Τελευταία Νέα
Νομικό Βήμα

Άμεσο κίνδυνο για την α' κατοικία δανειοληπτών φέρνει η υποτιθέμενη μεταβολή των κριτηρίων ευαλωτότητας

Άμεσο κίνδυνο για την α' κατοικία δανειοληπτών φέρνει η υποτιθέμενη μεταβολή των κριτηρίων ευαλωτότητας
H αύξηση των ορίων των κριτηρίων ένταξης στην ευαλωτότητα αφορά μόνο στην επιδότηση επιτοκίου
Lekkakou.jpgΤον περασμένο Σεπτέμβριο, κατόπιν πραγματικής κοινωνικής αναγκαιότητας και κατόπιν της χαρακτηριστικής καθυστέρησης που παρατηρείται ως προς τη λειτουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, τέθηκε σε εφαρμογή ενδιάμεσο πρόγραμμα για την προστασία ευάλωτων οικονομικά δανειοληπτών από πλειστηριασμούς.
Προς μεγάλη απογοήτευση βέβαια, των περισσοτέρων ενδιαφερόμενων, τα κριτήρια, προκειμένου να χαρακτηριστεί κάποιος ευάλωτος και να λάβει τη σχετική βεβαίωση, υπήρξαν ιδιαίτερα αυστηρά. Υπενθυμίζεται, ότι για να χαρακτηριστεί κάποιος ευάλωτος, το συνολικό εισόδημά του δεν πρέπει να ξεπερνά τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος, ενώ για μονογονεϊκή οικογένεια, για το πρώτο ανήλικο μέλος η προσαύξηση είναι 7.000 (συνολικά μέχρι 14.000 ευρώ). Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 3.500 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού. Επίσης, η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.
Επιπλέον, προβλέφθηκε παροχή κρατικής επιδότησης για την πληρωμή της δόσης του στεγαστικού δανείου των ευάλωτων οφειλετών από 70 έως 210 ευρώ μηνιαίως για 15 μήνες και αναστολή όλων των διαδικασιών αναγκαστικού πλειστηριασμού επί της πρώτης κατοικίας του ευάλωτου οφειλέτη, για όσο χρόνο ο οφειλέτης έχει υπαχθεί στο πρόγραμμα και επωφελείται της επιδότησης.
Τις τελευταίες ημέρες και ιδίως στο διαδίκτυο, διακινήθηκαν φήμες σχετικές με την αύξηση των ορίων των κριτηρίων ένταξης στην ευαλωτότητα, με αποτέλεσμα τον αδικαιολόγητο εφησυχασμό πολλών συμπολιτών μας.
Κατόπιν αναζήτησης της νομοθετικής πραγματικότητας και ευθείας επικοινωνίας μας με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, διαπιστώθηκε ότι η αύξηση των ορίων των κριτηρίων ένταξης στην ευαλωτότητα αφορά μόνο στην επιδότηση επιτοκίου και ότι ουδόλως τα κριτήρια έχουν επηρεαστεί, εις ότι αφορά στην αναστολή των πλειστηριασμών σε βάρος της συγκεκριμένης κατηγορίας συμπολιτών μας. Διαπιστώθηκε επιπρόσθετα ολιγωρία, ακόμη και ως προς την ενημέρωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, μέσω της οποίας πραγματοποιούνται ρυθμίσεις οφειλών με τη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, σχετικά με την ιδιότητα των οφειλετών ως ευάλωτων, προκειμένου η πληροφορία αυτή να αντλείται αυτομάτως από τους πιστωτές και να διευκολύνεται η κείμενη διαδικασία, καθώς αναμένεται η έκδοση σχετικής ΚΥΑ.
Σημειώνουμε εκ νέου, ότι, κατά την παρούσα χρονική συγκυρία, ουδεμία αυτοδίκαιη προστασία, είτε της πρώτης κατοικίας, είτε της εν γένει περιουσίας, υφίσταται και η ανωτέρω προστασία παρέχεται μόνο κατόπιν κινήσεων των δανειοληπτών, αναλόγως φυσικά με την εκάστοτε περίπτωση.
Λαμβανομένων υπ’ όψιν των ανωτέρω, οφείλουμε εκ νέου να προειδοποιήσουμε τους συμπολίτες μας δανειολήπτες, σχετικά με την μη μεταβολή των κριτηρίων και τον άμεσο κίνδυνο απώλειας περιουσίας σε περίπτωση ολιγωρίας εκ μέρους τους. Η επωφελής διευθέτηση των οφειλών σε εξωδικαστικό επίπεδο και η επαρκής δικαστική προστασία των δικαιωμάτων μας σε δικαστικό κρίνεται καθημερινά, με προϋπόθεση όμως πρωτίστως την δέουσα ενημέρωση.

Πηγή: lekkakou.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης