Τελευταία Νέα
Νομικό Βήμα

Η τελευταία νομοθετική ρύθμιση για την προστασία της α' κατοικίας - Όροι και προϋποθέσεις

Η τελευταία νομοθετική ρύθμιση για την προστασία της α' κατοικίας - Όροι και προϋποθέσεις

Οι δανειολήπτες θα πρέπει άμεσα να καταφύγουν σε εξειδικευμένους νομικούς

Όπως είχαμε τονίσει σε προγενέστερα άρθρα, μέχρι πρότινος ουδεμία ουσιαστική νομοθετική πρόβλεψη υφίστατο για την προστασία της κύριας κατοικίας, η οποία είχε καταστεί έρμαιο στις ορέξεις των αλλοδαπών funds στα οποία έχουν εδώ και έτη μεταβιβαστεί απαιτήσεις από τραπεζικά δάνεια και τα οποία εκπροσωπούνται στην Ελλάδα από τις γνωστές σε όλους εταιρείες διαχείρισης.
Τούτο συνέβαινε διότι αν και δυνάμει της υπ’ αριθμ. 71670 ΚΥΑ (ΦΕΚ 4500Β/29-09-2021) προβλέφθηκε η προστασία της κύριας κατοικίας μέσω του φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων για ευάλωτους δανειολήπτες, επί τη βάσει αυστηρών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων , ο τελευταίος ουδέποτε συστάθηκε και δεν προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί η σύστασή του τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2023! Υπενθυμίζουμε ότι η εν λόγω ΚΥΑ προέβλεπε για τους ευάλωτους δανειολήπτες την δυνατότητα να παραχωρούν την κυριότητα της κατοικίας τους στον φορέα και εν συνεχεία να την μισθώνουν από αυτόν για χρονικό διάστημα 12 ετών. Είχε μάλιστα προβλεφθεί αφενός η δυνατότητα επιδότησης του ενοικίου, αφετέρου η δυνατότητα επαναγοράς της κατοικίας από τους δανειολήπτες μετά το πέρας της δωδεκαετίας.
Το μεγάλο αυτό κενό (το οποίο δυστυχώς οδήγησε σε απώλειες πρώτης κατοικίας δανειοληπτών κατά το μεσοδιάστημα) επιτέλους έρχεται να καλύψει η πολιτεία και πιο συγκεκριμένα το  Υπουργείο Οικονομικών θέτοντας επιτέλους σε λειτουργία την ψηφιακή πλατφόρμα του νέου προγράμματος συνεισφοράς του Δημοσίου σε ευάλωτους οφειλέτες με σκοπό τη στήριξη της κύριας κατοικίας τους, μέχρι τη μεταβίβασή της στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα κρατικής στήριξης απευθύνεται σε ευάλωτους οφειλέτες που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις και περιλαμβάνει:

  • κρατική επιδότηση έως 80% της δόσης του στεγαστικού δανείου της κύριας κατοικίας των ευάλωτων οφειλετών, από 70 έως 210 ευρώ μηνιαίως για διάστημα 15 μηνών,
  • αναστολή μέτρων των πιστωτών για την κύρια κατοικία

Προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα και την παροχή της κρατικής επιδότησης είναι να πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας – εισοδηματικά, περιουσιακά και λοιπά κριτήρια – που θεσπίστηκαν και ισχύουν στο προνοιακό πρόγραμμα «Επίδομα Στέγασης» (ΚΥΑ 71670, ΦΕΚ 4500/Β/29-9-2021).
Με τον τρόπο αυτό, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, ξεκινά η προστασία της κύριας κατοικίας των ευάλωτων δανειοληπτών καθώς γεφυρώνεται το χρονικό κενό που είχε δημιουργηθεί λόγω της κατά τη γνώμη μας αδικαιολόγητης καθυστέρησης της σύστασης του προαναφερόμενου φορέα
Τονίζουμε ότι το άρθρο αυτό δεν πρέπει να προκαλέσει εφησυχασμό καθώς προστατεύονται μόνο συγκεκριμένοι δανειολήπτες δυνάμει εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων και φυσικά υπό την προϋπόθεση της ένταξης στην ανωτέρω διαδικασία παραχώρησης και μίσθωσης με δικαίωμα επαναγοράς ενώ σε καμία περίπτωσή δεν θεσμοθετείται άφεση χρεών. Οι δανειολήπτες θα πρέπει άμεσα να καταφύγουν σε εξειδικευμένους νομικούς προκειμένου να διαπιστωθεί, με τη στάθμιση της κάθε περίπτωσης χωριστά, αν πληρούνται τα κριτήρια ένταξης και αν η ένταξη είναι η πλέον συμφέρουσα λύση.
logo_Lekkakou_M_10.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης