Τελευταία Νέα
Νομικό Βήμα

Κι όμως ξεκινούν κατασχέσεις και πλειστηριασμοί στις σεισμόπληκτες περιοχές Αρκαλοχωρίου, Βιάνου, Αχαρνών και Χερσονήσου Κρήτης

Κι όμως ξεκινούν κατασχέσεις και πλειστηριασμοί στις σεισμόπληκτες περιοχές Αρκαλοχωρίου, Βιάνου, Αχαρνών και Χερσονήσου Κρήτης
Γράφει η Λεκκάκου Κωνσταντίνα, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, πιστοποιημένη Διαμεσολαβήτρια Υπ. Δικαιοσύνης και συντονίστρια Διαμεσολαβητών Υπ. Ανάπτυξης.
Ενώ οι κάτοικοι στις σεισμόπληκτες περιοχές Αρκαλοχωρίου, Βιάνου, Αχαρνών και Χερσονήσου εντείνουν τις πιέσεις και τις διαμαρτυρίες για τήρηση των ανεφάρμοστων κυβερνητικών εξαγγελιών στήριξης των σεισμοπαθών, η απάντηση έρχεται από τα funds.
Προχωρούν σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς εντός του τρέχοντος διαστήματος.
Μέσα σε ένα αρρύθμιστο περιβάλλον, παρά τις εξαγγελθείσες πρόνοιες και προστασίες από το Κράτος και από τους αρμόδιους φορείς, οι σεισμόπληκτοι αναγκάζονται να «πάρουν τον Νόμο» στα χέρια τους και διεκδικούν πλέον συλλογικά και οργανωμένα τα αυτονόητα, που όπως αποδείχθηκε, δεν είναι αυτονόητα στις μέρες μας.
Με εντεινόμενες δράσεις διεκδικούν αυτό που έπρεπε να έχουν ήδη λάβει από μία οργανωμένη πολιτεία και από ένα κράτος δικαίου. Διεκδικούν:
Μέριμνα, όπως είχε εξαγγελθεί και προβλέπεται και νομοθετικά τόσο από την ελληνική, όσο και από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης και ανωτέρας βίας, όπως ενδεικτικά:
αναπροσαρμογή των όρων ως προς την ρύθμιση των οφειλών τους σε τράπεζες, 
παράταση της περιόδου απαγόρευσης πλειστηριασμών, μέχρις αποκαταστάσεως των ζημιών έως ότου  επανέλθει η ζωή των κατοίκων σε φυσιολογικούς ρυθμούς κ.α.
προστασία της κύριας κατοικίας των σεισμοπαθών
Lekakou_konstantina_04a_8.jpg
Οικονομική στήριξη για αποκατάσταση και επισκευές των ζημιών σε κατοικίες και κτίρια στις σεισμοπαθείς περιοχές με επιτάχυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών
Προστασία από τις αξιώσεις των funds για άμεση εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων, οι οποίες εξ αντικειμένου και για λόγους ανωτέρας βίας δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετηθούν υπό τους συνήθεις όρους, 
Ειδική πρόβλεψη για ρυθμίσεις με σοβαρές απομειώσεις ως προς τις αξιώσεις των funds  λόγω της  σοβαρής μείωσης των εμπραγμάτων εξασφαλίσεων ( προσημειώσεων) των τραπεζών επί ακινήτων που πλέον δεν υφίστανται, ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες με συνέπεια της αντίστοιχης μείωσης της αξίας τους.
Τα funds  σκοπίμως, παρανόμως  και καταχρηστικά παραβλέπουν την υποχρέωση τους για εκ νέου αποτίμηση της ακίνητης περιουσίας, μετά τον σεισμό και το ύψος της μείωσης της αξίας αυτής. Όμως οι έκτακτες αυτές συνθήκες θεμελιώνουν δικαίωμα για περιορισμό της απαίτησης των funds και των  servicers και επιμερισμό της ζημίας μεταξύ πιστωτικών ιδρυμάτων-funds-servicers και δανειοληπτών λόγω αυταπόδεικτης απρόοπτης και μεταβολής των συνθηκών και ανυπαίτιας αδυναμίας εξυπηρέτησης δανειακών υποχρεώσεων τους.
Ειδική πρόβλεψη για την προστασία της πρώτης κατοικίας και του ακατάσχετου των τραπεζικών λογαριασμών των σεισμοπαθών, ώστε να μην κατάσχονται οι ακατάσχετες επιχορηγήσεις και τα βοηθήματα. 
Και αυτές είναι μόνο μερικές από τις άνω πρόνοιες που θα έπρεπε να έχουν θεσμοθετηθεί ώστε να μπει ένα τέλος στις παράνομες μεθόδους και τις αδίστακτες συμπεριφορές που ακολουθούν οι εταιρίες διαχείρισης και τα  funds.


Η νομοθεσία, τόσο η ελληνική όσο και η ευρωπαϊκή, σχετικά με συνθήκες εκτάκτου ανάγκης και απρόοπτης μεταβολής των συνθηκών, αλλά και η αρχή της ίσης μεταχείρισης των σεισμόπληκτων περιοχών, με άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις (πυρόπληκτοι στο Μάτι) δεν επιτρέπει πρακτικές καταχρηστικές και παράνομες εις βάρος των σεισμόπληκτων της Κρήτης.
Στην συνάντηση που έγινε στο Αρκαλοχώρι στις 24/07/2023 αποφασίστηκε η συσπείρωση των σεισμοπαθών και μέσω οργάνων και του θεσμού της διαμεσολάβησης να ζητήσουν προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, ρύθμιση των οφειλών τους με πάγωμα των υποχρεώσεών τους λόγω έκτακτης ανάγκης.
Αποτυπώθηκαν σειρά προβλημάτων, που υπάρχουν λόγω γραφειοκρατίας, αναφορικά με την εξέλιξη και την υλοποίηση των υποσχεθέντων και συναποφασίστηκε η συγκρότηση συντονιστικής επιτροπής από όλους τους αρμόδιους φορείς για την παρακολούθηση και ενημέρωση των δράσεων της ένωσης «ΕΛΠΙΔΑ» πλαισιομένης πλέον με συμβούλους και εξειδικευμένους συνεργάτες.
Οι αρμόδιοι φορείς επιβάλλεται να επέμβουν έστω και την τελευταία στιγμή για να σώσουν το κύρος ενός εξαγγελλόμενου κράτος δικαίου.

Πηγή: https://lekkakou.gr/
w
ww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης