Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πέντε αγκάθια καθυστερούν την έλευση της τρόικας στην Ελλάδα - Μηδενική η πρόοδος της Αθήνας στις μνημονιακές δράσεις

Πέντε αγκάθια καθυστερούν την έλευση της τρόικας στην Ελλάδα - Μηδενική η πρόοδος της Αθήνας στις μνημονιακές δράσεις
Μετά την 9η Δεκεμβρίου ίσως υπάρξει συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Τρόικα
Δημοσιονομικό κενό 2014, πλειστηριασμοί ακινήτων, ομαδικές απολύσεις, νέος φόρος ακινήτων, αμυντικές βιομηχανίες χωρίζουν τις δύο πλευρές
Το σχοινί της διαπραγμάτευσης τραβάει η τρόικα, η οποία αρνείται να επιστρέψει στην Αθήνα αν δεν μειωθεί η απόσταση στα μείζονα ζητήματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές: από το δημοσιονομικό κενό του 2014 και τους πλειστηριασμούς ακινήτων μέχρι τις ομαδικές απολύσεις, το νέο φόρο ακινήτων και το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών.
Οι δανειστές εμφανίζονται να είναι σφόδρα δυσαρεστημένοι με την μηδενική πρόοδο που χαρακτηρίζει την ολοκλήρωση των συγκεκριμένων μνημονιακών δράσεων καθώς πρόκειται για μία «ατζέντα» η οποία είναι γνωστή εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα αυτής της δυσαρέσκειας «εισέπραξε» ο Γιάννης Στουρνάρας στην τηλεδιάσκεψη που είχε το βράδυ της Πέμπτης με τον Επίτροπο Όλι Ρεν, την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του εκπροσώπου του κλιμακίου του ΔΝΤ  στην Ελλάδα Πόλ Τόμσεν.
Στην τηλεδιάσκεψη εξετάσθηκαν τα προβλήματα της διαπραγμάτευσης και οι απαιτούμενες ενέργειες που θα πρέπει να κάνει η ελληνική πλευρά για να μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία, η οποία όπως όλα δείχνουν θα είναι μετά το «deadline» της 9ης Δεκεμβρίου, ημερομηνία διεξαγωγής του Eurogroup που στόχευε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.
Σε αυτό το πλαίσιο οι συζητήσεις με την τρόικα θα συνεχισθούν και την επόμενη εβδομάδα μέσω τηλεδιασκέψεων ενώ τα υπουργεία  Ανάπτυξης και Εργασίας θα συνεχίσουν να  αποστέλλουν μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στοιχεία και πλήθος πληροφοριών που θα ζητά η τρόικα για τα εκκρεμή ζητήματα που αφορούν:
 1.       Το δημοσιονομικό κενό του 2014. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη το κενό υπολογίζεται στο 1,2 δισ ευρώ. Η κυβέρνηση έχει προτείνει ίδιου μεγέθους μέτρα, αλλά η τρόικα δεν έχει ακόμα αξιολογήσει παρεμβάσεις που αποδίδουν περί τα 500 με 700 εκατ. ευρώ. Επί της ουσίας, τα μέτρα που βρίσκονται ακόμα στον αέρα είναι μέρος των παρεμβάσεων που έχει προτείνει το υπουργείο Εργασίας.
2.       Τον ενιαίο φόρο ακινήτων: Η τρόικα εντοπίζει υστέρηση ύψους 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αρχικό σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο και απαιτεί ισοδύναμα μέτρα, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να μεταθέσει για την ερχόμενη εβδομάδα την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου. Για να καλυφθεί το «κενό» αυτό, το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη προχωρήσει σε μία περικοπή των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 200 εκατ. ευρώ. Η τρόικα, όμως, περιμένει και τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θα καλύπτουν και το υπόλοιπο των 200 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, στελέχη με γνώση των συζητήσεων που γίνονται, αναφέρουν ότι η τρόικα ενδεχομένως να ανεβάσει περαιτέρω την πρόβλεψή της για το κενό που δημιουργήθηκε από την αλλαγή του σχεδίου του νέου φόρου. Πάντως, προς το παρόν το οικονομικό επιτελείο εργάζεται στο σενάριο της εξεύρεσης των επιπλέον 200 εκατ. ευρώ.
3.       Τα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο «αγκάθι» είναι το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων. Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει την τρόικα για τη διατήρηση του εξαγωγικού χαρακτήρα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), έστω και για ένα πιλοτικό διάστημα 18 μηνών.
4.       Την απελευθέρωση των πλειστηριασμών. Η ελληνική πλευρά επιχειρεί να κατοχυρώσει μεταβατική περίοδο 2-3 ετών με υψηλά εισοδηματικά κριτήρια, ενώ η τρόικα περιορίζει το μεταβατικό διάστημα στο 6μηνο και απαιτεί πολύ χαμηλότερα κριτήρια. Το θέμα απασχολεί εντόνως την τρόικα, καθώς επηρεάζει έμμεσα και τις λύσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της χώρας. Η τρόικα θεωρεί πως εάν δεν απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια θα επιδεινωθούν και θα απαιτηθούν περισσότερα κεφάλαια για την ενίσχυση των τραπεζών από τα αδιάθετα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Τα ίδια αδιάθετα κεφάλαια, όμως, αναμένεται να καλύψουν μεγάλο μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας για το διάστημα 2015-2016.
5.       Τις  ομαδικές απολύσεις. Σε εκκρεμότητα βρίσκεται το περιεχόμενο της ρύθμισης που θα αφορά τους όρους των ομαδικών απολύσεων.

ΜΑΡΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης