Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Bitcoin: Οι εταιρείες εξόρυξης κρυπτονομισμάτων μεταναστεύουν από τις ΗΠΑ λόγω ακριβής ενέργειας

Bitcoin: Οι εταιρείες εξόρυξης κρυπτονομισμάτων μεταναστεύουν από τις ΗΠΑ λόγω ακριβής ενέργειας
Με την ηλεκτρική ενέργεια να αποτελεί τη μεγαλύτερη δαπάνη, οι εταιρείες εξόρυξης πρέπει να μειώσουν το κόστος χρήσης για να διατηρήσουν ένα θετικό περιθώριο
Περίπου 6.000 παλαιότερες μηχανές εξόρυξης Bitcoin στις ΗΠΑ σύντομα θα τεθούν σε αδράνεια και θα σταλούν σε μια αποθήκη στο Κολοράντο Σπρινγκς, όπου θα ανανεωθούν και θα μεταπωληθούν σε αγοραστές στο εξωτερικό που επιθυμούν να επωφεληθούν από την εξόρυξη σε περιβάλλοντα χαμηλότερου κόστους, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Ο χονδρέμπορος SunnySide Digital λειτουργεί την εγκατάσταση μεγέθους 35.000 τετραγωνικών ποδιών λαμβάνοντας τον εξοπλισμό από έναν πελάτη εξόρυξης.
Τα ξεπερασμένα μηχανήματα είναι μεταξύ αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων που αναμένει να λάβει και να ανακαινίσει γύρω από μια σημαντική τετραετή ενημέρωση στο blockchain του Bitcoin.
Γνωστή ως «μείωση κατά το ήμισυ», η εκδήλωση στα τέλη Απριλίου θα μειώσει την ανταμοιβή που είναι η κύρια ροή εσόδων για τους εξορύκτες, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο αναβαθμίζοντας την τελευταία και πιο αποτελεσματική τεχνολογία.
Με την ηλεκτρική ενέργεια να αποτελεί τη μεγαλύτερη δαπάνη, οι εταιρείες εξόρυξης, συμπεριλαμβανομένων των εισηγμένων στο χρηματιστήριο γιγάντων Marathon Digital Holdings Inc. και Riot Platforms Inc., πρέπει να μειώσουν το κόστος χρήσης για να διατηρήσουν ένα θετικό περιθώριο.
Οι παλαιότεροι υπολογιστές τους μπορεί ακόμα να αποφέρουν κέρδος, απλά δεν είναι πιθανό αυτό να συμβεί στις στις ΗΠΑ.

Φυσική... μετανάστευση

«Είναι μια φυσική μετανάστευση» με τους αγοραστές των παλιών μηχανών να λειτουργούν σε μέρη του κόσμου όπου η ενέργεια είναι η φθηνότερη, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της SunnySide Digital Taras Kulyk, ο οποίος έχει μεταπωλήσει υπολογιστές των ΗΠΑ σε ανθρακωρύχους σε χώρες όπως η Αιθιοπία, η Τανζανία, η Παραγουάη και η Ουρουγουάη. «Αυτό επιταχύνεται από τη μείωση κατά το ήμισυ».
Περίπου 600.000 υπολογιστές της σειράς S19, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται σήμερα, μετακινούνται από τις ΗΠΑ κυρίως στην Αφρική και τη Νότια Αμερική, σύμφωνα με εκτίμηση του Ethan Vera, διευθύνοντος συμβούλου στις υπηρεσίες εξόρυξης κρυπτονομισμάτων και στον πάροχο logistics Luxor Technology στο Σιάτλ.
Στην εξόρυξη Bitcoin, χρησιμοποιούνται εξειδικευμένα μηχανήματα για την επικύρωση συναλλαγών στο blockchain και την απόκτηση ανταμοιβής σταθερού διακριτικού.
Ο ανώνυμος δημιουργός του Bitcoin Satoshi Nakamoto έψησε το μισό μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια για να διατηρήσει το σκληρό ανώτατο όριο των 21 εκατομμυρίων διακριτικών - περιορισμός της ποσότητας της προσφοράς.
Η εκδήλωση του επόμενου μήνα είναι η τέταρτη από το 2012 και η ανταμοιβή θα μειωθεί στα 3,125 Bitcoin από 6,25 τώρα.

Η έκρηξη του Bitcoin

Το Bitcoin έχει αυξηθεί περίπου 50% φέτος σε περίπου 63.500 δολάρια, αν και είναι κάτω από το υψηλό των 73.798 δολαρίων που επιτεύχθηκε στις 14 Μαρτίου.
Η εισαγωγή πιο αποδοτικών μηχανημάτων στο διαδίκτυο έχει γίνει πιο επείγουσα με τη μείωση κατά το ήμισυ μόλις λίγες εβδομάδες μακριά, καθώς η συνεχιζόμενη χρήση παλαιότερου εξοπλισμού θα μπορούσε να σημαίνει ότι το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι κοντά ή θα υπερβαίνει τα έσοδα εξόρυξης.
Ενώ η σειρά S19 και παρόμοια μοντέλα μπορεί να μην είναι κερδοφόρα για να τρέξουν στις ΗΠΑ μετά τη μείωση κατά το ήμισυ, «μπορούν ακόμα να δημιουργήσουν αξιοπρεπή κέρδη και να πάρουν μια παρατεταμένη ζωή εάν φιλοξενηθούν” σε μέρη της Αφρικής, δήλωσε ο Jaran Mellerud, Διευθύνων Σύμβουλος της Hashlabs Mining με έδρα το Ντουμπάι, η οποία μισθώνει χώρο κέντρου δεδομένων στην Αιθιοπία και παρέχει υπηρεσίες φιλοξενίας σε ανθρακωρύχους Bitcoin.
How Does Bitcoin Mining Work?
Πτώση τιμής

Ορισμένοι αγοραστές περιμένουν μέχρι μετά την εκδήλωση για να αγοράσουν παλαιότερους υπολογιστές, υποθέτοντας ότι οι τιμές τους θα μειωθούν ακόμη περισσότερο, δήλωσε η Lauren Lin, διευθύντρια επιχειρηματικής ανάπτυξης του Λούξορ.
Τα μεταχειρισμένα μοντέλα S19 κόστιζαν περίπου 7.030 δολάρια τον Μάρτιο του 2022, σύμφωνα με τη Luxor, η οποία διαθέτει γραφείο συναλλαγών για μεταχειρισμένα μηχανήματα. Η τιμή μειώθηκε δραματικά ένα χρόνο αργότερα σε περίπου 900 δολάρια καθώς οι τιμές του Bitcoin βυθίστηκαν, στη συνέχεια σε περίπου 427 δολάρια αυτό το μήνα και εκτιμάται ότι θα πωληθεί για περίπου 356 δολάρια τον Μάιο, μετά τη μείωση κατά το ήμισυ.
Υπάρχουν ανθρακωρύχοι στις ΗΠΑ που επιλέγουν να μην πουλήσουν το υλικό τους και αντ ‘αυτού να μεταφέρουν τον εξοπλισμό σε περιοχές με χαμηλότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και κέντρα δεδομένων τρίτων.
Ο Nuo Xu, ο οποίος έχει δύο τοποθεσίες εξόρυξης στο Τέξας, ταξιδεύει αυτό το μήνα στην Αιθιοπία, τη Νιγηρία και μερικές άλλες χώρες για να εντοπίσει τοποθεσίες για περίπου 6.000 παλαιότερους υπολογιστές.
«Υπάρχουν περισσότεροι κίνδυνοι για τα μηχανήματά μου στην Αφρική, αλλά πρέπει να τα μεταφέρω εκεί», είπε. «Η φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια εκτός των ΗΠΑ σημαίνει ότι θα χρειαστεί πολύ μικρότερος χρόνος για να ανακτηθούν τα γενικά έξοδα», με την εργασία και τα οικοδομικά υλικά επίσης πολύ λιγότερο ακριβά, είπε.

Τέλη φιλοξενίας και η ανερχόμενη Αιθιοπία

Οι ανθρακωρύχοι παγκοσμίως που δεν έχουν δικές τους εγκαταστάσεις πληρώνουν ένα τέλος φιλοξενίας, το οποίο συνήθως περιλαμβάνει ηλεκτρική ενέργεια, εργασία και τρίτους φορείς.
Η εμπειρία του Xu είναι ότι τα τέλη στις ΗΠΑ ανέρχονται σε περίπου 7 σεντ ανά κιλοβατώρα.
Στην Αιθιοπία, η οποία έχει χαλαρώσει τους κανονισμούς για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων και έχει αυξήσει την παραγωγή ενέργειας, το ποσοστό είναι περίπου 5 σεντς, σύμφωνα με τον Mellerud της Hashlab.
Αυτή η διαφορά των δύο λεπτών είναι τεράστια για τους ανθρακωρύχους.

Η ίδια η ηλεκτρική ενέργεια είναι περίπου 3 σεντ ανά kWh στην Αιθιοπία, σύμφωνα με τον Hiwot Eshetu, διευθυντή μάρκετινγκ και επιχειρηματικής ανάπτυξης στην Ethiopian Electric Power.
Στις ΗΠΑ, το εύρος είναι περίπου 3 έως 6 σεντς, με βάση εκτιμήσεις από το Λούξορ, σύμφωνα με το Bloomberg.
“Η Αιθιοπία γίνεται πραγματικά ένας μεγάλος παίκτης στο ψηφιακό οικοσύστημα εξόρυξης”, δήλωσε ο Kulyk της SunnySide, ο οποίος πρόσθεσε ότι η εταιρεία του διαπραγματεύεται μια συμφωνία για να βοηθήσει στη μετακίνηση μεταξύ 20.000 και 40.000 εξεδρών στο έθνος της ανατολικής Αφρικής.
Οι ανθρακωρύχοι προετοιμάζονται για τη μείωση κατά το ήμισυ εδώ και χρόνια και ξοδεύουν πολλά δολάρια για να αντικαταστήσουν το παλαιότερο υλικό τους. Οι 13 μεγάλες δημόσιες εταιρείες εξόρυξης Bitcoin, συμπεριλαμβανομένων των Riot Platforms και CleanSpark Inc., έχουν παραγγείλει μηχανήματα αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων από τον Φεβρουάριο του 2023, σύμφωνα με τον ερευνητή εξόρυξης κρυπτονομισμάτων TheMinerMag.
Πέντε από τους μεγαλύτερους ανθρακωρύχους συγκέντρωσαν περισσότερα από 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια από την πώληση μετοχών τα δύο χρόνια που έληξαν τον Δεκέμβριο. Από την αρχή του τρέχοντος έτους, οι ίδιοι ανθρακωρύχοι έχουν συγκεντρώσει επιπλέον 840 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον ερευνητή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης