Τελευταία Νέα
old

Gurria (OOΣΑ): Από το 2014 θα αρχίσουν να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια της ανάκαμψης στην Ελλάδα

tags :
Gurria (OOΣΑ): Από το 2014 θα αρχίσουν να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια της ανάκαμψης στην Ελλάδα
Χατζηδάκης (Υπ. Ανάπτυξης): Εντοπίστηκαν 329 εμπόδια που επιβαρύνουν την τσέπη του καταναλωτή - Εύσημα σε Σαμαρά και Βενιζέλο από τον γ.γ. του ΟΟΣΑ, Angel Gurria

(upd)Από το 2014 θα αρχίσουν να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια της ανάκαμψης στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ, Α. Gurria, ο οποίος μιλώντας σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Υπ. Ανάπτυξης, κ. Κ. Χατζηδάκη παρότρυνε τη χώρα μας να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις για να στηριχθεί η ελληνική οικονομία.
Από τη μεριά του, ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης επισήμανε ότι επί δεκαετίες οι στρεβλώσεις στην αγορά διατηρούν υψηλά τις τιμές των προίόντων.
Στην έκθεση του ΟΟΣΑ εντοπίζονται 329 πιθανά σημεία παρέμβασης, τα οποία πρόκειται για εμπόδια που επιβαρύνουν την τσέπη μας, ανέφερε ο Υπουργός.
Μάλιστα, επισήμανε και ορισμένα παραδείγματα όπως:
- Το φρέσκο γάλα στην Ελλάδα είναι κατά 34% ακριβότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο
- Το ψωμί πλέον θα πωλείται με το "ζύγι" - Πληρώνουμε φρατζόλα μισού κιλού και είναι 350 γρ.
- Στο εμπόριο ρούχων και παπουτσιών υπάρχουν περιορισμοί που κατά την έκπτωση καταλήγουν σε βάρος του καταναλωτή, όπως η απαγόρευση εκπτώσεων σε καταστήματα stock και outlet, αλλά και η απαγόρευση διαφημίσεων και προσφορών
- Στα βιβλία δεν επιτρέπονται ελεύθερα εκπτώσεις και μάλιστα δεν επιτρέπεται έκπτωση πάνω από 10%.

 

Εύσημα σε Σαμαρά και Βενιζέλο από τον γ.γ. του ΟΟΣΑ, Angel Gurria

Εύσημα στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά για τις επιτυχίες που έχει σημειώσει η Ελλάδα στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έδωσε ο γ.γ. του ΟΟΣΑ, Angel Gurria κατά τη συνάντηση που είχαν νωρίτερα σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Έχετε κάνει μια εξαιρετική δουλειά» είπε ο κ.Gurria, ο οποίος συναντήθηκε και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον κ.Βενιζέλο, ο γ.γ. του ΟΟΣΑ έκανε λόγο για «το πιο εντυπωσιακό πρόγραμμα προσαρμογής που έχει αναληφθεί ποτέ» αλλά και στη «θεαματική αντιστροφή του ισοζυγίου πληρωμών και της δημοσιονομικής κατάστασης και του πρωτογενούς πλεονάσματος» τονίζοντας ότι «υπάρχει ζωή μετά το τέλος»
Από την πλευρά του ο κ.Βενιζέλος, αναφερόμενος στις εκθέσεις του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα, σημείωσε πως από εκεί προκύπτει πως το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο και οι δυνατότητες αποκλιμάκωσής του είναι πολύ πιο δυνατές από ότι φαίνονται διά γυμνού οφθαλμού.
Σημειώνεται πως ο κ.Gurria θα συναντηθεί επίσης με τους υπ.Οικονομικών, Γ.Στουρνάρα (11:45) και Ανάπτυξης, Κ.Χατζηδάκη (12:30).
Στο επίκεντρο της επίσκεψης του κ.Gurria είναι η παρουσίαση της μελέτης του ΟΟΣΑ για τις στρεβλώσεις και τα εμπόδια που κρατούν σε υψηλά επίπεδα τις τιμές σε μια σειρά από πρώτης ανάγκης προϊόντα και αγαθά στην ελληνική αγορά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η μελέτη αυτή αποκαλύπτει 555 νομοθετικούς περιορισμούς, οι οποίοι εμποδίζουν τη λειτουργία του ανταγωνισμού διατηρώντας στα ύψη τις τιμές σε μια  πληθώρα αγαθών, ανάμεσα στα οποία το γάλα, τα απορρυπαντικά, τα φάρμακα, τα καύσιμα, τα βιβλία και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.
Η μελέτη του ΟΟΣΑ, η οποία ζητήθηκε το 2012 από τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, εστίασε στις κατηγορίες της επεξεργασίας τροφίμων, του λιανεμπορίου, των δομικών υλικών και του τουρισμού, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 21% του ΑΕΠ της Ελλάδας και διασφαλίζουν το περίπου 24% των θέσεων εργασίας.
Ο κ.Gurria θα παραχωρήσει στις 13:00 συνέντευξη τύπου με τον κ.Χατζηδάκη αναφορικά με τη μελέτη του ΟΟΣΑ, η οποία θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση της Τράπεζας της Ελλάδας.
Το απόγευμα ο κ.Gurria θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής με θέμα «Μεταρρυθμίσεις για το μέλλον: Οικοδομώντας μια πιο ισχυρή και δίκαιη ελληνική οικονομία».

(πρώτη ενημέρωση Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 10:07)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης