Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Bitcoin: Ξεπέρασε το ορόσημο των 60 χιλ. δολ. και βλέπει και πάλι ιστορικά υψηλά - ΕΚΤ: Η αξία του είναι… 0 και θα επανέλθει στο 0

tags :
Bitcoin: Ξεπέρασε το ορόσημο των 60 χιλ. δολ. και βλέπει και πάλι ιστορικά υψηλά - ΕΚΤ: Η αξία του είναι… 0 και θα επανέλθει στο 0
Ένα σημάδι του αυξανόμενου ενθουσιασμού για το bitcoin είναι η εμπορική δραστηριότητα στα ETFs του bitcoin που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο, δίνοντας στους καθημερινούς επενδυτές ευρεία έκθεση στο ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο...
Ξεπέρασε την Τετάρτη 28/2 τα 60.000 δολάρια το μεγαλύτερο βάσει κεφαλαιοποίησης κρυπτονόμισμα, το Bitcoin, επίπεδα στα οποία είχε βρεθεί για τελευταία φορά τον Νοέμβριο του 2021.
Το ράλι αυτής της εβδομάδας οδηγήθηκε από τεράστιες εισροές στα ETF που συνδέονται με την τιμή spot, τα οποία έλαβαν πρόσφατα την άδεια διαπραγμάτευσης από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ.
Μόνο την Τρίτη, τα νέα κεφάλαια προσθέτουν περισσότερα από 12.000 bitcoin, μετά την προσθήκη περίπου 10.000 τη Δευτέρα.
Το τρέχον ράλι δοκιμάζει αν η τιμή μπορεί να ωθηθεί πιο κοντά στο υψηλό όλων των εποχών των 68.789 δολαρίων.
Αυτή η κίνηση μάλιστα ήρθε έξι μήνες πριν από μια θεαματική συντριβή το 2022.
"Σε τελική ανάλυση, αυτό που βλέπουμε είναι ότι η κρυπτογράφηση αναδύεται κάπως από τις στάχτες του 2022", δήλωσε ο Ryan Rasmussen, ανώτερος αναλυτής έρευνας κρυπτονομισμάτων της Bitwise Asset Management.
«Η υπόθεση μας είναι ότι η τιμή του bitcoin θα φτάσει τα 125.000 δολάρια μέχρι το τέλος του 2025», πρόσθεσε ο Mark Palmer του Benchmark στο Yahoo Finance Live.

Ο ρόλος των ETFs

Ένα σημάδι του αυξανόμενου ενθουσιασμού για το bitcoin είναι η εμπορική δραστηριότητα στα ETFs του bitcoin που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο, δίνοντας στους καθημερινούς επενδυτές ευρεία έκθεση στο ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο.
Έχουν καταγράψει καθαρές ροές άνω των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το fund Farside Investors με έδρα το Λονδίνο.
Μέχρι στιγμής αυτό το τρίμηνο, ο όγκος συναλλαγών bitcoin έχει ξεπεράσει τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν για την ίδια περίοδο σε κάθε τρίμηνο του 2023.
Αυτή η δραστηριότητα ήταν ένα όφελος για σημαντικούς χώρους συναλλαγών κρυπτονομισμάτων, συμπεριλαμβανομένων των Coinbase Global και Robinhood.
Το Bitcoin Miner Marathon Digital (MARA) και το bitcoin holder Microstrategy (MSTR) έχουν αυξηθεί 32% και 27%, αντίστοιχα.
Επίσης, υπάρχουν περίπου 24 δισεκατομμύρια δολάρια ανοιχτών συμβολαίων στην αγορά συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης bitcoin, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων κρυπτοπαραγώγων Coinglass.
Αυτό είναι ένα νέο υψηλό για τα εκκρεμή στοιχήματα μελλοντικής εκπλήρωσης bitcoin, ξεπερνώντας το όριο που είχε οριστεί τελευταία τον Απρίλιο του 2021.
«Στην αγορά επιλογών, η αφήγηση είναι ξεκάθαρη», πρόσθεσε ο Newhouse. «Οι άνθρωποι είναι bullish».

Για την κοινωνία, ο ανανεωμένος κύκλος καλοκαιριού - χειμώνα στο Bitcoin είναι μια δυσάρεστη προοπτική, αναφέρει η ΕΚΤ

Καταπέλτης ήταν άλλη μία φορά η ΕΚΤ για το Bitcoin, παρά την πρόσφατη αναγέννησή του… Μάλιστα δημοσίευσε ένα “υπερβολικά σοβαρό έγγραφο” με τίτλο: “Έγκριση ETF για το Bitcoin – τα γυμνά ρούχα του γυμνού αυτοκράτορα”.
Ο Ulrich Bindseil, επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Υποδομής Αγοράς και Πληρωμών της ΕΚΤ, και ο Jürgen Schaaf, σύμβουλος της ίδιας διεύθυνσης, ισχυρίζονται πως, παρά το πράσινο φως που έλαβε το ETF του Bitcoin στις Ηνωμένες Πολιτείες από τις αρμόδιες αρχές και τις καθαρές εισροές κεφαλαίων άνω των 5 δισ. δολαρίων, οι επενδύσεις στο κρυπτονόμισμα δεν είναι ασφαλείς.
Η εύλογη αξία του Bitcoin είναι… μηδέν, δηλώνουν οι τραπεζίτες: “Για την κοινωνία, ο ανανεωμένος κύκλος καλοκαιριού – χειμώνα στο Bitcoin είναι μια δυσάρεστη προοπτική. Και οι ζημιογόνες επιδράσεις του θα είναι τεράστιες, συμπεριλαμβανομένων της περιβαλλοντικής ζημιάς και της ανακατανομής του πλούτου εις βάρος των λιγότερο τεχνολογικά καταρτισμένων.
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συμφωνούν ότι η προσδοκία έγκρισης των ETF έκανε την τιμή του Bitcoin να ανέβει, αλλά πιστεύουν ότι μπορεί να αποδειχθεί “μια κατσαρόλα στη φωτιά.”
“Ενώ βραχυπρόθεσμα οι εισροές μπορεί να έχουν μεγάλη επίδραση στις τιμές ανεξαρτήτως των θεμελιωδών, οι τιμές θα επιστρέψουν εν τέλει στις θεμελιωδεις τους αξίες μακροπρόθεσμα (Gabaix και Koijen, 2022). Και χωρίς καμία ρευστότητα ή άλλα κέρδη, η δίκαιη αξία ενός ETF είναι μηδέν. Αποσυνδεδεμένη από τα θεμελιώδη, κάθε τιμή ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας.
Πάντως, τον Νοέμβριο του 2022, στη μεγάλη πτώση του Bitcoin, οι ίδιοι δύο αναλυτές της ΕΚΤ (Ulrich Bindseil και Jürgen Schaaf) δήλωσαν ότι αυτή ήταν η “τελευταία προσπάθεια” του κρυπτονομίσματος για ανάταση και ότι η “φαινομενική σταθεροποίηση” της αξίας του θα ήταν προσωρινή – το BTC έχει αυξηθεί κατά 230% από τότε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης