Τελευταία Νέα
Νομικό Βήμα

Παναγιώτης Παπαϊωάννου: Το νέο δικαστικό έτος ξεκίνησε (η ζωή και οι μάχες για την βελτίωσή του δεν σταμάτησαν ποτέ)

Παναγιώτης Παπαϊωάννου: Το νέο δικαστικό έτος ξεκίνησε (η ζωή και οι μάχες για την βελτίωσή του δεν σταμάτησαν ποτέ)
Ο Παναγιώτης Γ. Παπαϊωάννου είναι μαχόμενος Δικηγόρος Αθηνών, διδάκτωρ Εγκληματολογίας

Από τον Παναγιώτη Παπαϊωάννου*

Εδώ και αρκετά χρόνια, η αρχή κάθε νέου δικαστικού έτους (χρονικό σημείο απλώς και μόνο συμβολικό, αφού δείχνει να έχει σημασία κυρίως για τους εργαζομένους σε «σταθερά πόστα», με «σταθερές διακοπές» και «δουλίτσες», για τους υπολοίπους -όπως οι μαχόμενοι δικηγόροι- κάθε Σεπτέμβριο αρχίζει απλώς το …φθινόπωρο) μας οδηγεί να ευχηθούμε, περισσότερο ενδόμυχα είναι η αλήθεια, όχι να επέλθει μαγικά το «καλύτερο», αλλά να ανακοπεί, με πολλή προσπάθεια, αφύπνιση και προσήλωση σε επαγγελματική δεοντολογία και ορθό λόγο, το χειρότερο: η προϊούσα έκπτωση ανθρώπινων αξιών γύρω από το πώς δρομολογούμε τις υπηρεσίες μας και ολοκληρώνουμε την παροχή τους στον πολίτη. 

Πολλοί λοιπόν από μας ευχόμαστε:

Να συναντήσουμε σπανιότερα αυθαιρεσία, προχειρότητα και καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης. Να διακρίνουμε, κατά το δυνατόν συχνότερα, ίχνη (αν όχι αποδείξεις) του ότι αξιολογείται η ποιότητά της από τους αρμοδίους και τους προϊσταμένους της. Να υποδεχθούμε ευέλικτα, πρακτικά και σύγχρονα μέσα στο πώς θα υλοποιείται το πρακτικό μέρος των υπηρεσιών μας (επιτέλους, η «θεώρηση της απόφασης» που έχει αναρτηθεί ως εκδοθείσα δεν νοείται να χρειάζεται περισσότερο καιρό από την …έκδοσή της). Να συναντήσουμε λιγότερους κακότροπους, ευτελείς αντιδίκους (τους λεγόμενους και πληναδέλφους). Λιγότερους αδιάφορους, χρησιμοθήρες και απρόθυμους να βελτιωθούν συνεργάτες ή ομοδίκους. Περισσότερους δικαστές με ενσυναίσθηση, κοινωνική αντίληψη, διαβασμένους και χωρίς αγκυλώσεις απέναντι στον συνήγορο. Περισσότερους γραμματείς με αντοχή, ευγένεια και ευελιξία στα καθήκοντά τους. 

Όλοι όσοι επιμένουμε να ασκούμε το λειτούργημά μας με συγκεκριμένες αρχές, ήθος και επιστημονικότητα, διατηρώντας το -διωκόμενο πλέον ξεκάθαρα από πολλές πλευρές- προνόμιο του να βιοποριζόμαστε από τις υπηρεσίες που παρέχουμε περί το σύστημα απονομής δικαιοσύνης, δεν επιτρέπεται πια απλώς να …ευχόμαστε. Αντίστροφα, επιβάλλεται να εργαστούμε προς τις κατευθύνσεις αυτές για να έχουμε ένα –καταρχάς ομαλώτερο- δικαστικό έτος.

*Ο Παναγιώτης Γ. Παπαϊωάννου είναι μαχόμενος Δικηγόρος Αθηνών, διδάκτωρ Εγκληματολογίας, αρθρογραφεί, σχολιάζει δημοσίως σε νομικά και μη θέματα και έχει δημοσιεύσει, μεταξύ άλλων τα «Ανθρωποκτόνοι Κατά Συρροή και κατ’ Εξακολούθηση (Serial Killers & Mass Murderers) – το Ελληνικό Παράδειγμα», Εκδόσεις Νομική Βιβλιοθήκη 2013 και «Εγκλήματα Ζηλοτυπίας – Εγκληματολογική Θεώρηση και Νομολογία», εκδ. Νομική Βιβλιοθήκη 2001. 

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης