Τελευταία Νέα
Οικονομία

Financial Times: Κερδισμένο το Χ.Α. από την υποβάθμισή του σε αναδυόμενη αγορά - Τα hedge funds οι βασικοί «οδηγοί» της ανάκαμψης

Financial Times: Κερδισμένο το Χ.Α. από την υποβάθμισή του σε αναδυόμενη αγορά - Τα hedge funds οι βασικοί «οδηγοί» της ανάκαμψης
Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα, η οποία υποβαθμίστηκε από ανεπτυγμένη αγορά σε αναδυόμενη
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, βγαίνει κερδισμένη από την υποβάθμισή της σε αναδυόμενη αγορά από τον οίκο MSCI, σχολιάζει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Financial Times.
Το Χρηματιστήριο της Αθήνας, αντέδρασε χθες με άνοδο 2,1%, στην πρώτη συνεδρίαση ως αναδυόμενη αγορά, τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια.
Όπως σημειώνουν οι FT, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα, η οποία υποβαθμίστηκε από ανεπτυγμένη αγορά σε αναδυόμενη.
Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος MSCI, την αξιολογούσε ως ανεπτυγμένη από τον Μάιο του 2001, ωστόσο τον περασμένο Ιούνιο,  ανακοίνωσε ότι θα την επαναφέρει στο επίπεδο των αναδυόμενων αγορών.
Η υποβάθμιση αυτή έχει συνεισφέρει στο ράλι του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς μεγάλο ποσοστό αναλυτών και επενδυτών, εκτιμούν ότι η ταλαιπωρημένη χώρα, θα είναι πιο ταιριαστή σε μια επενδυτική βάση η οποία είναι πιο συνηθισμένη στις προβληματικές οικονομίες, αλλά και στην πολιτική αβεβαιότητα, σημειώνουν οι FT.
Επίσης, οι ελληνικές εταιρίες θα απολαμβάνουν μεγαλύτερες σταθμίσεις στους δείκτες αναδυόμενων αγορών του MSCI, έναντι εκείνων στους δείκτες των ανεπτυγμένων.
Ειδικότερα, η HSBC είχε υπολογίσει νωρίτερα φέτος, τα παθητικά κεφάλαια που παρακολουθούν τους δείκτες ανεπτυγμένων αγορών τα οποία θα φύγουν από την Ελλάδα, θα είναι λιγότερα από 200 εκατ. δολ., ενώ οι εισροές από τους επενδυτές των αναδυόμενων θα ξεπεράσουν το 1 δισ. δολ.
Όπως σχολιάζει ο Gabriel Sterne, οικονομολόγος της Exotix, οι ελληνικές εταιρείες, δεν χάνουν κανέναν πελάτη και μόνο να κερδίσουν έχουν.
Και προσθέτει: "Τουλάχιστον προσφέρει κάποια διασπορά. Η Ελλάδα ελπίζουμε ότι βρίσκεται στην αρχή του κύκλου και όχι στο τέλος, όπως ορισμένες αναδυόμενες αγορές".
Σύμφωνα με τους FT, πρόσφατα το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει χάσει λίγη από την ορμή του, αλλά παρόλα αυτά έχει κερδίσει  29% φέτος και πάνω από 38% τους τελευταίους 12 μήνες, με αποτέλεσμα να αποτελεί μία από τις αγορές με την καλύτερη απόδοση στον κόσμο.
Η JPMorgan Asset Management βρίσκεται ανάμεσα στους επενδυτές που επέστρεψαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
Το European Smaller Companies Investment Trust του αμερικανικού επενδυτικού οίκου έχει θέση overweight στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ένας εκ των διαχειριστών του trust, ο Francesco Conte, δηλώνει την ιδιαίτερη προτίμησή του στη μετοχή της Jumbo, η οποία φέτος έχει καταγράψει άνοδο σχεδόν 93%.
Οι FT σημειώνουν ωστόσο, ότι τα hedge funds είναι οι βασικοί «οδηγοί» στην ανάκαμψη του ελληνικού χρηματιστηρίου, καθώς έχουν αγοράσει μετοχές των τραπεζών αλλά και εταιριών που κατάφεραν να επιβιώσουν από τη βαθειά ύφεση.
Για παράδειγμα, η κατασκευαστική Ελλάκτωρ, ο ΟΠΑΠ και ο ΟΤΕ έχουν καταγράψει πολύ καλή παρουσία το 2013, εν μέρει και λόγω του ενδιαφέροντος των hedge funds.
Το δημοσίευμα αναφέρεται στο Baupost, το hedge fund του Seth Klarman , αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερος μέτοχος του ΟΠΑΠ και ήδη κερδίσει 41 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρουν τα στοιχεία του Bloomberg.
Πάντως το δημοσίευμα δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις ανησυχίες, οι οποίες εξακολουθούν να υπάρχουν για την Ελλάδα, καθώς παρά το haircut στους κατόχους ομολόγων το 2012, η βαθιά και μακροχρόνια ύφεση έχει αυξήσει το δανειακό βάρος της χώρας περισσότερο απ' όσο εκτιμούσαν οι δανειστές.
Επίσης, αναφέρεται στις χθεσινές προειδοποιήσεις του επικεφαλής του ΟΟΣΑ Angel Gurría, ο οποίος τόνισε ότι α η ανάπτυξη απογοητεύσει και πάλι ή αν επιμείνει ο αποπληθωρισμός, θα είναι πολύ δύσκολο να πέσει ο συντελεστής του χρέους επί του ΑΕΠ στον στόχο του 120% ως το 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης