Μια Φώτο μια Ιστορία

It’s a goal… oh noooo… And Lorimer makes it one each… Goodness me he saved it again! (video)

It’s a goal… oh noooo… And Lorimer makes it one each… Goodness me he saved it again! (video)
5 Μαΐου 1973: Η διπλή απόκρουση του Τζιμ Μοντγκόμερι παραμένει η κορυφαία στην ιστορία των τελικών του FA Cup αν και έχουν περάσει 48 χρόνια από τη μέρα που την έκανε…
Σχετικά Άρθρα
Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος...

Ήταν ο τελικός στον οποίο οι δύο φιναλίστ την ημέρα του αγώνα είχαν διαφορά στην βαθμολογία 32 ολόκληρες θέσεις, με τη Λιντς Γιουνάιτεντ να είναι τρίτη στην μεγάλη κατηγορία (σημερινή Premier League) και την Σάντερλαντ 12η στη σημερινή Championship.

Από τη μία, η ομάδα που τα προηγούμενα χρόνια είχε κατακτήσει τα πάντα στο αγγλικό ποδόσφαιρο και που κάθε χρόνο διεκδικούσε όλους τους τίτλους, η Λιντς Γιουνάιτεντ του Ντον Ρέβι. Κάτοχος του κυπέλλου από την προηγούμενη χρονιά, όταν είχε νικήσει την Άρσεναλ με μία κεφαλιά του Άλαν Κλαρκ 1-0, τρίτη στη βαθμολογία και φιναλίστ του Κυπέλλου Κυπέλλουχων Ευρώπης λίγες μέρες αργότερα εναντίον της Μίλαν στο Καυταντζόγλειο Στάδιο της Θεσσαλονίκης.

Από την άλλη, η Σάντερλαντ του Μπομπ Στόκοου, ο οποίος είχε αναλάβει στα τέλη Νοέμβρη του 1972, με την ομάδα τελευταία και με στόχο να τη γλυτώσει από τον υποβιβασμό στην τρίτη κατηγορία! Όσο κι αν ακούγεται τρελό, ήταν μόλις ο όγδοος προπονητής που προσλαμβάνει η Σάντερλαντ στην ιστορία της από το 1880 έως το 1972! Τα κατάφερε και ταυτόχρονα με μία εξαιρετική παρουσία στο FA Cup, αποκλείοντας μεταξύ άλλων τη Μάντσεστερ Σιτι 3-1 και την Άρσεναλ στον ημιτελικο με 2-1.

Το παιχνίδι είχε ξεκαθαρο φαβορί και οι στοιχηματικες εταιρείες είχαν «κλειδώσει» τις αποδόσεις! Η Λιντς ήταν γεμάτη από διεθνής ποδοσφαιριστές και ακόμα και η μία αλλαγή της, ήταν ο αρχηγός της εθνικής Ουαλίας, Τέρι Γιόραθ. Η Σάντερλαντ δεν είχε ούτε έναν ποδοσφαιριστή που είχε χρισθεί διεθνής στην καριέρα του μέχρι εκείνη τη μέρα.

Αυτός παραμένει ο μοναδικός τίτλος μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο μέχρι και σήμερα για την Σάντερλαντ, η οποία ωστόσο υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες προπολεμικές δυνάμεις στο αγγλικό ποδόσφαιρο.

Τα αουτσάιντερ κάνοντας μία επική εμφάνιση προηγήθηκαν στο πρώτο ημίχρονο στο 32’ με γκολ του Ίαν Πόρτερφιλντ και αμύνθηκαν ηρωικά έως το τέλος. Η φάση που σημάδεψε το παιχνίδι έγινε στα μέσα του δεύτερου ημιχρόνου: Μία σέντρα στο πίσω δοκάρι βρήκε τον Τρέβορ Τσέρι αμαρκάριστο.

Η κεφαλιά του εξουδετερώθηκε από τον γκολκίπερ Τζιμ Μοντγκόμερι για να πέσει στα πόδια του κορυφαίου σκόρερ στην ιστορία της Λιντς Γιουνάιτεντ, Πίτερ Λόριμερ… Έναν παίκτη με πάρα πολύ δυνατά πόδια που σούταρε, αλλά ο Μοντγκόμερι, αν και ξαπλωμένος, έκανε εκτίναξη και έδιωξε ξανά! Η περιγραφή του Brian Moore για την ITV πέρασε στην ιστορία:

«It’s a goal…oh noooo… And Lorimer makes it one each… Goodness me he saved it again!»

To BBC με ψηφοφορία ανάμεσα σε 250 παλιούς σταρ και δημοσιογράφους έχει αναδείξει αυτή την φάση ως την μεγαλύτερη απόκρουση όλων των τελικών μέχρι και σήμερα στο κύπελλο Αγγλίας!

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης