Τελευταία Νέα
Μαύρη Πένα

Γιατί το Ελληνικό Δημόσιο κατέφυγε στα βρετανικά δικαστήρια κόντρα σε hedge funds για ομόλογα της περιόδου PSI+

Γιατί το Ελληνικό Δημόσιο κατέφυγε στα βρετανικά δικαστήρια κόντρα σε hedge funds για ομόλογα της περιόδου PSI+
Υπό τον κίνδυνο μίας διαρκώς αυξανόμενης οικονομικής αφαίμαξης από τα hedge funds
Σχετικά Άρθρα
Η προσφυγή του ελληνικού Δημοσίου στα βρετανικά δικαστήρια για την εξαγορά δικαιωμάτων ύψους 156 εκατ. ευρώ επί ομολόγων συνολικής ονομαστικής αξίας 61,8 δισ. ευρώ, συνδεδεμένων με την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ – δώδεκα χρόνια μετά την έκδοσή τους στο πλαίσιο του PSI του 2012 – αποτελεί μια στρατηγική κίνηση με στόχο τη μείωση των δημοσιονομικών επιβαρύνσεων που θα μπορούσαν να προκύψουν στο μέλλον.

Οι συγκεκριμένοι τίτλοι περιλαμβάνουν έναν όρο που προβλέπει ετήσιες πληρωμές προς τους κατόχους τους, σε περίπτωση που το ΑΕΠ της χώρας ξεπερνά τα 267 δισ. ευρώ και η ταχύτητα της οικονομίας είναι μεγαλύτερη από το 2%.
Με το πέρασμα των ετών, και με την ελληνική οικονομία να επιτυγχάνει σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης, η επιβάρυνση θα ήταν πολλαπλάσια καθώς οι πληρωμές προς τους κατόχους των ομολόγων θα μπορούσαν να φτάσουν αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι τη λήξη των τίτλων το 2042.

Υπό τον κίνδυνο μίας διαρκώς αυξανόμενης οικονομικής αφαίμαξης από τα hedge funds, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κυριάκος Πιερρακάκης, σε συνεννόηση με τον Δημήτρη Τσάκωνα του ΟΔΔΗΧ, προχώρησαν στην εξαγορά των συγκεκριμένων ομολόγων, επικαλούμενοι τους όρους της συμφωνίας αναδιάρθρωσης του χρέους του 2012, με στόχο την εξασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας.
Η επίσημη ειδοποίηση που εστάλη στους κατόχους των τίτλων κάνει λόγο για εξαγορά στο ποσό των 252,28 ευρώ ανά 1.000 τίτλους, με ημερομηνία διακανονισμού την 14η Μαΐου.

Η κίνηση αυτή, παρά την πρόβλεψη της συμφωνίας, δεν ήταν χωρίς αντιδράσεις.
Ορισμένοι επενδυτές αμφισβήτησαν την εγκυρότητα της διαδικασίας και τον υπολογισμό της τιμής εξαγοράς, οδηγώντας το ελληνικό Δημόσιο στην ανάγκη να προσφύγει στην αγγλική δικαιοσύνη για να επιβεβαιώσει τη νομιμότητα της ενέργειάς του.
Αυτό το νομικό ζήτημα εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της διαχείρισης του ελληνικού χρέους και αναδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα όσον αφορά την ενίσχυση της δημοσιονομικής της θέσης, την εξυγίανση του χρέους και την αποφυγή νέων οικονομικών δεσμεύσεων που θα μπορούσαν να βλάψουν την οικονομική της ευρωστία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης