Τελευταία Νέα
old

ΕΣΕΕ: Ετος ανάκαμψης το 2014 για το εμπόριο – ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Χρειάζονται τουλάχιστον 20 χρόνια για να μειωθεί η ανεργία

ΕΣΕΕ: Ετος ανάκαμψης το 2014 για το εμπόριο – ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Χρειάζονται τουλάχιστον 20 χρόνια για να μειωθεί η ανεργία
Η ανεργία πολύ δύσκολα θα υποχωρήσει κάτω από το 17% ακόμη και αν υπάρξει ανάπτυξη
Αισιόδοξος ότι το ελληνικό εμπόριο θα ανακάμψει από το 2014 εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης με αφορμή για την παρουσία της Ετήσιας Έκθεσης του Ελληνικού Εμπορίου 2013.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε φέτος θα είναι η τελευταία χρονιά συρρίκνωσης της εμπορικής δραστηριότητας, ενώ από το 2014 θα υπάρχει σταθεροποίηση της κατανάλωσης.
Πάντως για συνεχόμενο χρόνο η απασχόληση στο εμπόριο παρουσίασε μείωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία φέτος η απασχόληση στο εμπόριο μειώθηκε στα επίπεδα του 1997, έχοντας απολέσει 176.400 καθαρές θέσεις εργασίας ή το 21,2% των θέσεων εργασίας του 2008.
Την ίδια ώρα την περίοδο 2009-2013 έβαλαν λουκέτο συνολικά 130.000 εμπορικές επιχειρήσεις και δημιουργήθηκαν 45.000 με αποτέλεσμα οι καθαρές απώλειες να ανέρχονται στις 85.000 εμπορικές επιχειρήσεις.
 Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας ανέφερε ότι δεν πρέπει σώνει και καλά να σωθούν όλες οι επιχειρήσεις, ενώ υποστήριξε ότι είναι λάθος να απορρίπτουμε όποια δομική προσαρμογή.  Όσο γρηγορότερα έρθει η ανάπτυξη τότε επιχειρήσεις δεν θα αναγκαστούν να βγουν από την αγορά", ανέφερε χαρακτηριστικά.
 Δυσοίωνες ήταν οι προβλέψεις για το μέλλον τόσο της ελληνικής οικονομίας όσο και της απασχόλησης του ο Σάββας Ρομπόλης καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ καθώς εκτίμησε ότι η χώρα θα ανακτήσει μόνο το 15% από το 25% του ΑΕΠ που έχει απολέσει. Σύμφωνα με τον ίδιο ο κύκλος της ύφεσης θα διατηρηθεί και το 2014, ενώ η ανεργία πολύ δύσκολα θα υποχωρήσει κάτω από το 17% ακόμη και αν υπάρξει ανάπτυξη.
«Για να επιστρέψει σε ανεργία στα επίπεδα του 2009 και για να δημιουργηθούν εκ νέου 1 εκατ. θέσεις εργασίας θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 χρόνια», ανέφερε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης