή το 40% δήλωσε ότι είναι ικανοποιητική. Στο μεταξύ, αυξήθηκε στο 45%, το ποσοστό αυτών που δήλωσαν ότι η κατάστασή τους είναι κακή, έναντι 39% τον Οκτώβριο.
Για το επόμενο εξάμηνο, ποσοστό 22% των επιχειρηματιών, εκτιμούν ότι θα είναι καλύτερη η κατάστασή τους, έναντι 14% τον Οκτώβριο. Στασιμότητα “βλέπει” το 32% (51% τον Οκτώβριο) και επιδείνωση το 45%, έναντι 35% τον προηγούμενο μήνα.
Στο πεδίο της απασχόλησης, η τάση για προσλήψεις παρουσιάζει αύξηση για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Στο πλαίσιο αυτό, η πρόθεση απολύσεων φτάνει στο 18%, έναντι 21% του Οκτωβρίου, ενώ στο 13% (από 11% τον Οκτώβριο) είναι η πιθανότητα για προσλήψεις. Ποσοστό 69% των επιχειρηματιών της Β. Ελλάδας, δήλωσε ότι θα διατηρήσει αμετάβλητο τον αριθμό του προσωπικού του. Για τον τζίρο της επιχείρησής τους, ποσοστό 47% δήλωσε ότι υποχώρησε τον Νοέμβριο, έναντι 44% τον Οκτώβριο, ενώ αύξηση είδε το 15% (17% τον Οκτώβριο). Στασιμότητα ανέφερε το 38%, από 39% τον Οκτώβριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης