Μια Φώτο μια Ιστορία

Το πρώτο γκολ της Premier League έρχεται το ίδιο μεσημέρι που το «άστρο» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αρχίζει να ανατέλλει!

Το πρώτο γκολ της Premier League έρχεται το ίδιο μεσημέρι που το «άστρο» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αρχίζει να ανατέλλει!
15 Αυγούστου 1992: Η  Premier  League κάνει «πρεμιέρα» στο Bramal  Lane  και ο επιθετικός της ΣέφιλντΜπράιαν  Ντιν, σκοράρει απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, για να γράψει το όνομά του μία για πάντα στα βιβλία της ιστορίας του αγγλικούποδοσφαίρου.

Γράφει ο Φάνης Τσοκανάς

Πέντε
λεπτά ήταν αρκετά, ώστε 28.000  άνθρωποι να γίνουν μάρτυρες ενός ιστορικού γκολ. 

Ο επιθετικός της ΣέφιλντΜπράιαν  Ντιν, σηκώνεται για κεφαλιά και καρφώνει την μπάλα στα δίχτυα του Πίτερ  Σμάιχελ. Ο φωτογραφικός φακός έχει μόλις συλλάβει μία από τις πιο ιστορικές στιγμές στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, ακόμη κι αν δεν το έχει αντιληφθεί άμεσα.

Το γκολ του Άγγλουφορ από το Λιντς, είναι το πρώτο στη νεοσύστατη  PremierLeague

Το ημερολόγιο έδειχνε 15  Αυγούστου του 1992, μία ημερομηνία-σταθμό για το αγγλικό ποδόσφαιρο, που μπορεί να χρειάστηκε χρόνο για να «αποτάξει» την κληρονομιά της First  Division, αλλά ο δρόμος για το σημερινό της μοντέλο, ανοίγει εκείνο το μεσημέρι. 

Η ξεχωριστή θέση της σεζόν  1992-93 δεν σταματά, όμως, εκεί. 

Ο προπονητής-θρύλος, Μπράιαν  Κλαφ, που έφερε τη Νότιγχαμ  Φόρεστ στην κορυφή της Ευρώπης για δύο χρονιές σερί, με το Κύπελλο  Πρωταθλητριών του 1979 και του 1980, αποχωρεί από τον πάγκο της, μετά από 18  χρόνια, βλέποντάς την να υποβιβάζεται, και δίνει τέλος στην καριέρα του στους πάγκους.

Στις τάξεις της, υπάρχει ένας Ιρλανδός σκληροτράχηλος αμυντικός  χαφ που ξεχωρίζει και γίνεται ο πρώτος που συγκαταλέγεται στην ενδεκάδα της χρονιάς, ενώ η ομάδα του υποβιβάζεται: ο μετέπειτα εμβληματικός  αρχηγός των «κόκκινων διαβόλων», Ρόι  Κιν, που γίνεται μέλος τους στο τέλος εκείνης της σεζόν..

Όσο για το παιχνίδι καθ’ αυτό; 

Η Σέφιλντ επικρατεί με 2-1 της Μάντσεστερ  Γιουνάιτεντ. Η ομάδα του Σερ  Άλεξ  Φέργκιουσον συγκεντρώνει μόνο ένανβαθμό στα επόμενα δύοματς, αλλά το τέλος της σεζόν την βρίσκει στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, γεγονός που την καθιστά την μόνη ομάδα που κατάφερε να κατακτήσει το πρωτάθλημα, έχοντας συλλέξει μόλις ένα βαθμό στα πρώτα  τρία  παιχνίδια.

Το «άστρο» της Premier  League ανατέλλει και κρατά από την πρώτη του σεζόν το ρεκόρ των 1.222 γκολ, περισσότερων από κάθε άλλη αγωνιστική περίοδο έως σήμερα. 

Μαζί του και αυτό της Μάντσεστερ  Γιουνάιτεντ, που επιστρέφει στην κορυφή του αγγλικού ποδοσφαίρου μετά από 26  χρόνια και από εκείνη την αγωνιστική περίοδο, μέχρι και την αποχώρηση του αναμορφωτή της το 2013, κυριαρχεί στο αγγλικό ποδόσφαιρο, με 13  πρωταθλήματα στο διάστημα παραμονής του.

Τα αποτελέσματα της πρώτης -στα χρονικά- αγωνιστικής της Premier League: 

Άρσεναλ – Νόριτς  2-4

Τσέλσι – Όλνταμ  1-1

Κόβεντρι – Μίντλεσμπρο  2-1

Κρίσταλ Πάλας – Μπλάκμπερν  3-3

Έβερτον – Σέφιλντ Γουένσντεϊ  1-1

Ίπσουϊτς – Άστον Βίλα 1-1

Λιντς – Γουίμπλεντον 2-1

Σέφιλντ  Γιουνάιτεντ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-1

Σαουθάμπτον – Τότεναμ  0-0

Νότιγχαμ  Φόρεστ – Λίβερπουλ 1-0

Μάντσεστερ Σίτι – ΚΠΡ  1-1

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης