Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Στα όρια του πανικού η αγορά κρυπτονομισμάτων - Βουτιά για bitcoin

Στα όρια του πανικού η αγορά κρυπτονομισμάτων - Βουτιά για bitcoin
Το Bitcoin υποχωρεί κατά 4,52%, στα 82.439 δολάρια
Με σημαντικές απώλειες κινούνται τα μεγαλύτερα κρυπτονομίσματα στον κόσμο, με το Bitcoin να πέφτει κάτω από τα 82.500 δολάρια καθώς οι επενδυτές βρίσκονται στα όρια πανικού εν μέσω οικονομικής αβεβαιότητας, ρυθμιστικών φόβων και τεράστιων ρευστοποιήσεων.
Η πτώση φαινομενικά πυροδοτήθηκε από την ανακοίνωση από τις ΗΠΑ για ένα Στρατηγικό Αποθεματικό και τις προθέσεις να συσσωρεύσουν περισσότερα, αλλά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) αφαίρεσε τις υποθέσεις της κατά των χρηματιστηρίων κρυπτονομισμάτων Coinbase και Kraken, οδηγώντας σε πτώση.
Το Bitcoin υποχωρεί κατά 4,52%, στα 82.439 δολάρια, ενώ το Ethereum έπεσε κατακόρυφα κατά 8,12%, στα 2.024 δολάρια.

Το διάταγμα Trump

Η αγορά απογοητεύτηκε από το νέο διάταγμα Trump για τα κρυπτονομίσματα, καθώς οι επενδυτές προσδοκούσαν ότι η κυβέρνηση θα αγόραζε Bitcoin, ωστόσο το διάταγμα προβλέπει ότι η κυβέρνηση δεν θα αποκτήσει πρόσθετα κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία για το απόθεμα «πέραν εκείνων που αποκτήθηκαν μέσω διαδικασιών κατάσχεσης».
Αναλυτικά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump υπέγραψε την Πέμπτη εκτελεστικό διάταγμα για τη δημιουργία ενός στρατηγικού αποθεματικού bitcoin, μία ημέρα πριν από τη συνάντησή του με στελέχη της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων στον Λευκό Οίκο.
Το αποθεματικό θα κεφαλαιοποιηθεί με bitcoin που ανήκουν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και κατασχέθηκαν στο πλαίσιο ποινικών ή αστικών διαδικασιών κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων, ανέφερε ο τσάρος των κρυπτονομισμάτων του Λευκού Οίκου, ο δισεκατομμυριούχος David Sacks, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.
Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής του Λευκού Οίκου για την κρυπτογράφηση την Παρασκευή αναμένουν ότι η εκδήλωση θα χρησιμεύσει ως βήμα για να ανακοινώσει επίσημα ο  Trump τα σχέδιά του για τη δημιουργία ενός στρατηγικού αποθέματος που θα περιέχει bitcoin και τέσσερα άλλα κρυπτονομίσματα.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Trump ανακοίνωσε τα ονόματα πέντε ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων που αναμένεται να συμπεριλάβει σε αυτό το αποθεματικό, εκτοξεύοντας την αγοραία αξία του καθενός.
Τα πέντε είναι το bitcoin, το ether, το XRP, το solana και το cardano, δήλωσε ο πρόεδρος.
Δεν είναι σαφές πώς θα λειτουργήσει ένα τέτοιο αποθεματικό ή πώς θα ωφελήσει τους φορολογούμενους.
Ο Sacks δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα έχει μια στρατηγική για να μεγιστοποιήσει την αξία των συμμετοχών της σε ένα τέτοιο αποθεματικό, χωρίς να προσφέρει λεπτομέρειες: "Οι ΗΠΑ δεν θα πουλήσουν κανένα bitcoin που έχει κατατεθεί στο αποθεματικό. Θα διατηρηθεί ως αποθήκη αξίας. Το αποθεματικό είναι σαν ένα ψηφιακό Φορτ Νοξ για το κρυπτονόμισμα που συχνά αποκαλείται "ψηφιακός χρυσός"", δήλωσε ο Sacks.
Το εκτελεστικό διάταγμα έδωσε εντολή στους υπουργούς Οικονομικών και Εμπορίου να αναπτύξουν "δημοσιονομικά ουδέτερες στρατηγικές" για την απόκτηση επιπλέον bitcoin που δεν θα έχουν "πρόσθετο κόστος" για τους φορολογούμενους.

Απογοήτευση

Θα υπάρξει επίσης ένα "αμερικανικό απόθεμα ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων", το οποίο θα αποτελείται από μάρκες εκτός του bitcoin, αλλά η κυβέρνηση δεν θα προσθέσει στο απόθεμα "πέραν εκείνων που αποκτήθηκαν μέσω διαδικασιών κατάσχεσης", δήλωσε ο Sacks.
Το Bitcoin υποχώρησε πάνω από 5% κάτω από τα 85.000 δολάρια και άλλαξε για τελευταία φορά χέρια στα 88.109 δολάρια.
Η υπόσχεση του Trump για ένα στρατηγικό απόθεμα και οι προσδοκίες για ευκολότερη ρύθμιση του κλάδου είχαν οδηγήσει το μάρκο σε ιστορικό υψηλό στα 109.071 δολάρια.86 τον Ιανουάριο.
"Αυτό είναι το πιο υποτονικό και απογοητευτικό αποτέλεσμα που θα μπορούσαμε να περιμένουμε για αυτή την εβδομάδα", έγραψε ο Charles Edwards, ιδρυτής του hedge fund Capriole Investments που επικεντρώνεται στο Bitcoin, σε μια ανάρτηση στο X.
Και πρόσθεσε ότι καμία ενεργή αγορά σημαίνει ότι αυτό είναι απλώς ένας φανταχτερός τίτλος για συμμετοχές Bitcoin που υπήρχαν ήδη με το Govt.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης