Τελευταία Νέα
old

Βουνό τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογουμένων προς την εφορία – Ξεπέρασαν τα 62 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο

Βουνό τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογουμένων προς την εφορία – Ξεπέρασαν τα 62 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο
Για να επιτευχθούν οι στόχοι του Μνημονίου θα πρέπει μέχρι το τέλος του 2013 να έχει εισπραχθεί το 24,5% των νέων ληξιπρόθεσμων χρεών
Αυξάνονται και πληθύνονται μήνα με το μήνα οι φορολογούμενοι που αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους τους, με αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες έχουν ήδη ξεπεράσει τα 62 δισ. ευρώ!
Μόνο τον περασμένο μήνα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις άφησαν «φέσι» στο Δημόσιο 1,1 δισ. ευρώ, εκτινάσσοντας τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη (αυτά που δημιουργήθηκαν από την αρχή του έτους) στα 7,28 δισ. ευρώ.
Τα 447.615 e-mails και τα 20.263 τηλεφωνήματα που έκανε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων από τον Ιανουάριο (146.086 μόνο τον Οκτώβριο), απέδωσαν μόλις 160 εκατ. ευρώ, αντικατοπτρίζοντας την οικονομική δυσχέρεια στην οποία έχει περιέλθει η πλειονότητα των φορολογουμένων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τα καινούργια ληξιπρόθεσμα χρέη διαμορφώθηκαν τον Οκτώβριο στα 7,284 δισ. ευρώ από 6,188 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου. Δηλαδή μέσα σε ένα μήνα προστέθηκαν 1,09 δισ. ευρώ στην τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Οι εισπράξεις από τα ληξιπρόθεσμα ανήλθαν στο 10μηνο στα 1,2 ευρώ κυρίως λόγω των ρυθμίσεων ενώ ταυτόχρονα διαγράφηκαν χρέη ύψους 121 εκατ. ευρώ. Από τις παλιές οφειλές (αυτές που είχαν δημιουργηθεί μέχρι τέλος του 2012) έχουν εισπραχθεί 1,246 δισ. ευρώ.
Για να επιτευχθούν οι στόχοι του Μνημονίου θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να έχει εισπραχθεί το 24,5% των νέων ληξιπρόθεσμων χρεών και να έχει εισρεύσει στα δημόσια ταμεία το ποσό του 1,9 δισ. ευρώ από τις παλιές οφειλές.
Παράλληλα, ένας στους πέντε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες εξακολουθεί να μην υποβάλει δήλωση ΦΠΑ και να μην αποδίδει στο Δημόσιο το φόρο, ενώ μεγάλες είναι οι καθυστερήσεις στο μέτωπο των ελέγχων.
Ειδικότερα στο διάστημα Ιανουαρίου- Οκτωβρίου:
*Έπρεπε να υποβληθούν συνολικά 3.959.057 περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Όμως, τελικά υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα 3.101.453 δηλώσεις. Δηλαδή δεν υποβλήθηκαν 857.604 περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.
*Ολοκληρώθηκαν μόλις 211 τακτικοί έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις και σύμφωνα με το Μνημόνιο συνολικά φέτος θα πρέπει να διενεργηθούν 596 έλεγχοι. Σε αυτοαπασχολούμενους και φορολογούμενους μεγάλου πλούτου, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, θα πρέπει να έχουν γίνει 910 φορολογικοί έλεγχοι. Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου ολοκληρώθηκαν μόλις 321 έλεγχοι.
*Στο υπό εξέταση διάστημα, υποβλήθηκαν 9.741 μηνυτήριες αναφορές για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα «μαύρου χρήματος» εκ των οποίων 4.945 υποβλήθηκαν από τις Δ.Ο.Υ., 1.309 από το ΣΔΟΕ και 3.487 αναφορές από Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας.
Εν τω μεταξύ, τη μορφή πολυνομοσχεδίου θα λάβει τελικώς το νομοθέτημα για το φόρο ακινήτων, καθώς σ' αυτό θα ενταχθούν και άλλες φορολογικές διατάξεις για τα «κενά» στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, τον εξορθολογισμό των προστίμων, τη φορολογία εισοδήματος κλπ.
Γι' αυτό το λόγο η κατάθεσή του στη βουλή θα γίνει τελικώς την ερχόμενη εβδομάδα, μετά την επιστροφή των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα.

MΑΡΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης