Τελευταία Νέα
Νομικό Βήμα

Δικαίωση ΕΟΦ από ΣτΕ: Συνταγματική η απαγόρευση εξαγωγών φαρμάκων

Δικαίωση ΕΟΦ από ΣτΕ: Συνταγματική η απαγόρευση εξαγωγών φαρμάκων
Η σχετική προσφυγή είχε κατατεθεί από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φαρμακοαποθηκαρίων
Δικαίωση ΕΟΦ από το ΣτΕ, καθώς με απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε συνταγματική την από 22.11.2022 πράξη του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων με την οποία απαγορεύθηκε προσωρινά η παράλληλη εξαγωγή και ενδοκοινοτική διακίνηση 75 φαρμακευτικών προϊόντων, καθώς προέχει, ανά πάσα χρονική στιγμή, η επαρκής κάλυψη των αναγκών των ασθενών που βρίσκονται στην Ελλάδα.
Η σχετική προσφυγή είχε κατατεθεί από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φαρμακοαποθηκαρίων και το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ , με την υπ΄ αριθμ. 2214/2023 απόφασή του απέρριψε την αίτηση σημειώνοντας στην απόφασή τους, ότι «οι κάτοχοι άδειας χονδρικής πώλησης φαρμάκων, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων δημόσιας υπηρεσίας, οφείλουν να εξασφαλίζουν κατά πάντα χρόνο τον εφοδιασμό με τα κατάλληλα φαρμακευτικά προϊόντα των φαρμακείων και των άλλων προσώπων που διαθέτουν φάρμακα στο κοινό, ώστε να καλύπτονται με επάρκεια οι ανάγκες των ασθενών που βρίσκονται στην Ελληνική επικράτεια».
Όπως υπογραμμίζεται στην απόφαση, «η εξαγωγική δραστηριότητα των οικονομικών αυτών φορέων τελεί υπό τον όρο ότι, πάντως, διασφαλίζεται η άμεση διαθεσιμότητα των φαρμάκων στην εγχώρια αγορά, με δυνατότητα πρόσβασης των ασθενών στο κατάλληλο φάρμακο, και ότι δεν δημιουργείται θεραπευτικό κενό προς βλάβη της δημόσιας υγείας».
Σε άλλο σημείο η απόφαση του ΣτΕ, αναφέρει, ότι σκοπός του ΕΟΦ είναι «η προστασία της δημόσιας υγείας με την διασφάλιση επαρκούς εφοδιασμού της αγοράς με τα κατάλληλα φαρμακευτικά προϊόντα, είναι αρμόδιος να λαμβάνει κάθε νόμιμο και προσήκον προληπτικό ή κατασταλτικό μέτρο για τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς και την αποφυγή ελλείψεων, προκειμένου να αποτρέπεται ο κίνδυνος αδυναμίας πρόσβασης των ασθενών στην ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή». Τα μέτρα, σύμφωνα με την απόφαση, επιβάλλονται όταν διαπιστώνεται αιτιολογημένα ότι το παράλληλο εξαγωγικό εμπόριο ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο τον σταθερό, ασφαλή και με τα απαιτούμενα ποιοτικά εχέγγυα εφοδιασμό του πληθυσμού με τα αναγκαία φάρμακα» και ιδίως όταν «διαπιστώνεται θεραπευτικό κενό».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης