Τελευταία Νέα
old

Σε υψηλά 51 μηνών η μεταποιητική παραγωγή στην Ελλάδα το Νοέμβριο - Αύξηση για πρώτη φορά από το Σεπτεμβριο 2009

tags :
Σε υψηλά 51 μηνών η μεταποιητική παραγωγή στην Ελλάδα το Νοέμβριο - Αύξηση για πρώτη φορά από το Σεπτεμβριο 2009
Ο PMI ενισχύθηκε στις 49,2 μονάδες, έναντι 47,3 μονάδων τον Οκτώβριο.
Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 51 μηνών ενισχύθηκε ο δείκτης μεταπόιησης στην Ελλάδα για το μήνα Νοέμβριο. 
Πρόκειται για την πρώτη άνοδο από τον Σεπτέμβριο του 2009.
Ειδικότερα, ο PMI ενισχύθηκε στις 49,2 μονάδες, έναντι 47,3 μονάδων τον Οκτώβριο.
Όπως αναφέρει η Markit, σημειώνεται  οριακή αύξηση της παραγωγής αγαθών, σταθερή τάση στα επίπεδα νέων παραγγελιών αλλά και υποχώρηση της απασχόλησης, αλλά με βραδύτερο ρυθμό απ΄ ότι στο παρελθόν.
Ο Phil Smith, οικονομολόγος της Markit και συγγραφέας της έκθεσης για την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI δήλωσε ότι:
«Τα στοιχεία της έρευνας του Νοεμβρίου παρουσιάζουν πιο θετικές εξελίξεις σε πολλά μέτωπα, κυρίως υποδεικνύοντας αυξημένα επίπεδα παραγωγής στα εργοστάσια για πρώτη φορά μετά τα τέλη του 2009, μολονότι η αύξηση ήταν σχεδόν οριακή. Η σταθερή τάση στα επίπεδα νέων παραγγελιών, μετά τη νέα μείωση κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δύο μηνών, ήταν μία ακόμα αισιόδοξη εξέλιξη, παρότι ανεπαρκής για να συνεχιστεί η αύξηση της παραγωγής.
Εν τω μεταξύ, οι ρυθμοί μείωσης των επιπέδων απασχόλησης και αγοραστικής δραστηριότητας ήταν οι βραδύτεροι σε διάστημα περίπου τεσσάρων ετών, παρέχοντας περαιτέρω ενδείξεις ότι οι αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις έχουν εξασθενήσει.
Σε ό,τι αφορά τις τιμές, τα στοιχεία της έρευνας του Νοεμβρίου υπέδειξαν περαιτέρω υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων. Το κόστος εισροών που κλήθηκαν να καταβάλουν οι κατασκευαστές αυξήθηκε ελαφρώς από τον Οκτώβριο, ενώ οι επιχειρήσεις απορρόφησαν την επιπρόσθετη επιβάρυνση κόστους και εξακολούθησαν να πραγματοποιούν σημαντικές περικοπές στις χρεώσεις τους, εν μέρει λόγω του έντονου ανταγωνισμού».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης