Μια Φώτο μια Ιστορία

Σφαιροβολία: Η ιστορική επιστροφή στην Αρχαία Ολυμπία 1.611 χρόνια μετά!

Σφαιροβολία: Η ιστορική επιστροφή στην Αρχαία Ολυμπία 1.611 χρόνια μετά!
18 Αυγούστου 2004: Το αγώνισμα της σφαιροβολίας επέστρεψε στην κοιτίδα του έπειτα από 1.611 χρόνια.

Γράφει ο Κυριάκος Δημητρόπουλος

Ιστορική έμελλε να είναι η 18η Αυγούστου 2004, καθώς το άθλημα της σφαιροβολίας επέστρεψε «σπίτι» του, στο στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας, σε μια επιστροφή που πραγματοποιήθηκε μετά από 1.611 ολόκληρα χρόνια.

Το γεγονός αυτό δεν ήταν μονάχα ιστορικό μόνο για τη συγκεκριμένα σημασιολογία του, αλλά και λόγω του ότι η σφαιροβολία ήταν το πρώτο άθλημα που το 2004 διεξήχθη εκτός του Ολυμπιακού Σταδίου.

sfairovolia-olympia-3.jpg

«Η σφαιροβολία αναμένεται να διεξαχθεί στο Στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας, χωρίς πρόχειρες κατασκευές και εξέδρες θεατών, χωρίς ηλεκτρονικούς πίνακες, και τεχνητό φωτισμό. Θα αξιοποιήσουμε τις εγκαταστάσεις που υπάρχουν στην Ολυμπία και έχουν γίνει με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και την ιστορικότητα της περιοχής», είχε πει σχεδόν 9 μήνες πριν από το αγώνισμα ο τότε εντεταλμένος σύμβουλος της ΟΕΟΑ, Σπύρος Καπράλος.

Η Αρχαία Ολυμπία γέμισε από τον ενθουσιασμένο κόσμο, με τους θεατές να κάθονται στο  χορτάρι που υπήρχε δίπλα από τον χώρο του αγωνίσματος και μαζί με τους αθλητές να απολαμβάνουν μια μοναδική εμπειρία.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί, πως μαζί με το άθλημα των Ανδρών, έγινε και αυτό των Γυναικών, δηλαδή ήταν πρώτη φορά που γυναίκες είχαν το δικαίωμα να αγωνιστούν στην Αρχαία Ολυμπία!

Για την ιστορία, νικητές αναδείχθηκαν ο Ουκρανός Γιούρι Μπιλόνογκ στους άνδρες και η Κουβανέζα Γιουμιλεϊντι Κούμπα στις γυναίκες.

sfairovolia-olympia-2.jpg

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης