Τελευταία Νέα
Νομικό Βήμα

Σημασία των διαπραγματεύσεων ως απόδειξη της μη ύπαρξης παύσης πληρωμών

Σημασία των διαπραγματεύσεων ως απόδειξη της μη ύπαρξης παύσης πληρωμών
Όσο ο οφειλέτης βρίσκεται σε διαδικασίες διαπραγμάτευσης ή εξυγίανσης, δεν επιτρέπεται οι πιστωτές του να προχωρήσουν σε διαταγές πληρωμής, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς
Η διαδικασία της διαπραγμάτευσης ενός οφειλέτη με τους πιστωτές (Τράπεζες - Funds - Δημόσιο), είτε με τον καθένα ξεχωριστά είτε συλλογικά, έχει πολλαπλά οφέλη, καθώς είναι πιθανόν οι πιστωτές να συμφωνήσουν σε «κούρεμα» της οφειλής, περισσότερες δόσεις, διαγραφή εξωλογιστικών τόκων και γενικά σε ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής. Όμως είναι εξαιρετικά σημαντική και στην πτώχευση, καθώς ο οφειλέτης μπορεί να επικαλεστεί ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές , για να αποδείξει ότι δεν έχει επέλθει παύση πληρωμών και άρα δεν είναι υποχρεωμένος να καταθέσει αίτηση πτώχευσης!

Τι μπορεί να κάνει ο οφειλέτης για να κερδίσει χρόνο και να καθυστερήσει την παύση πληρωμών;

Έχει τη δυνατότητα: Είτε να κάνει αίτηση για να υπαχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, είτε αν πρόκειται για επιχείρηση, αίτηση εξυγίανσης.

Τι συνέπειες έχει η υπαγωγή στους εξωδικαστικούς μηχανισμούς;

Πολλές. Σε πρώτη φάση, όσο ο οφειλέτης βρίσκεται σε διαδικασίες διαπραγμάτευσης ή εξυγίανσης, δεν επιτρέπεται οι πιστωτές του να προχωρήσουν σε διαταγές πληρωμής, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Σε δεύτερη φάση, για όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις, θεωρείται ότι δεν έχει ακόμη επέλθει η πλήρης παύση πληρωμών. Αυτό σημαίνει ότι εφόσον δεν υπάρχει – για εκείνο το διάστημα- παύση πληρωμών, ο οφειλέτης δεν υποχρεούται να καταθέσει αίτηση πτώχευσης.

Πώς πρέπει να κινηθεί ο οφειλέτης;

Πρέπει να κινηθεί ταχύτατα. Μόλις διαπιστώσει ότι συσσωρεύονται χρέη τα οποία είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα μπορεί να αποπληρώσει, πρέπει να προσπαθήσει να ρυθμίσει τις οφειλές εξωδικαστικά. Αν το αμελήσει ή το αποφύγει ώστε να ξεγελάσει τους πιστωτές, θα θεωρηθεί ότι βρίσκεται σε παύση πληρωμών και θα οι πιστωτές καταθέσουν εναντίον του αίτηση πτώχευσης. Γενικά ο οφειλέτης πρέπει να ενημερώσει χωρίς καθυστέρηση τους πιστωτές του, όταν διαπιστώσει επικίνδυνη πτώση των εισοδημάτων του. Αν δεν το κάνει και δεν μπορεί να τους πληρώσει, και θα πτωχεύσει χάνοντας όλη την περιουσία του και δεν θα απαλλαγεί από τα χρέη γιατί θα θεωρηθεί ότι ενήργησε με δόλο!
logo_Lekkakou_M_6.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης