Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Ανώτατο Δικαστήριο Μεγάλης Βρετανίας: Ο προγραμματιστής Craig Wright δεν είναι ο «πατέρας» του Bitcoin

Ανώτατο Δικαστήριο Μεγάλης Βρετανίας: Ο προγραμματιστής Craig Wright δεν είναι ο «πατέρας» του Bitcoin
«Ο Δρ Wright δεν είναι το πρόσωπο που δημιούργησε το σύστημα bitcoin» αποφάσισε Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου
Ο Αυστραλός προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών Craig Wright, που διεκδικούσε την πατρότητα του bitcoin, δεν είναι ο δημιουργός του ψηφιακού νομίσματος, έκρινε ένας δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου.
Ο Wright ισχυριζόταν εδώ και χρόνια ότι είναι ο «εφευρέτης» του κρυπτονομίσματος.
Έλεγε ότι εκείνος ήταν ο συγγραφέας της ακαδημαϊκής εργασίας που δημοσιεύτηκε το 2008 και αποτέλεσε τον θεμέλιο λίθο για τη δημιουργία του bitcoin.
Εκείνη η «λευκή βίβλος» έφερε την υπογραφή «Satoshi Nakamoto».
«Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν συντριπτικές αποδείξεις» με βάση τις οποίες «ο Δρ Wright δεν είναι το πρόσωπο που δημιούργησε το σύστημα bitcoin» ούτε «ο συγγραφέας του αρχικού κώδικα του λογισμικού bitcoin» ανέφερε ο δικαστής James Mellor, εξηγώντας ότι θα παρουσιάσει το πλήρες σκεπτικό της απόφασής του σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Δεν διευκρίνισε πότε θα γίνει αυτό.
Εναντίον του Wright είχε προσφύγει η Crypto Open Patent Alliance (COPA), μια ένωση που ζητά να καταργηθούν οι πατέντες στον τομέα των κρυπτονομισμάτων, η οποία τον κατηγορούσε ότι παραποίησε τα στοιχεία για να αποδείξει τα λεγόμενά του. Η COPA ζητούσε από το δικαστήριο να κρίνει ότι ο Wright δεν είναι ο Satoshi και να σταματήσει ως εκ τούτου να μηνύει όσους εξορύσσουν κρυπτονομίσματα.
Μέλη της COPA είναι και «βαριά ονόματα» του τομέα, όπως η πλατφόρμα συναλλαγών Coinbase και η εταιρεία Block που ειδικεύεται στις ψηφιακές πληρωμές.
Ο δικαστής δέχτηκε ότι ο 53χρονος επιχειρηματίας δεν είναι ο συγγραφέας της «λευκής βίβλου», ούτε το πρόσωπο που εμφανιζόταν με το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto κατά την περίοδο 2008-11, ο μυστηριώδης εφευρέτης, γνωστός ως «πατέρας του bitcoin».
Κατά τη διάρκεια της δίκης, που κράτησε περίπου ενάμιση μήνα, ο δικηγόρος της COPA Jonathan Hugh είπε ότι «ο Δρ Wright δεν κατάφερε να παρουσιάσει ούτε ένα επαληθεύσιμο και αξιόπιστο έγγραφο» που θα στήριζε τους ισχυρισμούς του.
Η COPA σκοπεύει τώρα να ζητήσει από τις βρετανικές εισαγγελικές αρχές να εξετάσουν το ενδεχόμενο άσκησης ποινικής δίωξης στον Wright για ψευδορκία και παρακώλυση της δικαιοσύνης.
Η απόφαση αυτή ενδέχεται να καθορίσει και την πορεία μιας άλλης υπόθεσης με ενάγοντες από τη μία τον Wright και από την άλλη 26 προγραμματιστές – ιδιώτες και εταιρείες, όπως η πλατφόρμα Coinbase – τους οποίους κατηγορούσε ο επιχειρηματίας ότι καταπάτησαν τα πνευματικά δικαιώματά του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης