Τελευταία Νέα
Νομικό Βήμα

Επίσημο: Αύξηση του ποσού αποζημίωσης για τους δικαστικούς αντιπροσώπους στα 120 ευρώ/ την ημέρα

Επίσημο: Αύξηση του ποσού αποζημίωσης για τους δικαστικούς αντιπροσώπους στα 120 ευρώ/ την ημέρα
Της Ελένης Τσιάβου
Αύξηση του ποσού αποζημίωσης αποφασίστηκε για τους δικαστικούς αντιπροσώπους στα 120 ευρώ, την ημέρα σύμφωνα με την νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Την είδηση επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του Δικηγορικού συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός.
Υπενθυμίζεται πως το ποσό μέχρι πρότινος ανέρχονταν στα 90 ευρώ την ημέρα, ενώ αποτελεί νέα αύξηση από το 2019.
Η Κ.Υ.Α. 39027/23 (ΦΕΚ-3074 Β/9-5-23) αφορά σε: Καθορισμό του ύψους της ειδικής αποζημίωσης και των οδοιπορικών εξόδων των διοριζομένων Εφόρων, αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής, γραμματέων, κ.λπ. (εντός Ελλάδας) Εποπτών εξωτερικού, αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής, γραμματέων, (εκτός Ελλάδας- απόδημοι) για τη διενέργεια των Βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου 2023 καθώς και του τρόπου καταβολής τους.
Μετά από αίτημα της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, την Τρίτη 2.5.2023 πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας της Ολομέλειας με την νέα Υπουργό Εσωτερικών, Καλλιόπη Σπανού, με αντικείμενο τα θέματα που αφορούν τους δικαστικούς αντιπροσώπους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και τα ακόλουθα:

1. Έγκαιρη έκδοση Κ.Υ.Α για το ποσό αποζημίωσης

2. Αύξηση ποσού αποζημίωσης δικαστικών αντιπροσώπων και οδοιπορικών, δεδομένης της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας

3. Διευκόλυνση της μετακίνησης των δικαστικών αντιπροσώπων, και ειδικότερα:

i. Ελεύθερα διόδια (Αττική οδός – Λοιπές Εθνικές Οδοί από Παρασκευή 19/05/2023 έως Δευτέρα 22/05/2023).

Σήμερα 10/5 η επικύρωση των ονομάτων

Στην επικύρωση των δικαστικών αντιπροσώπων προχώρησε σήμερα Τετάρτη 10 Μαΐου 2023 το αρμόδιο Τμήμα του Αρείου Πάγου.

Η κλήρωση των αντιπροσώπων της Δικαστικής Αρχής έγινε, στις 14:30 στο ακροατήριο του Πολιτικού τμήματος του Αρείου Πάγου

Αναζήτηση αποτελεσμάτων


Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι αποζημίωσης είναι οι διοριζόμενοι έφοροι αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής, οι αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής, και αναπληρωτές αυτών, γραμματείς των εφορευτικών επιτροπών και διερμηνείς της τουρκικής γλώσσας, για τη διενέργεια των Βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου 2023.
Όπως ορίζεται, σε αυτούς καταβάλλεται αποζημίωση και οδοιπορικά έξοδα, ενώ για τον καθορισμό του χρόνου, για τον οποίο καταβάλλεται ημερήσια αποζημίωση στους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής κ.λπ., λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των ημερών που είναι απαραίτητες: α) Για τη μετάβαση και επιστροφή τους μέσω της συντομότερης οδού και β) Για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.
Σημειώνεται επίσης πως τα καταβαλλόμενα ποσά είναι ακατάσχετα, δεν υπόκεινται σε κανενός είδους παρακράτηση, φόρο εισφορά ή κράτηση υπέρ τρίτων κ.λπ., δεν υπόκεινται σε φορολογία εισοδήματος και δεν συμψηφίζονται με οφειλές των δικαιούχων προς το ελληνικό δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία από οποιαδήποτε αιτία.

Καθορισμός Αποζημίωσης

Στους δικαιούχους αποζημίωσης καταβάλλεται ημερήσια αποζημίωση, ως εξής:

α. Στους Εφόρους αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής και στους αναπληρωτές αυτών καταβάλλεται ποσό 140 ευρώ για κάθε ημέρα απασχόλησης.

β. Στους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και στους αναπληρωτές αυτών καταβάλλεται ποσό 120 ευρώ για κάθε ημέρα απασχόλησης.

γ. Στους δημόσιους ή δημοτικούς υπαλλήλους, που χρησιμοποιούνται ως διερμηνείς της τουρκικής γλώσσας και στους γραμματείς των εφορευτικών επιτροπών καταβάλλεται ποσό 120 ευρώ για κάθε ημέρα απασχόλησης.

Καθορισμός Ημερών Αποζημίωσης

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση ορίζονται διαφορετικές ημέρες αποζημίωσης ανάλογα με τα καθήκοντα που θα αναλάβουν στη διάρκεια των επικείμενων εκλογών και ειδικότερα:

Α. ΕΦΟΡΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Στους Εφόρους αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής καθορίζονται 7 ημέρες απασχόλησης. Στους αναπληρωτές Εφόρους καθορίζονται 6 ημέρες απασχόλησης.

Β. ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

β1. Για τους τακτικούς αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής καθορίζονται ημέρες αποζημίωσης ως εξής:

9 ημέρες απασχόλησης:
– Στους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής που ασκούν τα καθήκοντά τους σε προορισμούς με συγκοινωνιακές δυσχέρειες, ήτοι στα νησιωτικά συμπλέγματα των Νομών Δωδεκανήσου (εκτός των νησιών Ρόδος και Κως) και Κυκλάδων (εκτός των νησιών Σύρου και Νάξου), καθώς και στα νησιά Ικαρία του Νομού Σάμου, Κύθηρα και Αντικύθηρα του Νομού Αττικής, Γαύδος του Νομού Χανίων, Σαμοθράκη του Νομού Έβρου, Θάσος του Νομού Καβάλας, Ψαρά και Οινούσσες του Νομού Χίου, Λήμνος και Άγιος Ευστράτιος του Νομού Λέσβου, στα νησιά των Βορείων Σποράδων (Αλόννησος, Σκιάθος, Σκόπελος, Σκύρος) και των άγονων γραμμών του Ιονίου Πελάγους.

8 ημέρες απασχόλησης:
– Στους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής που ασκούν τα καθήκοντά τους εκτός του νομού που υπηρετούν.

– Στους αντιπρόσωπους της δικαστικής αρχής που ασκούν τα καθήκοντά τους στις εκλογικές περιφέρειες Α’, Β1’ Βορείου Τομέα, Β2’ Δυτικού Τομέα και Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών, Α’ Ανατολικής Αττικής και Β’ Δυτικής Αττικής, Α’ και Β’ Πειραιώς, Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης.

iii. 7 ημέρες απασχόλησης:

– Στους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής που ασκούν τα καθήκοντά τους εντός του νομού που υπηρετούν.

– Οι δικαιούχοι αποζημίωσης που υπηρετούν στα νησιά Ρόδου, Κω, Σύρου και Νάξου και θα διοριστούν να εκτελέσουν καθήκοντα εντός της έδρας τους.

β2. ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

5 ημέρες απασχόλησης:
– Στους αναπληρωτές αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής που ασκούν τα καθήκοντά τους σε προορισμούς με συγκοινωνιακές δυσχέρειες ήτοι στα νησιωτικά συμπλέγματα των Νομών Δωδεκανήσου (εκτός των νησιών Ρόδου και Κω) και Κυκλάδων (εκτός των νησιών Σύρου και Νάξου), καθώς και στα νησιά Ικαρία του Νομού Σάμου, Κύθηρα και Αντικύθηρα του Νομού Αττικής, Γαύδος του Νομού Χανίων, Σαμοθράκη του Νομού Έβρου, Θάσος του Νομού Καβάλας, Ψαρά και Οινούσσες του Νομού Χίου, Λήμνος και Άγιος Ευστράτιος του Νομού Λέσβου, στα νησιά των Βορείων Σποράδων (Αλόννησος, Σκιάθος, Σκόπελος, Σκύρος) και των άγονων γραμμών του Ιονίου Πελάγους.

4 ημέρες απασχόλησης:
– Στους αναπληρωτές αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής που ασκούν τα καθήκοντά τους εκτός του νομού που υπηρετούν.

– Στους αναπληρωτές των αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής που ασκούν τα καθήκοντά τους στις εκλογικές περιφέρειες Α’, Β1’ Βορείου Τομέα, Β2’ Δυτικού Τομέα και Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών, Α’ Ανατολικής Αττικής και Β’ Δυτικής Αττικής, Α’ και Β’ Πειραιώς, Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, αλλά δεν υπηρετούν στους νομούς αυτούς.

iii. 3 ημέρες απασχόλησης:

– Στους αναπληρωτές αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής που ασκούν τα καθήκοντά τους εντός του νομού που υπηρετούν.

– Στους αναπληρωτές των αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής που ασκούν τα καθήκοντά τους στις εκλογικές περιφέρειες Α’, Β1’ Βορείου Τομέα, Β2’ Δυτικού Τομέα και Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών, Α’ Ανατολικής Αττικής και Β’ Δυτικής Αττικής, Α’ και Β’ Πειραιώς, Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης.

β3. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΤΩΝ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Μία ημέρα απασχόλησης:
– Στους γραμματείς των εφορευτικών επιτροπών και στους δημόσιους ή δημοτικούς υπαλλήλους που χρησιμοποιούνται ως διερμηνείς της τουρκικής γλώσσας και στους γραμματείς των εφορευτικών επιτροπών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης