Τελευταία Νέα
Νομικό Βήμα

Πρόεδρος Αρείου Πάγου: Εποχή των προκλήσεων, που θέτουν σε αμφισβήτηση τον τρόπο της ζωής μας, τις αξίες, τα ιδανικά

Πρόεδρος Αρείου Πάγου: Εποχή των προκλήσεων, που θέτουν σε αμφισβήτηση τον τρόπο της ζωής μας, τις αξίες, τα ιδανικά
Ιδιαίτερη μνεία κάνει η κυρία Κλάπα στα περιστατικά βίας
Γεμάτος μηνύματα για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης και τη στάση των δικαστικών λειτουργών είναι ο εορταστικός χαιρετισμός της Προέδρου του Αρείου Πάγου, Ιωάννας Κλάπα.
Σε αυτόν κάνει λόγο για «εποχή των προκλήσεων, που θέτουν σε αμφισβήτηση τον τρόπο της ζωής μας, τις αξίες και τα ιδανικά, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε δεδομένα», τονίζοντας πως πρόκειται για μία εποχή άκρατου «δικαιωματισμού».
Ειδικότερα, υπογραμμίζει πως «διανύουμε την εποχή του άκρατου «δικαιωματισμού», χωρίς να υπολογίζονται οι αντίστοιχες υποχρεώσεις και τα καθήκοντα, που οφείλουμε να σεβόμαστε και να εκπληρώνουμε, με ήθος, πνευματική ποιότητα, διάθεση προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο, ταπεινότητα στη συμπεριφορά, προσήνεια, ευγένεια, απουσία εγωπάθειας και αλαζονείας».
Σημειώνει όμως επίσης με χαρακτηριστικό τόνο πως «διανύουμε την εποχή της ηθελημένης σύγχυσης μεταξύ της ανεξαρτησίας της κρίσης μας και του ανεξέλεγκτου των ενεργειών και παραλείψεών μας».
Ιδιαίτερη μνεία κάνει η κυρία Κλάπα στα περιστατικά βίας. «Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αγνοούμε τα σχεδόν καθημερινά βίαια και σκληρά περιστατικά απρόκλητης βίας, ενδοοικογενειακής κακοποίησης, καταδυνάστευσης, επιβολής και πρόκλησης σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός των σχολικών μονάδων» σημειώνει.
Και καταλήγει: «Εμείς, οι Έλληνες Δικαστές και Εισαγγελείς, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε ούτε να ενεργούμε διεκπεραιωτικά. Μπορούμε και οφείλουμε, στα πλαίσια των καθηκόντων μας, μέσα στα όρια του νόμου και σύμφωνα με τις αρχές του κράτους δικαίου, να παρεμβαίνουμε με μέτρα υποστήριξης των θυμάτων και κατασταλτικά σε βάρος των θυτών».

Αναλυτικά ο εορταστικός χαιρετισμός της Προέδρου του Αρείου Πάγου

« Αγαπητοί συνάδελφοι,
Αγαπητοί δικαστικοί υπάλληλοι.
Θερμές ευχές σε όλους. Ελπίζω οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς να σας βρουν με υγεία, χαρά και αρμονία με τους αγαπημένους σας.
Οι ημέρες αυτές, όμως, είναι μια αφορμή για ανασκόπηση όσων βιώσαμε και για κριτική για όσα δεν πράξαμε, όσα προσπαθήσαμε να αποφύγουμε, όσα παραλείψαμε ή ανεχτήκαμε.
Διανύουμε την εποχή των προκλήσεων, που θέτουν σε αμφισβήτηση τον τρόπο της ζωής μας, τις αξίες και τα ιδανικά, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε δεδομένα.
Διανύουμε την εποχή του άκρατου «δικαιωματισμού», χωρίς να υπολογίζονται οι αντίστοιχες υποχρεώσεις και τα καθήκοντα, που οφείλουμε να σεβόμαστε και να εκπληρώνουμε, με ήθος, πνευματική ποιότητα, διάθεση προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο, ταπεινότητα στη συμπεριφορά, προσήνεια, ευγένεια, απουσία εγωπάθειας και αλαζονείας.
Διανύουμε την εποχή της ηθελημένης σύγχυσης μεταξύ της ανεξαρτησίας της κρίσης μας και του ανεξέλεγκτου των ενεργειών και παραλείψεών μας.
Αυτές τις ημέρες, που κυριαρχεί το εορταστικό κλίμα, δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αγνοούμε τα σχεδόν καθημερινά βίαια και σκληρά περιστατικά απρόκλητης βίας, ενδοοικογενειακής κακοποίησης, καταδυνάστευσης, επιβολής και πρόκλησης σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός των σχολικών μονάδων.
Εμείς, οι Έλληνες Δικαστές και Εισαγγελείς, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε ούτε να ενεργούμε διεκπεραιωτικά. Μπορούμε και οφείλουμε, στα πλαίσια των καθηκόντων μας, μέσα στα όρια του νόμου και σύμφωνα με τις αρχές του κράτους δικαίου, να παρεμβαίνουμε με μέτρα υποστήριξης των θυμάτων και κατασταλτικά σε βάρος των θυτών.
Ελπίζω και προσδοκώ, τη νέα χρονιά, να γίνουμε καλύτεροι, πιο δημιουργικοί και πιο υπεύθυνοι στην εκπλήρωση των καθηκόντων μας προς τους πολίτες, που αποτελούν το κέντρο του δικαστικού μας συστήματος, ώστε να συμβάλουμε στην αναβάθμιση της εμπιστοσύνης τους στη Δικαιοσύνη.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
ΙΩΑΝΝΑ ΚΛΑΠΑ»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης