Μια Φώτο μια Ιστορία

Το πρώτο ερυθρόλευκο Κύπελλο μπάσκετ διά χειρός Καστρινάκη και Γιατζόγλου

Το πρώτο ερυθρόλευκο Κύπελλο μπάσκετ διά χειρός Καστρινάκη και Γιατζόγλου

12 Ιουλίου 1976: Ο Ολυμπιακός κατακτά το πρώτο τρόπαιο του θεσμού στηριζόμενο στη μεγάλη φουρνιά των "ομογενών" Αμερικανών Καστρινάκη, Γιατζόγλου, Διάκουλα και Μελίνι

Γράφει ο Γιάννης Ψαράκης

Ντάλα καλοκαίρι. Απογευματάκι στην Γλυφάδα και ο ανύποπτος περιπατητής πλησίον της παραλιακής οδού ακούει φωνές από το κλειστό γυμναστήριο της περιοχής. Δυόμιση χιλιάδες κόσμος αντί να κάνει μπάνιο στις κοντινές παραλίες Βούλας, Βουλιαγμένης και της Βάρκιζας παρακολουθούν τον 1ο τελικό Κυπέλλου μπάσκετ στην ιστορία!

Το 1976 ήταν λοιπόν η χρονιά που μπήκε στη ζωή των μπασκετόφιλων το Κύπελλο μπάσκετ με τον Ολυμπιακό των Γιατζόγλου, Καστρινάκη, Διάκουλα, Μελίνι, των τεσσάρων ομογενών που άλλαξαν την ιστορία του εκείνη την περίοδο να κατακτά το τρόπαιο υπό τις οδηγίες του αείμνηστου Φαίδωνα Ματθαίου.

Αντίπαλος η ΑΕΚ του, μόνιμου αντίπαλου του “Πατριάρχη” του ελληνικού μπάσκετ στους πάγκους, Κώστα Μουρούζη με παίκτες όπως ο Τρόντζος, ο Κόντος, ο Τσοσκούνογλου και ο εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενος τότε αρχηγός της Εθνικής Μιχάλης Γιαννουζάκος.

Οι ερυθρόλευκοι νίκησαν εύκολα 81-69 έχοντας πρώτους σκόρερ τους Καστρινάκη (20 πόντοι) και Γιατζόγλου (19) αφού είχαν σταθερά το προβάδισμα και ξέφυγαν 41-26 στο ημίχρονο και 55-44 στο 29ο λεπτό. Από την ΑΕΚ που το πάλεψε μέχρι τις αρχές του 2ου ημιχρόνου όταν μείωσε στους 5 πόντους (45-40) ξεχώρισε ο Γιαννουζάκος με 18 πόντους.

Για την ιστορία διαιτητές ήταν οι Παπαχαρίσης και Τσολακίδης ενώ «κόπηκαν» 2.300 εισιτήρια, αριθμός πολύ μεγάλος για τα δεδομένα της εποχής.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης