Μια Φώτο μια Ιστορία

Κακλαμανάκης – Μελισσανίδης – Καχιασβίλι: Η «χρυσή» τριάδα της Ατλάντα

Κακλαμανάκης – Μελισσανίδης – Καχιασβίλι: Η «χρυσή» τριάδα της Ατλάντα
28 Ιουλίου 1996: Ιστορική ημέρα για την Ελλάδα, με τους Ιωάννη Μελισσανίδη και Κάχι Καχιασβίλ να κατακτούν χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα. Ακολούθησε και ο Νίκος Κακλαμανάκης.

Γράφει ο Κυριάκος Δημητρόπουλος

Ιστορία έμελλε να γράψουν οι Ιωάννης Μελισσανίδης και Κάχι Καχιασβίλι πριν από 25 χρόνια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996, που διεξήχθησαν στην Ατλάντα.

Αρχικά, ο 19χρονος τότε Μελισσανίδης κέρδισε το χρυσό μετάλλιο, βαθμολογούμενος με 9,850 στις ασκήσεις εδάφους στην Ενόργανη γυμναστική, ενώ επίσης, ο Καχιασβίλι στέφθηκε «χρυσός» στην Άρση βαρών στα 99 κιλά, σηκώνοντας 185 κιλά στο αρασέ, 235 κιλά στο ζετέ (Παγκόσμιο ρεκόρ) και 420 κιλά στο σύνολο!

«Έκλεισα τα μάτια μου προτού αγωνιστώ και είπα στον εαυτό μου: “Γιάννη, πρέπει να είσαι τέλειος για τους Έλληνες”. Ήμουν 100% σίγουρος για το χρυσό μετάλλιο, το οποίο ανήκει στην Ελλάδα, ανήκει στην πόλη μου, τη Θεσσαλονίκη, την πρωτεύουσα της Μακεδονίας», δήλωνε στο CNN ο τότε «χρυσός» Ολυμπιονίκης της Ενόργανης Γυμναστικής.

Κορυφαίος στην ιστιοσανίδα ο Κακλαμανάκης

Στη σχετική φωτογραφία, μαζί με τους Μελισσανίδη και Καχιασβίλι βρίσκεται ακόμα ένα μεγάλο όνομα του Ελληνικού αθλητισμού, ο Νίκος Κακλαμανάκης. Συγκεκριμένα, το 1996 στην Ατλάντα ο «γιος του ανέμου», κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία Μιστράλ, δηλαδή στην ιστιοσανίδα.

«Ήταν οι πιο δύσκολοι αγώνες που πήρα μέρος, ταλαιπωρήθηκα τόσες ώρες κάτω από τον ήλιο, κάποιες ημέρες δεν είχα σκάφος. Κάποιες άλλες φορές αναγκάστηκα να κάνω και... τον μηχανικό με τα τόσα προβλήματα που είχα.

Θέλω να μοιραστώ αυτό το μετάλλιο με όλους όσους με βοήθησαν και πίστεψαν σε μένα, θέλω να το μοιραστώ με όλους τους Έλληνες», είχε δηλώσει ο Έλληνας Ολυμπιονίκης.

Συνολικά τα Ελληνικά μετάλλια του 1996:

Πύρρος Δήμας: Χρυσό Μετάλλιο, Άρση Βαρών.

Ακάκιος Καχιασβίλης: Χρυσό μετάλλιο, Άρση Βαρών.

Νίκος Κακλαμανάκης: Χρυσό Μετάλλιο, Ιστιοπλοΐα.

Ιωάννης Μελισσανίδης: Χρυσό Μετάλλιο, Γυμναστική.

Νίκη Μπακογιάννη: Ασημένιο Μετάλλιο, Στίβος.

Λεωνίδας Σαμπάνης: Ασημένιο Μετάλλιο, Άρση Βαρών.

Βαλέριος Λεωνίδης: Ασημένιο Μετάλλιο, Άρση Βαρών.

Λεωνίδας Κόκας: Ασημένιο Μετάλλιο, Άρση Βαρών.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης