Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Nexo: Αγωγή μαμούθ από την τράπεζα κρυπτονομισμάτων κατά της Βουλγαρίας

Nexo: Αγωγή μαμούθ από την τράπεζα κρυπτονομισμάτων κατά της Βουλγαρίας
Η τράπεζα κρυπτονομισμάτων μηνύει τη Βουλγαρία κυρίως λόγω της ποινικής έρευνας που ξεκίνησε η Εισαγγελία της πόλης της Σόφιας τον Ιανουάριο του 2023
Η τράπεζα κρυπτονομισμάτων Nexo κατέθεσε αγωγή ρεκόρ ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά της Βουλγαρίας για τις ενέργειες των εισαγγελέων και άλλων κρατικών οργάνων κατά των στελεχών της, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας την Τετάρτη.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αγωγή που έχει κατατεθεί ποτέ κατά του βουλγαρικού κράτους.
Η Βουλγαρία αντιμετωπίζει επίσης άλλη μια αγωγή από τους κληρονόμους του αποθανόντος μεγιστάνα πετρελαίου, Denis Ershov, οι οποίοι μηνύουν τη Βουλγαρία για 1 δισεκατομμύριο ευρώ αποζημίωσης στο Διεθνές Κέντρο Επίλυσης Επενδυτικών Διαφορών της Παγκόσμιας Τράπεζας. Στο ίδιο όργανο κατατέθηκε και η αγωγή από τη Nexo.
«Το ποσό της διαιτητικής αξίωσης καθορίζεται από τις σημαντικές υλικές ζημίες και ζημίες φήμης που προέκυψαν από τις ενέργειες των θεσμικών οργάνων κατά τη διάρκεια της πλέον τερματισμένης, καταπιεστικής έρευνας κατά της εταιρείας, των εργαζομένων και των στελεχών της», υποστηρίζει η Nexo.
«Οι κατηγορίες αποδείχθηκαν αβάσιμες και η προδικασία βρήκε τη λογική της κατάληξη λόγω της απουσίας εγκλημάτων», προσθέτουν.
Η ήττα σε αυτή την αγωγή ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τα δημόσια οικονομικά της φτωχότερης χώρας της ΕΕ, καθώς ένα τέτοιο ποσό αντιστοιχεί σε περίπου 2,5% του ΑΕΠ της χώρας.
Η Nexo AG, η οποία ιδρύθηκε από Βούλγαρους επιχειρηματίες, είναι θυγατρική της Nexo Capital με έδρα τα Νησιά Κέιμαν και είναι εγγεγραμμένη στην Ελβετία.
Η τράπεζα κρυπτονομισμάτων μηνύει τη Βουλγαρία κυρίως λόγω της ποινικής έρευνας που ξεκίνησε η Εισαγγελία της πόλης της Σόφιας τον Ιανουάριο του 2023.
Η εισαγγελία κατηγόρησε τα αφεντικά της Nexo για συμμετοχή σε εγκληματική ομάδα για ξέπλυμα χρήματος, φορολογικά εγκλήματα, απάτη με υπολογιστές και μη αδειοδοτημένες τραπεζικές εργασίες. Στη συνέχεια δημιούργησαν έναν διεθνή κατάλογο καταζητούμενων τεσσάρων ατόμων – Antoni Trenchev, Kosta Kanchev, Trayan Nikolov και Kalin Metodiev.
Βασικό στοιχείο της δράσης της εισαγγελίας, της οποίας ηγήθηκε τότε ο τότε απολυμένος επικεφαλής εισαγγελέας Ivan Geshev, ήταν να αποδειχθεί η πολιτική σχέση της Nexo με το κόμμα «Συνεχίζουμε την Αλλαγή». Η σύνδεση ήταν ότι οι εργαζόμενοι της Nexo έκαναν δωρεές στο κόμμα.
Οι κατηγορίες του εισαγγελέα παρέμειναν αναπόδεικτες, αλλά οι δραστηριότητες της τράπεζας κρυπτονομισμάτων έγιναν η αιτία για τη δημιουργία μιας πολιτικής κοινοβουλευτικής έρευνας. Λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα, η έρευνα εγκαταλείφθηκε με το επιχείρημα ότι η τράπεζα κρυπτονομισμάτων ερευνάται για παραβίαση ανύπαρκτων νομικών ρυθμίσεων.
Πέρυσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τερμάτισε επίσημα τον ειδικό μηχανισμό παρακολούθησης του βουλγαρικού δικαστικού συστήματος, ο οποίος είχε ως στόχο την παρακολούθηση των ενεργειών της εισαγγελίας.
Σύμφωνα με τους δικηγόρους της Nexo, η «επίθεση» των κρατικών θεσμών συνοδεύτηκε από μια «σοβαρή εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης κατά της εταιρείας» και «μαζική κυκλοφορία ψευδών ισχυρισμών» που προκάλεσαν τεράστια ζημία στην επιχείρηση και τη διεθνή φήμη της Nexo.
Η επίθεση αυτή του εισαγγελέα σταμάτησε τη συνεργασία της Nexo με τρεις από τις μεγαλύτερες αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες για την αρχική δημόσια προσφορά της εταιρείας σε ένα ορόσημο του αμερικανικού χρηματιστηρίου, δήλωσε η εταιρεία. Η αποτίμηση της Nexo που έδωσαν τότε οι τράπεζες αυτές ήταν μεταξύ 8 και 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Λόγω των ενεργειών της βουλγαρικής εισαγγελίας, η εμπιστοσύνη των επενδυτών κλονίστηκε στη συνέχεια και η εταιρεία υπέστη ζημία ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υποστηρίζει η εταιρεία.
Η υπογραφή μακροχρόνιας συνεργασίας της Nexo με έναν από τους πιο δημοφιλείς ποδοσφαιρικούς συλλόγους της Ευρώπης, με περισσότερους από 330 εκατομμύρια οπαδούς παγκοσμίως, ματαιώθηκε επίσης, σύμφωνα με την τράπεζα.
Πριν από αυτό, η Βουλγαρία έχασε τη σημαντικότερη διεθνή υπόθεση κατά της ρωσικής εταιρείας Atomstroyexport για πυρηνικούς αντιδραστήρες που είχαν παραγγελθεί αλλά δεν πληρώθηκαν ποτέ. Η εταιρεία μήνυσε το κράτος για 600 εκατ. ευρώ για τον κατασκευασμένο εξοπλισμό για τον ημιτελή πυρηνικό σταθμό του Μπελένε.
Πριν από τρεις εβδομάδες, η Βουλγαρία έχασε αγωγή ύψους 65 εκατομμυρίων ευρώ που είχε καταθέσει εταιρεία από τη Μάλτα με ιδιοκτήτες Σαουδάραβες, οι οποίοι δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν σχέδιο για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου με υπαιτιότητα των βουλγαρικών θεσμών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης