Τελευταία Νέα
Νομικό Βήμα

Έκδοση Διαταγής Πληρωμής, εν αναμονή υπογραφής ρύθμισης και σύγχυση αναφορικά με το πρόσωπο του αληθούς πιστωτή

Έκδοση Διαταγής Πληρωμής, εν αναμονή υπογραφής ρύθμισης και σύγχυση αναφορικά με το πρόσωπο του αληθούς πιστωτή
Άρθρο της δικηγόρου Κωνσταντίνας Λεκκάκου, «Lekkakou & Associates - Law Firm»

Η καταχρηστική συμπεριφορά και οι πιέσεις των εταιρειών διαχείρισης συνεχίζονται κατά των δανειοληπτών, με τους τελευταίους ωστόσο να δικαιώνονται όλο και πιο συχνά, ευρισκόμενοι στις δικαστικές αίθουσες.
Lekakou_konstantina_04a_25_1_1_2_1.jpg
Αυτή τη φορά, η CEPAL, επικαλούμενη, ότι ενεργεί ως εκπρόσωπος του fund «GEMINI CORE SECURITISATION DAC», δεν κατάφερε να αποδείξει, ότι δικαιούτο την έκδοση της Διαταγής Πληρωμής κατά δανειολήπτη, ως κρίθηκε ύστερα από ανακοπή που κατέθεσε η «Lekkakou & Associates – Law Firm», η οποία και έγινε δεκτή.
Ειδικότερα, ηλικιωμένο ζευγάρι απευθύνθηκε στα γραφεία μας, αφού αντιμετώπιζε δυσκολίες στην εξυπηρέτηση  του στεγαστικού δανείου, που είχε συνάψει με την «ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΕ». Στα πλαίσια της ελεύθερης διαπραγμάτευσης με την Τράπεζα, επήλθε συμφωνία ρύθμισης και, ενώ οι δανειολήπτες ανέμεναν την υπογραφή της συμφωνηθείσας ρύθμισης και την καταβολή των οριζόμενων ποσών των δόσεων, σε λογαριασμό που θα τους υποδείκνυε αυτή, ενημερώθηκαν από το αρμόδιο κατάστημα της ΑΛΦΑ, ότι δεν υφίσταται σχετική πράξη ρύθμισης με τα στοιχεία τους και δεν ήταν εφικτή η υπόδειξη λογαριασμού. Η χρονοτριβή που υπήρξε με υπαιτιότητα
της Τράπεζας και η υπαναχώρηση αυτής από τα συμφωνηθέντα, ανάγκασε τους δανειολήπτες να αιτηθούν χορήγηση αρχείου ηχογραφημένων κλήσεων, με την τράπεζα να τους παραδίδει ένα κατεστραμμένο ψηφιακό δίσκο!
Εν μέσω της άνω κατάστασης, οι δανειολήπτες έλαβαν, με τεράστια έκπληξη, Διαταγή Πληρωμής, η οποία εκδόθηκε με αίτηση, όχι της ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, με την οποία και επικοινωνούσαν το ίδιο χρονικό διάστημα, αλλά της CEPAL, ως διαχειρίστριας της αλλοδαπής εταιρείας GEMINΙ. 
Προδήλως, προκλήθηκε σύγχυση ως προς το πρόσωπο του αληθούς πιστωτή τους, η οποία και εκτέθηκε με την κατατεθείσα ανακοπή ως και το σύνολο των όσων είχαν λάβει χώρα. 
Κατά τη διάρκεια, μάλιστα, της εκδίκασης της ανακοπής, η εταιρεία CEPAL ανέφερε πως οι δανειολήπτες δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόταση ρύθμισης – με τις επικοινωνίες και συμφωνίες να γίνονται με την ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ και όχι την ίδια -, συνομολογώντας την εν εξελίξει διεξαγωγή διαπραγματεύσεων και φανερώνοντας παράλληλα την άκρως αδικαιολόγητη έκδοση της εν λόγω διαταγής πληρωμής. 
Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, ακόμα και αν υπήρξε μεταβίβαση της επίδικης απαίτησης από την ΑΛΦΑ προς την CEPAL και τη GEMINI, κρίθηκε πως επήλθε χειροτέρευση της θέσης των δανειοληπτών, η οποία και απαγορεύεται, βάσει του Νόμου περί των τιτλοποιήσεων, 3156/2003. Οι τελευταίοι βρέθηκαν σε κίνδυνο οικονομικού αφανισμού, λόγω ενδεχόμενης επιβολής κατάσχεσης στην κινητή και ακίνητη περιουσία τους. 
Να σημειωθεί επίσης, ότι σύγχυση είχε δημιουργηθεί και με την επικρατούσα ασάφεια ως προς τον πιστωτή στα πλαίσια υποβληθείσας αίτησης του Εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών των συγκεκριμένων δανειοληπτών.
Κατά τα άνω, αξιολογώντας τις προσπάθειες ρύθμισης των οφειλετών και την υπαναχώρηση της ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ, αλλά και την όλη σύγχυση ως προς το πρόσωπο του πραγματικού πιστωτή, το Δικαστήριο έκανε δεκτή την ανακοπή, αναγνωρίζοντας την καταχρηστική συμπεριφορά της εταιρείας διαχείρισης και του fund. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά, κατά την οποία, όχι μόνο δεν αποδεικνύεται έννομα η μεταβίβαση της απαίτησης, αλλά και οι πιστωτές κρίνεται, ότι λειτουργούν δόλια, με έκδοση διαταγών πληρωμής και επιβολή κατασχέσεων, παρά την ήδη εκφρασθείσα βούληση του δανειολήπτη για αναδιάρθρωση μέσω ρύθμισης.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης