Τελευταία Νέα
old

ΙΟΒΕ: Αμετάβλητο το οικονομικό κλίμα το Νοέμβριο - Τάση σταθεροποίησης στις προσδοκίες πολιτών και επιχειρήσεων

tags :
ΙΟΒΕ: Αμετάβλητο το οικονομικό κλίμα το Νοέμβριο - Τάση σταθεροποίησης στις προσδοκίες πολιτών και επιχειρήσεων
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη διατηρείται σχεδόν αμετάβλητη

Στα επίπεδα του Οκτωβρίου παρέμεινε και το Νοέμβριο, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, στις 91,2 μονάδες, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ.
Από τους επιμέρους τομείς, η επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία και τις Υπηρεσίες αντισταθμίζεται από τη μικρή βελτίωση στο Λιανικό Εμπόριο και τις Κατασκευές, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη διατηρείται σχεδόν αμετάβλητη.
Παγιώνεται έτσι μία τάση σταθεροποίησης των προσδοκιών πολιτών και επιχειρήσεων, καθώς δύο τάσεις συνεχίζουν να τις επηρεάζουν. Από τη μία πλευρά καταγράφεται μικρή εξασθένιση της ύφεσης, με τους πτωτικούς ρυθμούς δραστηριότητας σε διάφορους κλάδους να αμβλύνονται. Από την άλλη πλευρά, η διευθέτηση των πολλαπλών φορολογικών υποχρεώσεων που σωρεύονται στους τελευταίους μήνες του έτους, σε συνδυασμό με τη διατήρηση της ανεργίας σε υψηλά επίπεδα, ασκεί πιέσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, αλλά και στις επιχειρήσεις.
Ειδικά όσον αφορά στους πολίτες, η κλιμάκωση της απαισιοδοξίας για την οικονομική κατάσταση σε οικογενειακό επίπεδο, δεν έχει αντίκτυπο στις εκτιμήσεις των οικονομικών προοπτικών της χώρας, καθώς αυτές παρουσιάζουν βελτίωση.
Ειδικότερα:
- στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής χάνουν έδαφος, με τα αποθέματα να φανερώνουν ελαφρά αποκλιμάκωση και τις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης να επιδεινώνονται.
- στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους αποδυναμώνονται, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση των πωλήσεων παραμένουν στα ίδια σχεδόν επίπεδα και οι αρνητικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους διευρύνονται περαιτέρω.
- στο Λιανικό Εμπόριο, οι δυσμενείς εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις εντείνονται, αν και οι επίσης αρνητικές προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές τους αμβλύνονται, με τον αρνητικό δείκτη των εκτιμημένων αποθεμάτων να εξομαλύνεται ελαφρά.
- στις Κατασκευές, οι δυσμενείς προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων εντείνονται ήπια, με ταυτόχρονη όμως άνοδο του δείκτη της προβλεπόμενης απασχόλησης.
- στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού επιδεινώνονται, ενώ εκείνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας μεταβάλλονται θετικά, όπως συμβαίνει και με τις προθέσεις για αποταμίευση. Τέλος, οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας το επόμενο 12μηνο βαίνουν δυσμενέστερες.
Βιομηχανία: Περαιτέρω εξασθένηση προσδοκιών, αρνητικές οι προβλέψεις παραγωγής
Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία χάνει περαιτέρω έδαφος τον Νοέμβριο, αγγίζοντας τις 84,6 (από 88,4) μονάδες, ελαφρώς υψηλότερα έναντι της αντίστοιχης περσινής του επίδοσης (80,4 μον.). Η πτώση του δείκτη εκπορεύεται αφενός από τις επιδεινούμενες προβλέψεις για την παραγωγή της επόμενης περιόδου και αφετέρου από την χειροτέρευση των εκτιμήσεων για την τρέχουσα ζήτηση. Όλοι σχεδόν όμως οι δείκτες επιδεινώνονται αυτό το μήνα, ενώ ακόμα και θετικοί μέχρι πρότινος δείκτες αλλάζουν τάση.
Αναλυτικότερα:
α) Σε επίπεδο παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης, ο σχετικός δείκτης διαμορφώνεται 4 μονάδες χαμηλότερα, στις -33 μονάδες. Το 36% των επιχειρήσεων δηλώνει χαμηλές για την εποχή παραγγελίες και μόλις το 3% δηλώνει το αντίθετο.
β) Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, ο σχετικός δείκτης διαμορφώνεται σε αρνητικά επίπεδα για πρώτη φορά μετά τον Ιανουάριο, στις -5 μονάδες (από +6), με το 18% (από 22%) των επιχειρήσεων να προβλέπει άνοδο της παραγωγής στο επόμενο τρίμηνο και το 22% (από 16%) πτώση.
γ) Ελαφρώς πτωτικά κινούνται οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα έτοιμων προϊόντων, με το σχετικό ισοζύγιο να διαμορφώνεται στις +4 (από +7) μονάδες και το 17% (από 20%) των επιχειρήσεων να αναφέρει υψηλά για την εποχή αποθέματα.
δ) Οι τάσεις στους δείκτες που συνδέονται με την εξαγωγική δραστηριότητα των επιχειρήσεων είναι μικτές: οι εκτιμήσεις για τις εξαγωγές το τελευταίο τρίμηνο γίνονται και πάλι αρνητικές (-2 από +1 μονάδες το σχετικό ισοζύγιο), ενώ οι εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού και οι προβλέψεις για τις εξαγωγές τους προσεχείς μήνες καταγράφουν μικρή βελτίωση (στις -18 και +11 από -20 και +8 μον. οι αντίστοιχοι δείκτες).
ε) Οι προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς μήνες επίσης αλλάζουν τάση, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -4 (από +10) μονάδες και το ¼ (από 15%) των επιχειρήσεων να αναμένει μείωση πωλήσεων στο επόμενο διάστημα. Αλλά και οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις επιδεινώνονται, με το σχετικό ισοζύγιο να διαμορφώνεται στις -9 (από +1) μονάδες.
στ) Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, στους 4,3, ενώ το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού ενισχύεται οριακά στο 67,3% (από 66,5%).
ζ) Ο δείκτης προβλέψεων για την απασχόληση κινείται πτωτικά, στις -17 (από -6) μονάδες, με μόλις 5% των επιχειρήσεων να προβλέπει άνοδο της απασχόλησης, όταν όμως το ποσοστό εκείνων που αναμένουν πτώση διπλασιάζεται στο 22%.
η) Στις προβλέψεις για τις μεταβολές των τιμών, ο σχετικός αρνητικός δείκτης διευρύνεται ελαφρά κατά 2 μονάδες, στις -8, με τα 4/5 των επιχειρήσεων όμως να προβλέπουν σταθερότητα τιμών το επόμενο τρίμηνο και το 13% μείωσή τους.
Σε επίπεδο ευρωζώνης και ΕΕ, το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται για έβδομο διαδοχικό μήνα τον Νοέμβριο, με το σχετικό δείκτη να αυξάνεται οριακά, κατά 0,8 και 0,4 μονάδες αντίστοιχα, στις 98,5 και 102,1 μονάδες. Ενώ η ανοδική τάση που ξεκίνησε τον Μάιο συνεχίζεται, ο ρυθμός της τους τελευταίους δύο μήνες έχει υποχωρήσει, αντανακλώντας τη σταδιακή διαφοροποίηση των εξελίξεων σε κάθε τομέα.
Αναλυτικότερα:
Στην Ευρωζώνη, η βελτίωση του κλίματος προήλθε από την ανάκαμψη των προσδοκιών στη Βιομηχανία και τις Υπηρεσίες. Αντίθετα, οι επιχειρηματικές προσδοκίες αποδυναμώθηκαν στις Κατασκευές, ενώ στο Λιανικό Εμπόριο παρέμειναν σταθερές, με την καταναλωτική εμπιστοσύνη να κλονίζεται σε μικρό βαθμό. Συγκεκριμένα, στις Κατασκευές ο σχετικός δείκτης κινήθηκε ελαφρώς πτωτικά (-0,9), ενώ οι προσδοκίες ενισχύθηκαν σημαντικά στις Υπηρεσίες (+2,9). Στη Βιομηχανία, το κλίμα παρουσίασε ήπια βελτίωση τον Νοέμβριο (+1,1), ενώ τέλος, στην καταναλωτική εμπιστοσύνη επιδεινώθηκε (-0,9), ανακόπτωντας έτσι τη συνεχή ενίσχυσή της από τον περυσινό Δεκέμβριο. Το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε σε τέσσερις από τις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της ζώνης του ευρώ, στην Ολλανδία (+1,3), την Γερμανία (+0,8), την Ισπανία (+1,4) και την Ιταλία (+1,9), ενώ επιδεινώθηκε στην Γαλλία (-0,9).
Στην ΕΕ, η άνοδος του δείκτη οικονομικού κλίματος ήταν λιγότερο έντονη (+0,4). Σε,επίπεδο τομέων, οι προσδοκίες βελτιώθηκαν στην Βιομηχανία και μάλιστα περισσότερο σε σχέση με την Ευρωζώνη, ενώ ηπιότερη από ότι σε αυτή ήταν η άνοδός τους στις Υπηρεσίες. Από την άλλη πλευρά, το κλίμα στο Λιανικό Εμπόριο επιδεινώθηκε σημαντικά, ενώ στις Κατασκευές κατέγραψε μικρή καλυτέρευση. Όπως και στη ζώνη του ευρώ, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών κάμφθηκε ελαφρά. Ο κύριος λόγος για την έντονη πτώση των προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο ήταν η αισθητή υποχώρησή τους στο Ην. Βασίλειο, τη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ εκτός Ευρωζώνης.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης