Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Τα 4 γραφήματα που αποδεικνύουν ότι το bitcoin δεν είναι η μεγαλύτερη φούσκα του αιώνα – Τα 3 ορόσημα

Τα 4 γραφήματα που αποδεικνύουν ότι το bitcoin δεν είναι η μεγαλύτερη φούσκα του αιώνα – Τα 3 ορόσημα
Πάλι κοντά στα ιστορικά υψηλά το bitcoin
Είναι πάλι εκείνη η στιγμή, όταν το Bitcoin πρόκειται να ξεκινήσει μια σειρά από νέα ιστορικά υψηλά, πυροδοτώντας την κύρια τάξη των ειδικών σε δημόσιες εκδηλώσεις αρνητικών κρίσεων.
Ακριβώς σε περίπτωση που μπορεί κάποιος να σκεφτεί ότι "είναι μια φούσκα" και "τουλίπες, που δεν υποστηρίζονται από τίποτα" είναι ένα επόμενο επίπεδο, μοναδικό επιχείρημα που κανένας Bitcoiner δεν έχει ακούσει ποτέ πριν.
Αρκεί να δει την ιστορία, γυρίζοντας πάνω από μια δεκαετία.

Κύκλος 2013

Το 2013 όταν το περιοδικό The Economist δήλωσε ότι το Bitcoin είναι φούσκα τον Νοέμβριο καθώς έσπασε το όριο των 1.000 δολαρίων για πρώτη φορά – δήλωσαν επίσης ότι το Bitcoin είναι ακριβό και μοιάζει με φούσκα.
Νωρίτερα εκείνο το έτος, στις 19 Μαρτίου 2013 η τιμή spot Bitcoin ήταν… 59 δολάρια.
1_585.JPG
Κύκλος 2017

Ο επόμενος κύκλος κορυφώθηκε το 2017 και τον Ιανουάριο του 2018 είχε πέσει κατακόρυφα στην περιοχή των 10.000 δολαρίων.
Τότε ήταν που οι New York Times επαίνεσαν εκείνους τους ανόητους επενδυτές που προσπάθησαν να καταλάβουν το φαινόμενο… «Θυμάστε το Bitcoin; Μερικοί επενδυτές μπορεί να θέλουν να ξεχάσουν» στις 28 Δεκεμβρίου 2018 – όταν η τιμή του Bitcoin ήταν 3.653,13 δολάρια.
Ακόμη και σε αυτόν ακριβώς τον επόμενο κύκλο, το 2013 έμοιαζε με σφάλμα.
2_420.JPG
Κύκλος 2021

Ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του sound-money στον κόσμο έγινε ένας από τους πιο ανοιχτούς επικριτές του Bitcoin που έχουν δει ποτέ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ήταν τότε που Peter Schiff έκανε all-in σε ένα μη νόμισμα.
Μπορεί να είναι κατανοητό ότι κάποιος μπορεί να προτιμά πολύτιμα μέταλλα από το Bitcoin, ή ακόμα και να αποφεύγει το τελευταίο.
3_258.JPG
Τιμητική Μνεία

Βέβαια δεν έλειψαν και οι συκοφάντες.
Ο Paul Krugman δηλώνει ότι το "Bitcoin είναι κακό" (2013) και "δεν έχει περίπτωση χρήσης" (2018)
Μάλιστα, το κατηγόρησε ότι θα καταναλώνει όλη την ηλεκτρική ενέργεια του κόσμου μέχρι το 2020 (ενημέρωση: δεν το έκανε).
Πιο πρόσφατα, η ΕΚΤ δημοσίευσε μια έρευνα που απηχεί τις ίδιες παλιές αντιρρήσεις… που δεν υποστηρίζονται από τίποτα… εγγενής αξία μηδέν.
Και φυσικά, το θρυλικό κάλεσμα του Jim Cramer στα τέλη Ιανουαρίου… «Το νέο θέμα του Bitcoin είναι ότι μειώνεται».
4_155.jpg
Πού βρισκόμαστε σήμερα;

Έτσι, με το Bitcoin στο κατώφλι της διάσπασης ενός άλλου ιστορικού υψηλού, του πρώτου αυτού του κύκλου –Κύκλος του 2025 – είναι στην κορυφή.
Οι τάσεις της Google φαίνεται να δείχνουν ότι δεν είναι πουθενά κοντά σε μια κορύφωση μανίας…
Πράγμα που σημαίνει ότι όλες οι εισροές στα ETF αυτή τη στιγμή είναι πιθανώς ως επί το πλείστον θεσμικές.
Αυτό που εκπλήσσει περισσότερο σε αυτόν τον κύκλο (ο τέταρτος κύκλος Bitcoin από τότε που έγινε πορτοκαλί το 2013) είναι το πόσο γρήγορα ξεδιπλώνεται αυτή τη φορά.

Τα ορόσημα φέτος:
- Το Bitcoin ανακτά το ανώτατο όριο του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων
- Το Bitcoin σημειώνει νέα υψηλά όλων των εποχών σε άλλα νομίσματα
- Το Bitcoin σπάει τα 60.000 δολ. για τη ρύθμιση σε νέα υψηλά όλων των εποχών

Ένα νέο υψηλό όλων των εποχών πριν από το γεγονός του halving τον Απρίλιο φαίνεται να είναι έτοιμο και το επόμενο σημαντικό ορόσημο μετά από αυτό θα είναι τα 100 χιλ. δολάρια.
Φαίνεται δύσκολο να σκεφτεί κανείς ότι δεν θα συμβεί ούτε φέτος.
5_81.jpg
Είναι πολύ αργά;

Καθώς είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το Bitcoin δεν πέθανε στον τελευταίο κύκλο αρχίζει να εισχωρεί στη συνείδηση του κοινού – οι άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι έχασαν αυτήν την άνοδο, αλλά ας κοιτάξει κανείς το σχετικό μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς ομολόγων – περίπου 150 τρισ. δολάρια "χωρίς επιστροφές κινδύνου" έναντι του Bitcoin, ακόμα μόνο σε κάτι περισσότερο από 1 τρισ. δολάρια.
Το βασικό σενάριο όλων αυτών που υποστηρίζουν το κρυπτονόμισμα είναι ότι η καταστροφή του τρέχοντος παγκόσμιου νομισματικού συστήματος που βασίζεται σε fiat θα οδηγήσει σε έξοδο ομολόγων – και αυτή η «συμβατική σοφία» περιλαμβάνει τώρα μια μικρή κατανομή στο Bitcoin – τουλάχιστον 1% – πιθανώς 3% έως 5%.
Αν σκεφτεί κανείς ότι το 70% του συνόλου του Bitcoin δεν έχει μετακινηθεί σε περισσότερο από ένα χρόνο – ακόμη και ενόψει αυτής της τελευταίας σειράς, θα έχουμε οπουδήποτε μεταξύ 1,5 και 7,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που θα εισέρχονται στο Bitcoin τα επόμενα χρόνια και θα ανταγωνίζονται για περίπου 30% έως, ονομάστε το 50% της συνολικής προσφοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης