Τελευταία Νέα
Οικονομία

Επανεκκινούν οι εργασίες για την κατασκευή των μεγάλων αυτοκινητόδρομων – Θα συμβάλλουν στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,2%

Επανεκκινούν οι εργασίες για την κατασκευή των μεγάλων αυτοκινητόδρομων – Θα συμβάλλουν στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,2%
Χρυσοχοΐδης: «Η Ελλάδα ξαναξεκινά την ανάπτυξη»

Την επανεκκίνηση των εργασιών για την κατασκευή των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων προανήγγειλε πριν από λίγο ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Μ. Χρυσοχοΐδης καθώς όπως είπε, εντός των επόμενων ωρών θα κατατεθούν προς κύρωση στη Βουλή οι τροποποιήσεις των συμβάσεων παραχώρησης.
Οι περιπέτειες για τους τέσσερις μεγάλους αυτοκινητόδρομους (Ολυμπία Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Κεντρική Οδός και Ιόνια Οδός) άρχισαν επί της ουσίας το 2010, όταν λόγω της οικονομικής κρίσης κατέρρευσαν οι συμβάσεις παραχώρησης με αποτέλεσμα να παυθεί η χρηματοδότηση των έργων και να διακοπούν οι εργασίες κατασκευής τους κάπου στα μέσα του 2011.
Έκτοτε ήταν σε εξέλιξη σκληρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους  και αρμόδιους φορείς (κυβέρνηση, εταιρείες, τράπεζες, Ε.Ε.) προκειμένου να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση που θα οδηγούσε στην επανέναρξη των εργασιών.
 «Το αποτέλεσμα είναι αναμφίβολα θετικό για τη χώρα. Πρόκειται να επενδυθούν το επόμενο χρονικό διάστημα πόροι που θα αποδώσουν σημαντικά οφέλη για την οικονομία, περίπου 1,2% του ΑΕΠ έως το 2015 και θα δημιουργήσουν 20.000 άμεσες θέσεις εργασίας. Οι κατασκευές λειτουργούν πολλαπλασιαστικά και οι τοπικές οικονομίες θα αποδώσουν σημαντικά οφέλη και θα έχουν σημαντικά έσοδα» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο υπ.Υποδομών και Μεταφορών, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων.
«Θέλω να σας πως ότι δεν είναι ένα αυτονόητο γεγονός, αλλά προϊόν μίας πολύπλοκης διαπραγμάτευσης, δύσκολης και δαιδαλώδους οικονομικής προσπάθειας στην οποία συμμετείχαν πάρα πολλοί παράγοντες προκειμένου να καταλήξουν στις συμβάσεις που ήρθαν στη Βουλή» τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για μια καλή στιγμή για την χώρα.
«Είναι μία από τις πρώτες στιγμές που μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα ξαναξεκινά την ανάπτυξη. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν στη διαμόρφωση αυτού του αποτελέσματος, ξεκινώντας από τον πρωθυπουργό μέσα από το μοντέλο του εθνικού διαπραγματευτή για την προσπάθεια που έκανε, τους συνάδελφους υπουργούς Υποδομών που από το 2010 άρχισαν αυτή την προσπάθεια, τους συνεργάτες δημοσίους υπάλληλους, που έδειξαν ότι διαθέτουν εξαιρετικά υψηλό επίπεδο εργαζομένων στον δημόσιο και τους συμβούλους τους υπουργείου που όλο το αυτό το διάστημα εργάζονται άοκνα» τόνισε ο κ.Χρυσοχοΐδης.
Στόχος είναι οι συμβάσεις να ψηφιστούν έως τις 9 Δεκεμβρίου στη Βουλή προκειμένου να αρχίσει άμεσα η εκταμίευση των πόρων και τα πρώτα εργοτάξια να είναι έτοιμα έως τα τέλη Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες συμβάσεις οι εργασίες στα εργοτάξια και στους τέσσερις μεγάλους αυτοκινητοδρόμους θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη την άνοιξη του 2014.
Οι συμβάσεις παραχώρησης αφορούν στους άξονες: Μαλιακός-Κλειδί, Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα, Λαμία-Καρδίτσα-Τρίκαλα-Γιάννενα, Αντίρριο-Γιάννενα.
Με την ενεργοποίηση των εργασιών στους αυτοκινητοδρόμους προβλέπεται αύξηση των σταθμών διοδίων, αλλά και αύξηση του κόστους ανά χιλιόμετρο.
Το χρηματοδοτικό κενό των αυτοκινητοδρόμων που θα καλύψει το ελληνικό Δημόσιο υπολογίζεται σε 1,7 δισ. ευρώ, και είναι πόροι που θα προέλθουν κυρίως από την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, συν το δάνειο των 650 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης