Μια Φώτο μια Ιστορία

Το ματς που άνοιξε την «αυλαία» του Κυπέλλου Πρωταθλητριών

Το ματς που άνοιξε την «αυλαία» του Κυπέλλου Πρωταθλητριών

4 Σεπτεμβρίου 1955. Το Κύπελλο Πρωταθλητριών (σημερινό Champions League) κάνει… ντεμπούτο με τον αγώνα της Σπόρτινγκ Λισσαβόνας κόντρα στην Παρτιζάν.

Γράφει ο Νότης Χάλαρης

Η στιγμή που το ποδόσφαιρο μπήκε σε νέα εποχή. Μία ιδέα του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή Γκαμπριέλ Ανό το 1953 που χρειάστηκε δύο χρόνια για να πάρει «σάρκα και οστά» και, μία σαν και σήμερα, ολοκληρώθηκε η υλοποίησή του από την νεοσύστατη ευρωπαϊκή ομοσπονδία.

Στις 4 Σεπτεμβρίου του 1955, στο στάδιο της Λισσαβόνας, η Σπόρτινγκ Λισσαβόνας φιλοξενεί την Παρτιζάν στον πρώτο αγώνα στην ιστορία του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Στην παρθενική σεζόν της διοργάνωσης, πήραν μέρος 16 ομάδες, με τις φάσεις να έχουν ως εξής: 1ος γύρος, προημιτελικά, ημιτελικά και τελικός.

BwqoX8zIMAA-Pey.jpg

Μάλιστα, το πρώτο τρόπαιο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στην ιστορία, το κατέκτησε η Ρεάλ Μαδρίτης του Ντι Στέφανο, νικώντας στον τελικό την γαλλική Ρεμς με 4-3.

Στην φωτογραφία, απεικονίζονται οι ποδοσφαιριστές των Σπόρτινγκ Λισσαβόνας και Παρτιζάν, να μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο του πορτογαλικού γηπέδου και να ετοιμάζονται για το πρώτο ματς του θεσμού.

Αμφότερες, έμειναν στο ισόπαλο 3-3, σε ένα παιχνίδι με πλούσιο θέαμα, καθώς οι Γιουγκοσλάβοι ανέτρεψαν το εις βάρος του 1-0 σε 1-2, ο Κιμ ισοφάρισε σε 2-2 για την ομάδα της Λισσαβόνας αλλά ο (μετέπειτα προπονητής του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού), Στέφαν Μπόμπεκ έβαλε ξανά μπροστά στο σκορ την Παρτιζάν. Τελικά, με δεύτερο προσωπικό γκολ του Μάρτινς στο 78’, διαμορφώθηκε το τελικό 3-3.

Η συνέχεια είναι γνωστή για τον θεσμό. Το Κύπελλο Πρωταθλητριών έγινε η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση στην Ευρώπη ενώ η σημερινή του μορφή, είναι το γνωστό Champions League.


www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης