Μια Φώτο μια Ιστορία

Το χαμόγελο του Όουεν που σταδιακά έσβηνε αλλά δεν… ξεχάστηκε ποτέ!

Το χαμόγελο του Όουεν που σταδιακά έσβηνε αλλά δεν… ξεχάστηκε ποτέ!

2 Σεπτεμβρίου 1994: Ένας νεαρός Μάικλ, χαμογελά στην κάμερα, κρατώντας μία μπάλα ποδοσφαίρου στα χέρια. Ο λόγος; Λίγη ώρα νωρίτερα υπέγραψε συμβόλαιο με τη Λίβερπουλ!

Γράφει ο Δημήτρης Μανάκος

Αν η ιστορία γράφεται από πολλές μικρές στιγμές, τότε ο φωτογραφικός φακός, πριν 27 χρόνια ακριβώς, συνέλαβε το σημείο μηδέν της ιστορίας ενός one of a kind ποδοσφαιρικού ταλέντου: του Μάικλ Όουεν.

Από τις 2 Σεπτεμβρίου του 1994, όταν υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο με τη Λίβερπουλ, μέχρι τις 30 Ιουνίου του 1998, που η παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα υποκλίθηκε στο ταλέντο του στο παιχνίδι του Μουντιάλ της Αγγλίας με την Αργεντινή, όλα κυλούσαν ονειρεμένα.

Το σπουδαίο σόλο του, ένα από τα πιο όμορφα τέρματα στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, η καθιέρωση στη Λίβερπουλ, η διεθνής αναγνώριση, το δέσιμο με το Kop. Μπορεί ο τίτλος της Premier League να μην ήρθε ποτέ με τους «κόκκινους», αλλά μικρές εκλάμψεις χαράς, όπως η κατάκτηση του UEFA, το FA Cup και το League Cup του 2001 και οι ατομικές διακρίσεις, όπως το «Χρυσό Παπούτσι» της Premier League -που κατέκτησε τόσο τη σεζόν 1997/98, όσο και το 1998/99, μα πάνω από όλα η «Χρυσή Μπάλα» το 2001, αποτελούσαν μία γιατρειά πάνω στην «ανοιχτή πληγή».

Άλλωστε,  όσο υπήρχαν ο Ρόι Έβανς, ο οποίος τον ανέδειξε, και η πατρική φιγούρα του Ζεράρ Ουγιέ, που ανέκαθεν τον πίστευε, η επιτυχία του Όουεν ήταν δεδομένη. Η αποχώρησή του  δεύτερου όμως το 2004 από την ηγεσία της Λίβερπουλ, άλλαξε τα δεδομένα.

Το χαμόγελο του πιτσιρικά της φωτογραφίας χάθηκε και μετά την πόρτα των τραυματισμών, οι οποίοι ήταν ιδιαίτερα συχνοί, άνοιξε και αυτή της Ρεάλ Μαδρίτης τον Αύγουστο του ίδιου έτους.

Οι διακρίσεις ολοένα και στέρευαν, μαζί με την παλιά αίγλη που αποτελούσε χαρακτηριστικό του. Τα πιο ώριμα ποδοσφαιρικά χρόνια του, τα έζησε όντας ταλέντο, όσο οξύμωρο και αν ακούγεται και επουδενί δεν εκπληρώθηκε η «προφητεία» του μέντορά του, Ουγιέ, όταν η Ρεάλ Μαδρίτης πίεζε για την απόκτησή του:

«Με αυτό το ποσό (σ.σ. περίπου 45 εκατ.ευρώ) μπορείτε να πάρετε τον Ρονάλντο, αλλά τον Όουεν όχι. Ίσως τόσο κοστίζει τόσο μόνο το αριστερό του πόδι».

Ο Όουεν έφυγε για 12 εκατ. ευρώ και συνέχισε να είναι συνεπής σκόρερ, τόσο στη Ρεάλ Μαδρίτης (13 γκολ στην La Liga), όσο και στη Νιούκαστλ, στην οποία παρέμεινε για μία τετραετία (2005-2009). Ο καλός του εαυτός όμως, είχε μείνει πίσω στο Μέρσεϊσαιντ.

Η τραγική ειρωνεία;

Ο πολυπόθητος τίτλος της Premier League έμελλε να έρθει τη χρονιά που πέτυχε μόλις πέντε γκολ (δύο στο πρωτάθλημα), πραγματοποιώντας μία από τις χειρότερες επιδόσεις του ανά σεζόν.

Ο λόγος βεβαίως για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τη σεζόν 2010-11… Απεναντίας, τα 40 γκολ που πέτυχε με την Εθνική Αγγλίας σε 89 εμφανίσεις δεν του απέφεραν τίποτα. Αγωνίστηκε σε δύο EURO, σε τρία Μουντιάλ, πέτυχε 6 γκολ σε 19 ματς και στις δύο διοργανώσεις, αλλά δεν κατάφερε ούτε αυτός να ξεφύγει από την χρόνια αδυναμία των «Τριών Λιονταριών» - την κατάκτηση ενός τίτλου!

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης