Μια Φώτο μια Ιστορία

Ο Μάρκο φαν Μπάστεν πριν 33 χρόνια έστεψε Πρωταθλήτρια Ευρώπης την Ολλανδία με ένα έργο τέχνης

Ο Μάρκο φαν Μπάστεν πριν 33 χρόνια έστεψε Πρωταθλήτρια Ευρώπης την Ολλανδία με ένα έργο τέχνης

25 Ιουνίου 1988: Ο Μάρκο φαν Μπάστεν πετυχαίνει ένα γκολ κόντρα στους νόμους της φυσικής και η Ολλανδία στέφεται Πρωταθλήτρια Ευρώπης, επικρατώντας της Σοβιετικής Ένωσης με 2-0.

 

Γράφει ο Φάνης Τσοκανάς

Η Ολλανδία του Ρίνους Μίχελς έχει ανέκαθεν εξασφαλισμένη θέση σε δύο συζητήσεις: στις πιο εντυπωσιακές ομάδες που πάτησαν «χορτάρι» και στις πιο αδικημένες ποδοσφαιρικές γενιές από πλευράς τίτλων.

Μία μέρα σαν σήμερα το 1988, με τον Μάρκο φαν Μπάστεν να σερβίρει με το κεφάλι στον Γκούλιτ το πρώτο γκολ στο 32ο λεπτό, άνοιξε ο δρόμος προς τη δικαίωση. Τη χαριστική βολή στην πανίσχυρη Σοβιετική Ένωση, την κράτησε, όμως, για τον εαυτό του, ξεδιπλώνοντας κάθε σπιθαμή του ταλέντου του.

Κάθε ποδοσφαιρόφιλος που έζησε ή είδε ετεροχρονισμένα το γκολ του 54ου λεπτού της συγκεκριμένης αναμέτρησης, χρωστά ένα «ευχαριστώ» σε δύο πρόσωπα, πέραν του Φαν Μπάστεν: στον Ζαβάροφ που κάνει λανθασμένο κοντρόλ και η μπάλα περνά στην κατοχή του Άντρι φαν Τίχελεν, αλλά και στον Μιούρεν που με την κακή του σέντρα στέλνει την μπάλα σε τόσο πλάγια θέση, που η γωνία προς το τέρμα είναι σχεδόν μηδενική για τον επιθετικό.

Κάθε ένα από αυτά τα λάθη, ολοκληρώνουν το «παζλ». Δίνουν στον «κύκνο της Ουτρέχτης» την πρώτη ύλη για να δημιουργήσει ένα έργο τέχνης σχεδόν από το τίποτα.

Η έμπνευση υποτάχθηκε στην τεχνική και οι νόμοι της φυσικής παραμερίστηκαν. Ο θηριώδης Ντασάεφ ζαλισμένος δεν μπορούσε να εξηγήσει πώς η μπάλα από τόσο πλάγια θέση, με ένα μονοκόμματο σουτ, κατέληξε στα δίχτυα. Ούτε ο ίδιος ο Φαν Μπάστεν μπορούσε άλλωστε.

«Δεν είχα καταλάβει πλήρως τι έκανα. Μπορείτε να το δείτε και στην αντίδρασή μου. Είναι σαν να αναρωτιέμαι: τι ακριβώς συμβαίνει;»

Συνέβη ότι πήρε το ρίσκο να κυνηγήσει το ουτοπικό. Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, δεν κοντρόλαρε την μπάλα για να πάει στην ασφαλή επιλογή της ένας με έναν μονομαχίας με τους αμυντικούς. Διάλεξε τον «άμεσο» δρόμο.

Το γεγονός πως μνημονεύεται ακόμη, μετά από 33 χρόνια, δικαιώνει την επιλογή του.

Άλλωστε, όπως σχολίασε ένας «κοινός θνητός» ξαναβλέποντας αυτό το γκολ στο διαδίκτυο: «Έχω σταματήσει εδώ και χρόνια να παρακολουθώ ποδόσφαιρο. Δεν θυμάμαι σχεδόν τίποτα πλέον, αλλά αυτό το γκολ δεν θα μπορέσω να το ξεχάσω ποτέ».


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης