Τελευταία Νέα
Νομικό Βήμα

Λύτρας στο BN για Μάτι: Οι οικογένειες περιμένουν ακόμα τη δικαίωση - Η αναβάθμιση της κατηγορίας σε κακούργημα είναι μια 1η ικανοποίηση

Λύτρας στο BN για Μάτι: Οι οικογένειες περιμένουν ακόμα τη δικαίωση - Η αναβάθμιση της κατηγορίας σε κακούργημα είναι μια 1η ικανοποίηση
Βάσει της απόφασης, υπενθυμίζεται πως θα διενεργηθεί τελικά περαιτέρω κύρια ανάκριση για το κακούργημα της «θανατηφόρας έκθεσης» σε βάρος πέντε πρώην στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας
Σχετικά Άρθρα

Της Ελένης Τσιάβο

Την ποινική αναβάθμιση της κατηγορίας για πέντε πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην υπόθεση για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 103 νεκρούς απεφάνθησαν με βούλευμά τους (1368/22) οι δικαστές του συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας.
Βάσει της απόφασης, υπενθυμίζεται πως θα διενεργηθεί τελικά περαιτέρω κύρια ανάκριση για το κακούργημα της «θανατηφόρας έκθεσης» σε βάρος πέντε πρώην στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Για το θέμα μίλησε στο bankingnews ο Απόστολος Λύτρας, συνήγορος 20 οικογενειών που είτε έχασαν δικά τους πρόσωπα λόγω της πύρινης κόλασης, είτε καταστράφηκαν ολοσχερώς οι περιουσίες τους.  

Λύτρας για Μάτι: Οι οικογένειες περιμένουν ακόμα δικαίωση 

Το σχόλιο του κ. Λύτρα:

«Όπως είχαμε ζητήσει από την πρώτη στιγμή για την εν λόγω υπόθεση, θα έπρεπε εξαρχής να αποδοθούν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και να ασκηθούν διώξεις στα εμπλεκόμενα πρόσωπα.
Η υπόθεση στο Μάτι, πρόκειται για μια εθνική τραγωδία όπου άνθρωποι έχασαν μπροστά στα μάτια τους αγαπημένα πρόσωπα και περιουσίες που είχαν χτίσει με κόπους ετών.
Δεν μπορώ να διανοηθώ πως μετά από τόσα έτη δεν έχει έρθει δικαίωση:
Πόση ταλαιπωρία να αντέξει ακόμα ένας χαροκαμένος σύζυγος που είδε την γυναίκα του να καίγεται ζωντανή κρατώντας στην αγκαλιά του το δύο μηνών μωρό τους ή μια κοπέλα που έχασε τους γονείς της από τις φωτιές;
Δεν έχει έρθει ακόμα η απάντηση για αυτούς τους ανθρώπους.

Μετά την ποινική αναβάθμιση της κατηγορίας λοιπόν, αναμένουμε τουλάχιστον μια θετική έκβαση στο αναμενόμενο δικαστήριο για την απόδοση ποινών.
Όσον αφορά τις οικογένειες που εκπροσωπώ, σημειώνεται μια πρώτη ικανοποίηση από πλευράς τους, παρά τη τεράστια, άνευ προηγουμένου ολιγωρία για την απονομή Δικαιοσύνης από τις Αρχές.
Αναμένουμε εξελίξεις τόσο σε ποινικό επίπεδο, τόσο φυσικά και στο αστικό κομμάτι των αποζημιώσεων, καθώς μετά από τόσα χρόνια οι εντολείς μου έχοντας χάσει δικούς τους ανθρώπους ή τις περιουσίες τους δεν έχουν ακόμα και που να μείνουν.
Πιστεύουμε στην Δικαιοσύνη».


Το βούλευμα

Με βούλευμα (υπ’ αριθ. 1368/22) που εξέδωσαν οι δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας (πρόεδρος ο Γιώργος Κασσίμης και μέλη οι πρωτοδίκες Θεοδώρα Τραϊανίδου και Νίκη Ρεβύθη), αφού αποτίμησαν το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων, ομόφωνα διετάχθη:

– Η διενέργεια περαιτέρω κύριας ανάκρισης σε βάρος πέντε πρώην στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για το κακούργημα της «θανατηφόρας έκθεσης»

– Η παραπομπή σε δίκη για πλημμεληματικές κατηγορίες «συρρικνωμένες» για 13 άτομα.

– Η πλήρης απαλλαγή 10 προσώπων από το χώρο της Αστυνομίας και αντιδημάρχους.

Πλέον, μετά την έκδοση του βουλεύματος, η δικογραφία θα επιστρέψει στον ανακριτή Αθανάσιο Μαρνέρη, ο οποίος θα ζητήσει την άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης για τα πέντε αυτά άτομα.
Στην περίπτωση που τελικά ασκηθεί η δίωξη, οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι θα κληθούν εκ νέου σε απολογία αυτή τη φορά για το κακούργημα της «θανατηφόρας έκθεσης».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κρίση των δικαστικών λειτουργών για την ποινική αναβάθμιση της κατηγορίας βάρυναν μία σειρά από συγκεκριμένες ενέργειες, πράξεις και παραλείψεις των πέντε κατηγορουμένων, που συνέτειναν στην προκληθείσα κατάσταση κινδύνου που κατέληξε στο θάνατο των 103 συνανθρώπων μας.
mati-main.jpg

Η έρευνα

Οι δικαστές αξιολόγησαν ηχητικά ντοκουμέντα από τα οποία προκύπτει ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν τα αναγκαία εναέρια μέρα για την έγκαιρη κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Μάτι, ότι υψηλόβαθμος αξιωματικός της Πυροσβεστικής που είχε την ευθύνη για τα εναέρια μέσα την κρίσιμη ώρα δεν βρισκόταν στη θέση του και δεν πρότεινε να σηκωθούν ελικόπτερα που παρέμειναν καθηλωμένα και ότι άλλος υψηλόβαθμος αξιωματικός που βρισκόταν σε φωτιά στην Κινέττα, παρά τις οδηγίες που είχε λάβει να μεταβεί στο Μάτι, έφτασε με μεγάλη καθυστέρηση, ενώ είχαν αρχίσει οι αναφορές για τους πρώτους νεκρούς.
Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας Γιώργος Πολυκράτης είχε προτείνει προς το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο να καθίσουν στο εδώλιο 27 κατηγορούμενοι, κάνοντας λόγο για “συνδυαζόμενες συγκλίνουσες αμελείς συμπεριφορές που οδήγησαν στο τραγικό αποτέλεσμα».
Ωστόσο, ο εισαγγελέας πρότεινε να δικαστούν οι κατηγορούμενοι για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος και όχι για κακουργήματα, όπως είχε ζητήσει επανειλημμένως ο ανακριτής της υπόθεσης Αθανάσιος Μαρνέρης.
Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας ζητούσε να δικαστούν για: ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο δια παραλείψεως και σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο δια παραλείψεως.
Ανάμεσα στους 27 κατηγορουμένους περιλαμβάνονται τα ονόματα της πρώην περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, του πρώην δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, του πρώην γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη, στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του 70χρονου που ευθύνεται για την έναρξη της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης.
article_kontiadis-800x500.jpg

Η πρώτη έφεση από κατηγορούμενο
 
Γεγονός πάντως, είναι η πρώτη άσκηση έφεσης κατά του βουλεύματος από έναν εκ των εμπλεκομένων στην υπόθεση.
«Πρέπει να ασκήσετε έφεση κατά του υπ’ αριθμόν 1368/2022 βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, τόσο για νομικούς, όσο και για ουσιαστικούς λόγους, ώστε, εξαφανιζομένου του ανωτέρω βουλεύματος καθ΄ όλα τα κεφάλαιά του (από το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών), να κριθώ αρμοδίως αθώος των αποδιδομένων σε βάρος μου πράξεων» αναφέρει ο ίδιος.

Η δίκη αναμένεται να διεξαχθεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης